Pieczone młode ziemniaki kochają u mnie wszyscy. Bardzo często podaję je do obiadu, dań z grilla, serwuję na przekąskę oraz wykorzystuję jako bazę sycących sałatek. Sekretem idealnych pieczonych młodych ziemniaków jest minimalizm. Te warzywa nie wymagają wyszukanych dodatków ani długiego przygotowania. Wystarczy kilka przypraw i dobra oliwa, by wydobyć z nich wszystko, co najlepsze. Babcia zawsze mawiała, że najsmaczniejsze dania to te, które powstają z prostszych, świeżych składników – i miała stuprocentową rację!
Czy młode ziemniaki trzeba gotować przed pieczeniem?
Młodych ziemniaków nie trzeba gotować przed pieczeniem, zwłaszcza jeżeli są bardzo małe. Wstępna obróbka termiczna ma jednak jedną zaletę – pozwala skrócić czas pieczenia do kilku minut. Jeżeli chcesz zmniejszyć zużycie energii, to polecam ugotować ziemniaki niemal do miękkości (powinny stawiać lekki opór podczas wbijania widelca) odsączyć i odparować na durszlaku, a następnie obtoczyć w oliwie z przyprawami i wstawić do piekarnika.
Jak zrobić pieczone młode ziemniaki?
Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków jest dziecinnie proste. Do pieczenia wybieram małe ziemniaki typu kulinarnego B, które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej. Warzywa myję, oczyszczam z nadmiaru łuszczącej się skórki lub obieram (w zależności od grubości skórki), a następnie starannie osuszam i obtaczam w aromatycznej mieszance oliwy oraz przypraw.
Smak dodatku do obiadu możesz modyfikować, dodając również np. przeciśnięty przez praskę lub granulowany czosnek. Tak przygotowane ziemniaki piekę do miękkości, od czasu do czasu obracając, żeby równomiernie się przyrumieniły.
Przepis: Pieczone młode ziemniaki
Pyszne ziemniaki do zjedzenia samodzielnie i jako dodatek do dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 261 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
Do dekoracji:
- kilka gałązek świeżego oregano
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówMłode ziemniaki oczyść z nadmiaru łuszczącej się skórki, umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- PrzyprawianieW dużej misce umieść oliwę oraz przyprawy. Dodaj ziemniaki i energicznie potrząsaj miską, aż aromatyczna „marynata” pokryje warzywa.
- PieczeniePrzełóż ziemniaki na pokrytą papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika i oprósz solą. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu), od czasu do czasu przewracając. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję grillowania lub termoobieg, żeby ziemniaki mocniej się przypiekły.
Gotowe ziemniaki posypuję listkami oregano i podaję m.in. do kotletów, gulaszu, mięsnych i warzywnych potrawek oraz zimnych i ciepłych sosów np. sosu czosnkowego i sosu serowego.
Czytaj też:
Placki z młodych ziemniaków też mogą być chrupiące. Zastosuj proporcję pół na półCzytaj też:
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób tę tartę. Moja ciotka mówi, że lepszej nie jadła