Pożywny obiad nie oznacza jedynie mięsnego dania. Nawet posiłki z warzyw można tak skomponować, że będą sycące. Wystarczy połączyć je z odpowiednimi produktami. Ja zawsze staram się o tym pamiętać, bo zależy mi, by cała rodzina była najedzona. Dziś pokażę wam, jak prosto i szybko można zrobić fantastyczne placki z kalafiora. U mnie wszyscy się nimi zachwycali.
Jak przygotować kalafior na placki?
Kalafior przeznaczony na placki trzeba wcześniej oczyścić z liści, opłukać i podzielić na różyczki. Teraz należy go wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Powinien być na tyle miękki, by dał się rozgnieść widelcem. Nie gotujmy go jednak dłużej, bo nie tylko straci smak, ale też będzie cięższy dla żołądka. W plackach możemy też wykorzystać twardsze części kalafiora. Trzeba je jednak nieco dłużej gotować.
Jak zrobić pożywne placki z kalafiora?
Placki z kalafiora wyszły mi ostatnio bardzo smaczne i pożywne. A to dlatego, że dodałam do nich sporo twarogu. Składnik ten wzbogacił moje danie w wartościowe białko, więc zrobiło się sycące niczym mięsna potrawa. Do rozgniecionych widelcem składników dodałam też jajko, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki i trochę mąki. Po doprawieniu, z gęstej masy smażyłam na patelni grubsze placki. Były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku.
Przepis: Pożywne placki z kalafiora
Chrupiące, sycące placki z kalafiora i twarogu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 kalafiora
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKalafior oczyść, podziel na różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu warzywo rozgnieć widelcem i wystudź. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem, połącz z kalafiorem. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, wystudź, dodaj do masy.
- Łączenie składników i smażenieDo masy dodaj jajko, wymieszaj. Całość połącz z mąką i posiekaną zieleniną, dopraw do smaku. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niezbyt grube placki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać pożywne placki z kalafiora?
Pożywne placki z kalafiora i twarogu są bardzo smaczne, ale mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy podać je z sosem. Może to być sos pomidorowy, a nawet zwykły ketchup. Dobrze też będzie pasował sos na bazie jogurtu, majonezu i czosnku. Jeśli ktoś lubi, może do niego dorzucić zioła, np. bazylię, natkę pietruszki. Dopełnieniem takiego dania obiadowego może być surówka. W szczególności polecam tę z pomidorów albo sałatę z dodatkami.
Czytaj też:
Tarta cukinia i dwa wartościowe dodatki. Te superzdrowe placki możesz podać nawet na obiadCzytaj też:
Tym razem pankejki podałam inaczej, niż zwykle. Dzieciaki zajadały z wielkim apetytem