Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiad

Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiad

Dodano: 
Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Nie wiecie, co zrobić na obiad? Jeśli w swoich zapasach znajdziecie tylko makaron i filet z kurczaka, podpowiem wam, jak szybko zamienić je w pyszne danie. Ja często robię je w awaryjnych sytuacjach, a moja rodzina jest bardzo zadowolona.

Są produkty, które zawsze warto mieć pod ręką. Z pewnością należą do nich makaron i filet z kurczaka. Pierwszy można wykorzystać jako dodatek do zupy, do przygotowania sałatki, zapiekanki czy makaronu z sosem. Drugi nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania i na wiele przeróżnych potraw. Dziś połączę oba te produkty w pyszne danie. Do jego przygotowania wystarczy 15-20 minut.

Jakie składniki warto dodać do makaronu z kurczakiem?

Przygotowując makaron z kurczakiem, sos zwykle robię na bazie śmietanki kremówki. By całość wyszła aromatyczna, dorzucam też posiekane ząbki czosnku, a także trochę pikantnej papryki i zieleniny, np. świeżej bazylii, natki pietruszki. Te składniki dobrze ze sobą komponują i dopełniają się smakowo.

Jak zrobić aromatyczny makaron z kurczakiem?

Przygotowanie makaronu z kurczakiem zaczynam zwykle od pokrojenia fileta. Gdy mam już go w postaci pasków lub kostki, oprószam lekko przyprawami i odstawiam na 1-2 minuty. W tym czasie nastawiam makaron. Podczas gdy się gotuje, przyrządzam na patelni szybki sos. Najpierw rumienię kurczaka, a potem dodaję śmietankę i pozostałe składniki. Obie części dania są gotowe w tym samym czasie.

Przepis: Makaron z kurczakiem w aksamitnym sosie

Szybkie danie obiadowe, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
720 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. penne, świderki
  • ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • kawałek ostrej papryczki
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneFilet opłucz, osusz, pokrój w paski lub sporą kostkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp makaron. Gotuj na niedużym ogniu wg wskazań producenta.
  2. Przyrządzanie sosuNa patelni rozgrzej olej, zrumień kawałki kurczaka. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go przesmaż. Wlej śmietankę, dodaj odrobinę posiekanej, ostrej papryki. Duś całość 5-7 minut na niedużym ogniu. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekaną zieleniną.
  3. Serwowanie daniaUgotowany makaron odcedź, pozostaw w garnku. Dodaj do niego sos z patelni, całość dokładnie wymieszaj. Potrawę rozłóż na talerze, możesz posypać startym parmezanem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Co jeszcze można dodać do makaronu z kurczakiem?

Jeśli jeszcze bardziej chcecie wzbogacić sos do makaronu z kurczakiem, możecie też sięgnąć po inne składniki. Sos doskonale zagęści i doda mu smaku ser. Może to być mascarpone, ser pleśniowy czy zwykły, żółty. Twarde sery należy rozdrobnić przed dodaniem, np. zetrzeć na tarce, pokruszyć lub drobno posiekać. Do tego dania z makaronem doskonale też będą pasować świeży szpinak albo czarne oliwki. Należy je dorzucić do już gotowego sosu, bo tak naprawdę wystarczą im 1-2 minuty gotowania.

Czytaj też:
Zawsze robię to z cukinią przed smażeniem. Placki wychodzą tak chrupiące, że nie zostaje ani jeden
Czytaj też:
To mój niezawodny sposób na szybki obiad z kurczaka. Sekret tkwi w jednym chrupiącym dodatku