Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatek

Strzelczyk pokroił ziemniaki i zrobił danie, że palce lizać! Sekret to jeden wyrazisty dodatek

Dodano: 
Krojenie ziemniaków
Krojenie ziemniaków Źródło: Shutterstock / ffolas
Pomysł na ziemniaki Tomasza Strzelczyka to letnie ziemniaczki z wyrazistym, ale prostym do zrobienia sosem. Wszystko ugotujesz w jednym rondlu.

Tomasz Strzelczyk to kucharz znany z udziału w czwartej edycji „MasterChef Polska”, gdzie zajął piąte miejsce. Prowadzi także popularny blog i kanał kulinarny o nazwie „Oddasz Fartucha”, na którym dzieli się pomysłami na pyszne dania. Ostatnio wrzucił przepis na letnie ziemniaczki – danie proste, a pyszne. Takie ziemniaki mogą być daniem same w sobie, a mogą być dodatkiem do obiadu. Sekret? Strzelczyk dodał do sosu wyraziste ogórki małosolne.

Jak zrobić ziemniaki z sosem z przepisu Strzelczyka?

Te ziemniaczki to danie przygotowywane na patelni lub w rondlu. Najpierw przesmaża się na maśle klarowanym cebulę, potem dodaje ziemniaki i lekko podlewa wodą. Kucharz poleca, aby wybrać ziemniaki odmiany juma, ale mogą być też inne.

Kiedy ziemniaki się duszą, jest czas na to, aby przygotować sos ze śmietany, koperku, czosnku i ogórków małosolnych. Strzelczyk zwraca uwagę, aby przy doprawianiu całego dania uważać z solą: a to ze względu na dodatek ogórków, które same w sobie są słone. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie, ale się nie rozpadać, dlatego lepiej nie przesadzić z długością gotowania.

Przepis: Duszone ziemniaki wg Strzelczyka

Pyszny przepis na ziemniaczki ze śmietaną i małosolnymi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
357 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 ogórki małosolne
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuli i ziemniakówCebulę drobno posiekaj, w głębokim rondlu lub na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Ma się lekko zrumienić. Ziemniaki pokrój w plastry, dodaj do cebuli, wymieszaj, dolej wodę, dopraw solą i pieprzem i duś ok. 20 minut.
  2. Robienie sosuOgórki i koperek pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do ziemniaków, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę wszystko razem.

Znany kucharz na swoim kanale krok po kroku pokazał, w jaki sposób przygotować całe danie: jest ono nie tylko proste, ale i szybkie do zrobienia.

Jak podawać ziemniaki z przepisu Strzelczyka?

Kucharz już na talerzu posypał ziemniaki jeszcze odrobiną świeżego koperku. Dodał, że danie świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego schaboszczaka czy kotletów mielonych. Jak doradził, takie ziemniaczki jeszcze lepiej smakują po odgrzaniu, najlepiej na drugi dzień.

Czytaj też:
Kuroń w 15 minut zrobił genialne danie z makaronem. Sekret to kremowy, zielony sos
Czytaj też:
Nie róbcie tego z parówkami! Robert Makłowicz wytyka Polakom jeden błąd

Źródło: smaki.pl, Tomasz Strzelczyk @Oddaszfartucha