Placki ziemniaczane to proste, tanie danie, które można przyrządzać przez cały rok. Latem jest jednak nieco trudniej osiągnąć idealny efekt, bo młode ziemniaki zawierają mało skrobi i są dość wodniste. Na szczęście w łatwy sposób można to zmienić.
Jak rozdrabniać ziemniaki na placki?
Ziemniaki na placki można rozdrabniać na kilka sposobów. Zazwyczaj ściera się je na tarce. Wtedy można też wybrać rozmiar oczek, w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać. Ziemniaki ścierane na małych oczkach zamieniają się w gładką masę, co nie jest najlepszym rozwiązaniem przy młodych, wodnistych bulwach. Te lepiej rozdrabniać na średnich lub dużych oczkach. Takie kawałeczki są nieco wyczuwalne w czasie jedzenia, bo nie rozpadają się całkowicie podczas smażenia. Ziemniaki można też rozdrobnić przy pomocy malaksera czy też blendera. Oba urządzenia działają błyskawicznie.
Jak zrobić chrupiące placki z młodych ziemniaków?
Na placki najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi. Dlatego powinno się wybierać ziemniaki typu C lub B. Wczesne, letnie ziemniaki zawierają z natury mało skrobi, dlatego trudno jest przygotować z nich chrupiące placki. Ja jednak omijam ten problem prostym trikiem. Połowę mąki pszennej dodawanej do ciasta zastępuję skrobią ziemniaczaną. Doskonale uzupełnia ona niedobór skrobi w młodych ziemniakach.
Przepis: Placki ziemniaczane ze skrobią
Chrupiące placki z młodych ziemniaków i skrobi
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 1,3 kg młodych ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki umyj, obierz, opłucz, osącz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż na sito, odciśnij z nich nadmiar płynu. Do masy zetrzyj cebulę, dodaj jajka, mąkę, skrobię i sól, wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak latem podać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane doskonale smakują podane z kwaśną śmietaną i ewentualnie cukrem. Latem warto jednak nieco zmienić sposób ich serwowania. Idealnym dodatkiem do chrupiących placków będzie sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego z ogórkiem, czosnkiem i miętą. Świetnie też sprawdzi się cytrynowy hummus, który warto zestawić dodatkowo z grillowaną cukinią i sezamem.
Czytaj też:
Obłędne kotleciki z ziemniaków z obiadu. Nic się nie marnuje i każdy zajadaCzytaj też:
Placki z cukinii z niecodziennym dodatkiem. Tak lekkich i chrupiących jeszcze nie jadłeś