Ten trik odmienił moje kotleciki ziemniaczane. Teraz nawet mięsożercy proszą o dokładkę

Ten trik odmienił moje kotleciki ziemniaczane. Teraz nawet mięsożercy proszą o dokładkę

Dodano: 
Kotleciki ziemniaczane z ziołami
Kotleciki ziemniaczane z ziołami Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Moje kotleciki z ziemniaków zachwycają smakiem. Wypróbuj przepis z sekretnym dodatkiem i przekonaj się, że jarskie kotleciki mogą konkurować z tradycyjnymi mielonymi.

Kotlety ziemniaczane to szybki, tani i bardzo smaczny pomysł na obiad oraz przekąskę. Ich smak można bardzo łatwo dopasować do indywidualnych preferencji. Moja rodzina uwielbia to danie z dodatkiem świeżych ziół – dodaję je do masy ziemniaczanej oraz wykorzystuję do dekoracji potrawy.

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane z ziołami?

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaję podstawowe przyprawy oraz sporą ilość aromatycznej zieleniny m.in. koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Zioła kuchni polskiej świetnie komponują się ze smakiem ziemniaków oraz stanowią doskonałe źródło cennych witamin i minerałów.

Smak kotletów wzbogacam podsmażonymi na maśle cebulą i czosnkiem, który dorzucam na patelnię, gdy cebula zaczyna lekko się rumienić. Czosnek smażę nie dłużej niż 1 minutę – jeżeli mocno się przyrumieni, to stanie się gorzki. Dodanie cebuli i czosnku możesz pominąć i zrobić kotleciki jedynie ze świeżymi ziołami.

Wszystkie składniki wyrabiam na jednolitą masę, którą zagęszczam niewielką ilością mąki pszennej. Z lekko schłodzonej masy formuję małe kotlety, które panieruję w bułce tartej i smażę na klarowanym maśle. Chrupiące z wierzchu i kremowe w środku kotleciki podaję obficie posypane cebulką dymką. Do jarskich kotletów świetnie pasują różne sosy np. sos pieczarkowy.

Wskazówka: jeżeli ziemniaki okazały się wodniste, to możesz zagęścić masę ziemniaczaną, dodając 2-3 łyżki startego na tarce żółtego sera oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Przepis: Kotleciki ziemniaczane z ziołami

Smażone na złoto kotleciki zachwycają chrupiącą skórką i aromatycznym wnętrzem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
451 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 3/4 szklanki bułki tartej

Dodatkowo:

  • 5 łyżek klarowanego masła do smażenia
  • 1 pęczek cebuli dymki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj warzywa do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź, wyłóż na sitko lub durszlak i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na maśle, a gdy się przyrumieni, dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając.
  3. Łączenie składnikówDodaj do ziemniaków świeże zioła, podsmażoną z czosnkiem cebulę, mąkę pszenną, jajko oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki, a następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 10 minut do lodówki.
  4. Formowanie kotletów i panierowanieZ niewielkich porcji masy ziemniaczanej uformuj okrągłe lub podłużne kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  5. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej lub oliwę). Smaż kotlety ziemniaczane małymi partiami na średnim ogniu, aż panierka ładnie się przyrumieni. Gotowe kotleciki możesz odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kotleciki ziemniaczane z ziołami podaję na ciepło, obficie posypane posiekaną cebulką dymką.

Z jakich ziemniaków zrobić kotlety?

Przepyszne kotleciki ziemniaczane przygotujesz ze świeżo ugotowanych oraz ziemniaków z wczorajszego obiadu. Najlepsze na kotlety są ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi i niskiej zawartości wody, czyli ziemniaki typu kulinarnego C (suche, sypkie, mączyste) lub typu kulinarnego B (ziemniaki o nieco wyższej zawartości wody, jednak na tyle suche, że nie wymagają dodawania dużej ilości mąki). Wskazówka: ziemniaki z wczorajszego obiadu polecam lekko podgrzać przed przeciśnięciem przez praskę.

Czytaj też:
Magda Gessler uwielbia ten smak z dzieciństwa. Zrób kluski śląskie raz, a będziesz wracać co niedzielę
Czytaj też:
Te nuggetsy robią u mnie furorę zamiast fast-foodu. Chrupiące, lekkie i nie do odstawienia