Często wracam do przepisów na dania, które potrafią przenieść mnie w czasie do beztroskich lat dzieciństwa. Ziemniaki z kiełbasą z patelni to właśnie taka kulinarna podróż – prosta, sycąca i pełna smaku. To idealna propozycja na szybki obiad, gdy brakuje czasu lub sił na długie stanie przy kuchni.
Jak przygotować ziemniaki z patelni z kiełbasą?
Potrawę można przygotować na dwa sposoby, czyli ze świeżo ugotowanymi ziemniakami oraz z tymi z wczorajszego obiadu (o ile nie zostały przeciśnięte przez praskę lub pogniecione tłuczkiem).
Do potrawy najlepsze są ziemniaki, które nie rozpadają się podczas gotowania i smażenia (typ kulinarny A lub B) oraz umiarkowanie tłusta, średnio rozdrobniona kiełbasa o wysokiej zawartości mięsa. Zwróć uwagę, czy kiełbasa nie zawiera w składzie saletry potasowej, MOM-u (czyl mięsa oddzielonego mechanicznie) i szkodliwych dodatków (np. aromatu dymu wędzarniczego). Krótki, naturalny skład (mięso około 90%, sól, przyprawy) wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze.
Smak ziemniaków z patelni wzbogacam ziołami i pieprzem ziołowym. Tymianek, majeranek i rozmaryn doskonale pasują do ziemniaków oraz kiełbasy i dodatkowo sprawiają, że potrawa łatwiej się trawi.
Przepis: Ziemniaki z patelni z kiełbasą
To sycące, domowe danie smakuje genialnie. Podasz je jako porządny obiad po ciężkim dniu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 721 w każdej porcji
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 250 g cienkiej kiełbasy
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie niemal do miękkości (do wody możesz dodać 1 łyżeczkę masła – tłuszcz sprawia, że ziemniaki równomiernie się gotują i są smaczniejsze), a następnie odcedź na durszlaku, pozostaw do odcieknięcia i odparowania. Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować danie z ziemniakami z wczorajszego obiadu, to pokrój warzywa w niezbyt cienkie plastry lub dużą kostkę.
- Smażenie kiełbasyPokrój kiełbasę na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię nieco klarowanego masła. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumieni. Gotową kiełbasę zdejmij z patelni.
- Smażenie ziemniakówDodaj resztę masła na patelnię po smażeniu kiełbasy i obsmaż ziemniaki z każdej strony. Najpierw smaż na dużym ogniu. Zmniejsz grzanie, gdy ziemniaki ładnie się przyrumienią.
- Łączenie składników i przyprawianieDodaj kiełbasę na patelnię, oprósz składniki solą, pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz roztartymi w dłoniach ziołami. Wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Ziemniaki z kiełbasą z patelni podaję od razu po przygotowaniu. Dekoruję potrawę posiekanym koperkiem (możesz zastąpić natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką).
Porada: jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, to możesz upiec ziemniaki bez tłuszczu w piekarniku (termoobieg/ funkcja grillowania) lub we frytkownicy beztłuszczowej i już zrumienione dorzucić na patelnię z kiełbasą. W piekarniku możesz również przygotować całe danie – ziemniaki wymieszaj z roztopionym masłem, suszonymi ziołami i innymi przyprawami, umieść w naczyniu żaroodpornym razem z kiełbasą i piecz do momentu, aż składniki się przyrumienią.
Opcjonalne dodatki do ziemniaków z kiełbasą z patelni
Na patelnię możesz również dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, starty na tarce czosnek, pokrojone w paseczki lub kostkę kolorowe papryki, posiekaną papryczkę chili, pokrojoną w półplasterki cukinię, pokrojonego w półplasterki pora, a także inne warzywa, które masz pod ręką. Dodatkowe składniki sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące i dostarczy cennej porcji witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego.
Czytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracjiCzytaj też:
Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatek