Odkryłem przepis na kotlety ziemniaczane sprzed 100 lat. Poznaj 2 sekrety, które zmieniają wszystko

Odkryłem przepis na kotlety ziemniaczane sprzed 100 lat. Poznaj 2 sekrety, które zmieniają wszystko

Dodano: 
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane 
Kotlety ziemniaczane z przedwojennej książki kucharskiej smakują jak marzenie! Przygotuj raz, a nie wrócisz do współczesnych przepisów na to tanie danie.

Kotlety ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Często korzystam ze starych książek kucharskich, w których znajduję prawdziwe kulinarne perełki. Kotlety ziemniaczane z książki wydanej w 1930 roku (Elżbieta Kiewnarska, Potrawy z kartofli, Wydawnictwo Armoryka) zachwycają smakiem i konsystencją – wychodzą delikatne i kremowe w środku oraz chrupiące z zewnątrz.

Co wyróżnia kotlety ziemniaczane z przedwojennej książki kucharskiej?

Przepis na kotlety ziemniaczane, który znalazłem w przedwojennej książce, łączy proste i tanie składniki. Od współczesnych receptur różni się przede wszystkim dodaniem czerstwych kajzerek, namoczonych wcześniej w mleku, a także sposobem przygotowania – ziemniaki, kajzerki i podsmażoną cebulę trzeba zmielić. Mielenie sprawia, że powstaje jednolita, puszysta i kremowa masa, którą następnie łączy się z mąką pszenną, jajkami i przyprawami. Gotowa masa ziemniaczana przypomina pod względem konsystencji masę na kotlety mielone.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z przedwojennej książki?

W przypadku kotletów ziemniaczanych najważniejszy jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze są ziemniaki mączyste typu kulinarnego C, które zawierają dużo skrobi. Ugotowane ziemniaki odcedzam i pozostawiam na sitku, żeby odciekły, a następnie przekładam do garnka i odparowuję na małym gazie, często potrząsając naczyniem, żeby się nie przypaliły. Tak przygotowane warzywa studzę, mielę z dodatkami, a następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam masę ziemniaczaną.

Wyrobioną masę ziemniaczaną wstawiam na kilka minut do lodówki, a następnie formują niewielkie, okrągłe kotlety, panieruję je w bułce tartej i smażę na oleju (można również usmażyć kotlety ziemniaczane na klarowanym maśle lub smalcu).

Przepis: Kotlety ziemniaczane z przedwojennej książki

Smażone na złoty kolor kotlety są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków mączystych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 2 małe cebule
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 szklanka mleka do namoczenia kajzerek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki odparuj z nadmiaru wody i wystudź. Bułki kajzerki namocz w mleku i odciśnij. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  2. MielenieZmiel razem ziemniaki, namoczone bułki i podsmażoną cebulę.
  3. Wyrabianie masy ziemniaczanejDodaj do zmielonych składników lekko roztrzepane jajka, mąkę pszenną i majeranek. Wyrabiaj masę dłonią, aż składniki się połączą, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową masę ziemniaczaną wstaw na 10 minut do lodówki.
  4. Formowanie i panierowanieZe schłodzonej masy ziemniaczanej formuj niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  5. SmażenieSmaż kotlety ziemniaczane małymi partiami na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku (opcjonalnie).

Chrupiące kotlety ziemniaczane najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, sosem z grzybów leśnych, sosem pomidorowym, sosem śmietanowym z ziołami, a także stanowią idealny dodatek do mięsnych i warzywnych potrawek.

Czytaj też:
Tak podane ziemniaki z patelni robią u mnie za cały obiad. Spróbuj, a pokochasz ich smak
Czytaj też:
Kawałki kurczaka obtaczam w aromatycznej panierce. Przepis na ekspresową przekąskę na ciepło