To najsmaczniejsza cukinia do obiadu. Sekretem jest jeden składnik panierki

To najsmaczniejsza cukinia do obiadu. Sekretem jest jeden składnik panierki

Dodano: 
Cukinia panierowana
Cukinia panierowana Źródło: Shutterstock / anmbph
Ta cukinia jest genialnym i bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Jest złocista, chrupiąca i bardzo aromatyczna.

Cukinia to jedno z najwdzięczniejszych warzyw: można ją przyrządzić na wiele sposobów, może być gwiazdą dania, a może być jedynie dodatkiem. Tu – gwarantujemy – to ona będzie tym, co jako pierwsze zniknie z talerza. Aromatyczne, chrupiące plasterki można zajadać bez końca.

Jak zrobić cukinię panierowaną?

Ważne są dwie rzeczy: odpowiednia grubość plasterków i sama panierka. Grubość plastrów zależy od tego, czy chcesz mieć po usmażeniu cukinię zupełnie miękką w środku, czy jednak lekko chrupiącą. My polecamy tę drugą opcję, ale to rzecz gustu. Plasterki nie powinny być jednak cieńsze, niż pół centymetra.

Nasza panierka to klasyczna panierka niczym do schabowych, jednak do mąki dodajemy także parmezan. Ser doda smaku i sprawi, że usmażone plasterki cukinii będą niezwykle aromatyczne.

Rada: jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem samej panierki, możesz oprócz lub zamiast parmezanu dodać do bułki również przyprawy czy zioła, np. ostrą paprykę czy oregano.

Przepis: Cukinia panierowana

Pyszna cukinia z patelni.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
199 w każdej porcji

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4-5 łyżek drobnej bułki tartej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinie pokrój w grubsze plastry. Dopraw solą i pieprzem. W trzech miskach uszykuj kolejno: mąkę, rozmącone jajka, bułkę wymieszaną z parmezanem.
  2. Smażenie cukiniiNa patelni rozgrzej olej. Plastry cukinii kolejno panieruj w mące, jajku, bułce i od razu kładź na patelnię. Smaż na złoto z obu stron. Gotowe odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu.

Do czego podawać cukinię panierowaną?

Cukinia do obiadu może być serwowana na różne sposoby. Może być dodatkiem do mięs albo ryb i ziemniaków (podaj ją np. w zestawie: młode ziemniaki z koperkiem i ryba z piekarnika lub pieczona pierś z kurczaka), ale może też być gwiazdą talerza przy obiadach jarskich. Propozycja? Ziemniaki, jajko sadzone, cukinia panierowana i świeże pomidory skropione oliwą i odrobiną octu jabłkowego.

Tak cukinia jest też świetną przekąską sama w sobie. Można ją zajadać z ulubionymi sosami na zimno, np. lekkimi sosami na bazie jogurtu: czosnkowym albo koperkowym.

Czytaj też:
Kroję pieczarki i dorzucam dwa składniki. Pyszny dodatek do obiadu robi się sam
Czytaj też:
Placki z cukinii z niecodziennym dodatkiem. Tak lekkich i chrupiących jeszcze nie jadłeś