Tym razem pankejki podałam inaczej, niż zwykle. Dzieciaki zajadały z wielkim apetytem

Tym razem pankejki podałam inaczej, niż zwykle. Dzieciaki zajadały z wielkim apetytem

Dodano: 
Pankejkowe tacos
Pankejkowe tacos Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Pankejki to puszysty odpowiednich naleśników. Wywodzą się z kuchni amerykańskiej i można serwować je na słodko lub wytrawnie. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, by podać je inaczej niż zwykle. Wyglądały apetycznie i wszyscy zajadali ze smakiem.

Pankejki od klasycznych naleśników różnią się nie tylko puszystością, ale też wielkością. Pankejki są niewielkie, przypominają bardziej placuszki. Dużą ich zaletą jest fakt, że smaży się je bez tłuszczu lub na niewielkiej jego ilości. Dzięki temu nie są zbyt kaloryczne i doskonale komponują się z wieloma dodatkami.

Jak spulchnić pankejki?

Pankejki to pulchne, miękkie placuszki, nazywane też naleśnikami. Puszystość uzyskują dzięki dodatkowi proszku do pieczenia, choć można też sięgnąć po sodę oczyszczoną. Ciasto na pankejki jest dość gęste, co sprawia, że po usmażeniu są wyrośnięte i mięsiste. Do ciasta można też dodać oddzielnie ubite na pianę białka, co jeszcze zwiększyć puszystość pankejków.

Jak przygotować pankejkowe tacos?

W moich pankejkach kuchnia amerykańska przeplata się z meksykańską. To dlatego, że usmażone pankejki formuję, jak tacos, czyli zginam je na pół i układam dość ścisło w miseczce. Potem każde tacos napełniam słodkim, lekkim farszem. Takie placki robiłam już nieraz i za każdym razem znikały błyskawicznie.

Przepis: Pankejkowe tacos

Pankejki podane w formie tacos z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Do podania:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka świeżych owoców jagodowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówOwoce opłucz, osusz, większe, np. truskawki, pokrój na kawałki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
  2. Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej roztrzep jajko z mlekiem i tłuszczem. Krótko połącz składniki suche i mokre.
  3. Smażenie pankejkówRozgrzej patelnię, ewentualnie lekko posmaruj ją tłuszczem. Łyżką kładź nieduże porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placuszki smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
  4. Podawanie pankejkówOd razu po usmażeniu pankejki składaj na pół i dość ścisło układaj w płytkiej, szerokiej miseczce. Gdy lekko przestygną, napełnij je bitą śmietaną i owocami. Od razu podawaj.

Wskazówka: Pamiętaj, by do ciasta na pankejki nie dodawać zbyt dużo płynu. Gdy będzie rzadkie, nie wyrośnie, jak należy.

Inne sposoby podania pankejków

Pankejki możecie też podać w bardziej tradycyjny sposób, np. z syropem klonowym, z miodem, kremem czekoladowym, orzechowym czy dżemem. Doskonale będą wyglądać i smakować posypane sezonowymi owocami czy po prostu cukrem pudrem. Jeśli wśród was są wielbiciele wytrawnych dodatków, pamiętajcie, że pankejki dobrze też będą smakować np. z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem czy z duszonymi warzywami i ziołami.

Czytaj też:
Dzięki serkowi wiejskiemu te racuchy są bardzo pożywne. Puszystości dodaję im w ciekawy sposób
Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki