Do warzywnych placków dodałam uwielbiany produkt. Wszyscy najedli się do syta

Do warzywnych placków dodałam uwielbiany produkt. Wszyscy najedli się do syta

Dodano: 
Warzywne placki
Warzywne placki Źródło: Shutterstock / Darina Silina
Wszyscy znają placki ziemniaczane, ale nie wszyscy wiedzą, że placki można też zrobić z innych warzyw. Ja w ten sposób urozmaicam rodzinie codzienne posiłki. A żeby obiad czy kolacja były bardziej pożywne, do masy dorzucam także popularny produkt.

Pożywny obiad nie oznacza jedynie mięsnego dania. Nawet posiłki z warzyw można tak skomponować, że będą sycące. Wystarczy połączyć je z odpowiednimi produktami. Ja zawsze staram się o tym pamiętać, bo zależy mi, by cała rodzina była najedzona. Dziś pokażę wam, jak prosto i szybko można zrobić fantastyczne placki z kalafiora. U mnie wszyscy się nimi zachwycali.

Jak przygotować kalafior na placki?

Kalafior przeznaczony na placki trzeba wcześniej oczyścić z liści, opłukać i podzielić na różyczki. Teraz należy go wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Powinien być na tyle miękki, by dał się rozgnieść widelcem. Nie gotujmy go jednak dłużej, bo nie tylko straci smak, ale też będzie cięższy dla żołądka. W plackach możemy też wykorzystać twardsze części kalafiora. Trzeba je jednak nieco dłużej gotować.

Jak zrobić pożywne placki z kalafiora?

Placki z kalafiora wyszły mi ostatnio bardzo smaczne i pożywne. A to dlatego, że dodałam do nich sporo twarogu. Składnik ten wzbogacił moje danie w wartościowe białko, więc zrobiło się sycące niczym mięsna potrawa. Do rozgniecionych widelcem składników dodałam też jajko, podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki i trochę mąki. Po doprawieniu, z gęstej masy smażyłam na patelni grubsze placki. Były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku.

Przepis: Pożywne placki z kalafiora

Chrupiące, sycące placki z kalafiora i twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKalafior oczyść, podziel na różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu warzywo rozgnieć widelcem i wystudź. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem, połącz z kalafiorem. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju, wystudź, dodaj do masy.
  2. Łączenie składników i smażenieDo masy dodaj jajko, wymieszaj. Całość połącz z mąką i posiekaną zieleniną, dopraw do smaku. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niezbyt grube placki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać pożywne placki z kalafiora?

Pożywne placki z kalafiora i twarogu są bardzo smaczne, ale mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy podać je z sosem. Może to być sos pomidorowy, a nawet zwykły ketchup. Dobrze też będzie pasował sos na bazie jogurtu, majonezu i czosnku. Jeśli ktoś lubi, może do niego dorzucić zioła, np. bazylię, natkę pietruszki. Dopełnieniem takiego dania obiadowego może być surówka. W szczególności polecam tę z pomidorów albo sałatę z dodatkami.

Czytaj też:
Tarta cukinia i dwa wartościowe dodatki. Te superzdrowe placki możesz podać nawet na obiad
Czytaj też:
Tym razem pankejki podałam inaczej, niż zwykle. Dzieciaki zajadały z wielkim apetytem