Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji

Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji

Dodano: 
Nadziewana pierś kurczaka pieczona z warzywami
Nadziewana pierś kurczaka pieczona z warzywami Źródło: Shutterstock / momen alrayyes
Szukasz pomysłu na szybki i elegancki obiad? Nadziewana pierś kurczaka pieczona z warzywami to sycące danie, które zachwyca smakiem i prostotą. Zapraszam po przepis.

Nadziewana pierś kurczaka z warzywami to danie idealne na codzienny obiad oraz na specjalne okazje. Pyszna, sycąca potrawa nie wymaga wiele wysiłku – składniki do pieczenia przygotujesz w 15 minut, a resztę zrobi piekarnik!

Jak przygotować nadziewaną pierś kurczaka pieczoną z warzywami?

Przygotowanie danie rozpoczynam od oczyszczenia i nacięcia piersi kurczaka, żeby powstała głęboka kieszonka. Mięso oprószam z obu stron i wewnątrz przyprawami, a następnie zabieram się za przygotowanie farszu. Ser i pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Grzyby lekko podsmażam z cebulą, żeby odparować wodę, a następnie doprawiam farsz i nadziewam mięso. Tak przygotowane piersi kurczaka układam w naczyniu do zapiekania i dodaję przelane wrzątkiem warzywa mrożone – marchewkę, kukurydzę i groszek oraz pokrojoną w piórka cebulę.

Przepis: Nadziewana pierś kurczaka pieczona z warzywami

Rozpływający się w ustach kurczak w towarzystwie warzyw zachwyci każdego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
491 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 szklanka mrożonej kukurydzy
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka mrożonej marchewki
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W każdej piersi wykonaj głębokie nacięcie, tworząc kieszonkę. Uważaj, żeby całkiem nie przeciąć mięsa. Oprósz mięso z obu stron i wewnątrz solą, świeżo zmielonym pieprzem, mieloną papryką i rozmarynem.
  2. Przygotowanie farszuSer mozzarella i pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę i dodaj pieczarki. Smaż na dużym ogniu, aż lekko się przyrumienią i nadmiar wody odparuje. Dopraw pieczarki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Nadziewanie kurczakaWypełnij zrobione w mięsie kieszonki porcją pieczarek oraz sera mozzarella (możesz wymieszać składniki farszu, ale nie jest to konieczne). Jeżeli farsz wypada, to zepnij mięso wykałaczkami.
  4. Przygotowanie warzywMrożone warzywa umieść na sitku, przelej wrzątkiem i pozostaw do odcieknięcia. Cebulę pokrój w piórka. Wskazówka: możesz zrezygnować z używania mrożonki i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, surową kukurydzę i surowy groszek.
  5. PieczenieUłóż mięso w naczyniu do zapiekania i skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Obłóż wymieszanymi warzywami i dodaj piórka cebuli. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut lub do miękkości mięsa. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć mięso na drugą stronę i pomieszaj warzywa.

Czym faszerować pierś z kurczaka?

Na farsz do piersi kurczaka nadają się różne produkty. Delikatne mięso doskonale komponuje się zarówno z łagodnym, jak i pikantnym farszem. Poniższy przepis uwzględnia nadzienie ze startej na tarce mozzarelli, lekko podsmażonych pieczarek oraz cebuli. Inne propozycje farszu do piersi kurczaka to np.:

  • ser kozi/ ser feta i podsmażony z czosnkiem szpinak,
  • pomidorki koktajlowe, podsmażone pieczarki i starty na tarce ser cheddar,
  • wędzona szynka/boczek, ogórek konserwowy i cebula,
  • mielone orzechy, masło, czosnek i natka pietruszki,
  • suszone morele, jabłka, suszone śliwki i żurawina,
  • pokrojona w słupki marchewka, cukinia i pieczarki.

Dodawane do naczynia warzywa również można dopasować do indywidualnych preferencji. Razem z mięsem możesz upiec np. ziemniaki, bataty, cukinię, pora, bakłażana, kolorowe papryki słodkie, ostrą paprykę, różyczki brokułu, różyczki kalafiora, brukselkę.

Z czym podawać nadziewaną pierś kurczaka pieczoną z warzywami?

Potrawa wyśmienicie smakuje z różnymi dodatkami np.:

  • gotowanymi i pieczonymi ziemniakami,
  • frytkami ziemniaczanymi oraz frytkami z batatów, cukinii, selera,
  • kaszą gryczaną, jęczmienną, jaglaną lub bulgur,
  • ryżem białym, kolorowym, brązowym,
  • pieczywem,
  • delikatnymi kluskami śląskimi, kopytkami, kotletami ziemniaczanymi.

Czytaj też:
Pyszna odsłona fileta z kurczaka. Kroisz w kostkę, przyprawiasz i pieczesz 10 minut
Czytaj też:
Delikatny kurczak w sosie to mój hit na obiad. Rodzina chce go częściej, a znajomi proszą o przepis