Nie pytaj, ile razy wracałem do tego przepisu. Te ziemniaki robią furorę za każdym razem

Nie pytaj, ile razy wracałem do tego przepisu. Te ziemniaki robią furorę za każdym razem

Dodano: 
Ziemniaki z kiełbasą z patelni
Ziemniaki z kiełbasą z patelni Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Masz ochotę na szybki, sycący obiad? Ziemniaki z patelni to przepis na proste danie, które przeniesie cię do smaków dzieciństwa i zadowoli każdego głodomora!

Często wracam do przepisów na dania, które potrafią przenieść mnie w czasie do beztroskich lat dzieciństwa. Ziemniaki z kiełbasą z patelni to właśnie taka kulinarna podróż – prosta, sycąca i pełna smaku. To idealna propozycja na szybki obiad, gdy brakuje czasu lub sił na długie stanie przy kuchni.

Jak przygotować ziemniaki z patelni z kiełbasą?

Potrawę można przygotować na dwa sposoby, czyli ze świeżo ugotowanymi ziemniakami oraz z tymi z wczorajszego obiadu (o ile nie zostały przeciśnięte przez praskę lub pogniecione tłuczkiem).

Do potrawy najlepsze są ziemniaki, które nie rozpadają się podczas gotowania i smażenia (typ kulinarny A lub B) oraz umiarkowanie tłusta, średnio rozdrobniona kiełbasa o wysokiej zawartości mięsa. Zwróć uwagę, czy kiełbasa nie zawiera w składzie saletry potasowej, MOM-u (czyl mięsa oddzielonego mechanicznie) i szkodliwych dodatków (np. aromatu dymu wędzarniczego). Krótki, naturalny skład (mięso około 90%, sól, przyprawy) wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze.

Smak ziemniaków z patelni wzbogacam ziołami i pieprzem ziołowym. Tymianek, majeranek i rozmaryn doskonale pasują do ziemniaków oraz kiełbasy i dodatkowo sprawiają, że potrawa łatwiej się trawi.

Przepis: Ziemniaki z patelni z kiełbasą

To sycące, domowe danie smakuje genialnie. Podasz je jako porządny obiad po ciężkim dniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
721 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie niemal do miękkości (do wody możesz dodać 1 łyżeczkę masła – tłuszcz sprawia, że ziemniaki równomiernie się gotują i są smaczniejsze), a następnie odcedź na durszlaku, pozostaw do odcieknięcia i odparowania. Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować danie z ziemniakami z wczorajszego obiadu, to pokrój warzywa w niezbyt cienkie plastry lub dużą kostkę.
  2. Smażenie kiełbasyPokrój kiełbasę na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię nieco klarowanego masła. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż się przyrumieni. Gotową kiełbasę zdejmij z patelni.
  3. Smażenie ziemniakówDodaj resztę masła na patelnię po smażeniu kiełbasy i obsmaż ziemniaki z każdej strony. Najpierw smaż na dużym ogniu. Zmniejsz grzanie, gdy ziemniaki ładnie się przyrumienią.
  4. Łączenie składników i przyprawianieDodaj kiełbasę na patelnię, oprósz składniki solą, pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz roztartymi w dłoniach ziołami. Wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty.

Ziemniaki z kiełbasą z patelni podaję od razu po przygotowaniu. Dekoruję potrawę posiekanym koperkiem (możesz zastąpić natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką).

Porada: jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, to możesz upiec ziemniaki bez tłuszczu w piekarniku (termoobieg/ funkcja grillowania) lub we frytkownicy beztłuszczowej i już zrumienione dorzucić na patelnię z kiełbasą. W piekarniku możesz również przygotować całe danie – ziemniaki wymieszaj z roztopionym masłem, suszonymi ziołami i innymi przyprawami, umieść w naczyniu żaroodpornym razem z kiełbasą i piecz do momentu, aż składniki się przyrumienią.

Opcjonalne dodatki do ziemniaków z kiełbasą z patelni

Na patelnię możesz również dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, starty na tarce czosnek, pokrojone w paseczki lub kostkę kolorowe papryki, posiekaną papryczkę chili, pokrojoną w półplasterki cukinię, pokrojonego w półplasterki pora, a także inne warzywa, które masz pod ręką. Dodatkowe składniki sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące i dostarczy cennej porcji witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego.

Czytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji
Czytaj też:
Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatek