Nadziewana pierś kurczaka z warzywami to danie idealne na codzienny obiad oraz na specjalne okazje. Pyszna, sycąca potrawa nie wymaga wiele wysiłku – składniki do pieczenia przygotujesz w 15 minut, a resztę zrobi piekarnik!
Jak przygotować nadziewaną pierś kurczaka pieczoną z warzywami?
Przygotowanie danie rozpoczynam od oczyszczenia i nacięcia piersi kurczaka, żeby powstała głęboka kieszonka. Mięso oprószam z obu stron i wewnątrz przyprawami, a następnie zabieram się za przygotowanie farszu. Ser i pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Grzyby lekko podsmażam z cebulą, żeby odparować wodę, a następnie doprawiam farsz i nadziewam mięso. Tak przygotowane piersi kurczaka układam w naczyniu do zapiekania i dodaję przelane wrzątkiem warzywa mrożone – marchewkę, kukurydzę i groszek oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Przepis: Nadziewana pierś kurczaka pieczona z warzywami
Rozpływający się w ustach kurczak w towarzystwie warzyw zachwyci każdego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 491 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na farsz:
- 300 g pieczarek
- 200 g sera mozzarella
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 szklanka mrożonej marchewki
- 1 średnia cebula
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W każdej piersi wykonaj głębokie nacięcie, tworząc kieszonkę. Uważaj, żeby całkiem nie przeciąć mięsa. Oprósz mięso z obu stron i wewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem, mieloną papryką i rozmarynem.
- Przygotowanie farszuSer mozzarella i pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Smaż na dużym ogniu, aż lekko się przyrumienią i nadmiar wody odparuje. Dopraw pieczarki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Nadziewanie kurczakaWypełnij zrobione w mięsie kieszonki porcją pieczarek oraz sera mozzarella (możesz wymieszać składniki farszu, ale nie jest to konieczne). Jeżeli farsz wypada, to zepnij mięso wykałaczkami.
- Przygotowanie warzywMrożone warzywa umieść na sitku, przelej wrzątkiem i pozostaw do odcieknięcia. Cebulę pokrój w piórka. Wskazówka: możesz zrezygnować z używania mrożonki i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, surową kukurydzę i surowy groszek.
- PieczenieUłóż mięso w naczyniu do zapiekania i skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Obłóż wymieszanymi warzywami i dodaj piórka cebuli. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut lub do miękkości mięsa. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę i pomieszaj warzywa.
Czym faszerować pierś z kurczaka?
Na farsz do piersi kurczaka nadają się różne produkty. Delikatne mięso doskonale komponuje się zarówno z łagodnym, jak i pikantnym farszem. Poniższy przepis uwzględnia nadzienie ze startej na tarce mozzarelli, lekko podsmażonych pieczarek oraz cebuli. Inne propozycje farszu do piersi kurczaka to np.:
- ser kozi/ ser feta i podsmażony z czosnkiem szpinak,
- pomidorki koktajlowe, podsmażone pieczarki i starty na tarce ser cheddar,
- wędzona szynka/boczek, ogórek konserwowy i cebula,
- mielone orzechy, masło, czosnek i natka pietruszki,
- suszone morele, jabłka, suszone śliwki i żurawina,
- pokrojona w słupki marchewka, cukinia i pieczarki.
Dodawane do naczynia warzywa również można dopasować do indywidualnych preferencji. Razem z mięsem możesz upiec np. ziemniaki, bataty, cukinię, pora, bakłażana, kolorowe papryki słodkie, ostrą paprykę, różyczki brokułu, różyczki kalafiora, brukselkę.
Z czym podawać nadziewaną pierś kurczaka pieczoną z warzywami?
Potrawa wyśmienicie smakuje z różnymi dodatkami np.:
- gotowanymi i pieczonymi ziemniakami,
- frytkami ziemniaczanymi oraz frytkami z batatów, cukinii, selera,
- kaszą gryczaną, jęczmienną, jaglaną lub bulgur,
- ryżem białym, kolorowym, brązowym,
- pieczywem,
- delikatnymi kluskami śląskimi, kopytkami, kotletami ziemniaczanymi.
Czytaj też:
Pyszna odsłona fileta z kurczaka. Kroisz w kostkę, przyprawiasz i pieczesz 10 minutCzytaj też:
Delikatny kurczak w sosie to mój hit na obiad. Rodzina chce go częściej, a znajomi proszą o przepis