Karkówka z poniższego przepisu zachwyca soczystością oraz bogatym smakiem i aromatem. To danie to doskonała alternatywa dla steków wołowych, które wymagają doświadczenia i wprawy podczas przygotowywania.
Jak wybrać dobry karczek wieprzowy?
Karkówka wieprzowa to bardzo proste w przygotowaniu mięso. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które wpływają na smak i konsystencję gotowej potrawy. Wysokiej jakości karkówka jest zwarta, ma czerwony kolor i jest poprzerastana białym tłuszczem. Jeżeli pomiędzy tłuszczem i mięsem mięśniowym znajduje się wolna przestrzeń (karkówka wygląda, jakby była napompowana), to lepiej zrezygnować z zakupu. Istotny jest również zapach mięsa, który powinien być naturalny. Do przygotowania na patelni polecam wybrać niezbyt gruby karczek wieprzowy o umiarkowanej zawartości tłuszczu.
Jak zrobić soczystą karkówkę z rozmarynem?
Karkówkę przed smażeniem kroję w dość grube plastry (2-2,5 cm), a następnie obtaczam w oliwie z przyprawami i wstawiam na godzinę do lodówki (możesz marynować mięso dłużej np. przez całą noc). Zamarynowane mięso ogrzewam do temperatury pokojowej, a następnie smażę z obu stron na mocno rozgrzanej, żeliwnej patelni (patelnia powinna nadawać się do użycia w piekarniku). Podczas przewracania karkówki korzystam z drewnianych szczypiec (nakłuwanie mięsa sprawia, że soki wyciekają i karkówka wychodzi sucha). Wskazówka: mięso możesz również obsmażyć na zwykłej patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec z dodatkami.
Obsmażone mięso podlewam odrobiną wody oraz dodaję pokrojone w plastry pomidory (warzywa powinny być dość twarde – doskonale sprawdzą się pomidory odmiany Lima), czerwoną cebulę i zioła. Tak przygotowane mięso dopiekam przez 10 minut pod przykryciem.
Przepis: Soczysta karkówka z rozmarynem
To aromatyczne mięso do obiadu pasuje do wszystkich dodatków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 468 w każdej porcji
Składniki
- 4 grube plastry karkówki wieprzowej
- 1 duża cebula czerwona
- 3 małe pomidory
- duża gałązka rozmarynu
Na marynatę do mięsa:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i marynowanie mięsaPlastry karkówki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz resztą przypraw i ziół. Obtocz mięso w aromatycznej marynacie, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
- SmażenieObsmaż karkówkę na mocno rozgrzanej patelni (powinna się przyrumienić). Czas smażenia to 3 minuty z każdej strony.
- Przygotowanie dodatkówPomidory pokrój w plastry o grubości 1 cm. Cebulę pokój w ćwiartki. Gałązki rozmarynu podziel na mniejsze kawałki.
- DopiekanieNa patelnię (która nadaje się do piekarnika) lub do naczynia żaroodpornego dodaj odrobinę wody (około 80 ml), cebulę oraz pomidory. Na plastrach mięsa ułóż rozmaryn i przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 15 minut w 220 stopni Celsjusza, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 45 minut pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczoną karkówkę podaję na ciepło z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub pieczywa.
Czytaj też:
Zjadłem je raz nad morzem i przepadłem. Teraz robię je w domu co tydzieńCzytaj też:
To najsmaczniejsza cukinia do obiadu. Sekretem jest jeden składnik panierki