Szukasz przepisu na ekspresową przekąskę na ciepło lub szybki obiad, za którym przepadają dzieci? Zamiast sięgać po gotowe fast foody, przygotuj obłędnie pyszne kawałki kurczaka w panierce z dodatkiem sezamu. Użycie delikatnych polędwiczek sprawia, że smażenie zajmuje zaledwie 10-15 minut.
Jak zrobić chrupiącego kurczaka z sezamem?
Przygotowanie chrupiącego kurczaka z sezamem jest proste i szybkie, a jego smak zachwyca! Potrawę przygotowuję z delikatnych polędwiczek, ale możesz również użyć pokrojonej w cienkie paseczki piersi kurczaka. Umyte i osuszone mięso oprószam przyprawami, a następnie panieruję w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej z dodatkiem ziaren sezamu.
Kawałki kurczaka smażę w głębokim tłuszczu. Temperatura oleju to 175 stopni Celsjusza. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest bardzo ważna, bo jedynie gorący sprawi, że mięso wyjdzie soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Smażenie na zimnym oleju powoduje, że mięso wchłania tłuszcz i zaczyna się gotować.
Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to wrzuć na tłuszcz kawałek czerstwego pieczywa – jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to możesz smażyć mięso.
Przepis: Chrupiący kurczak z sezamem
Świetna przekąska do podania solo lub z ulubionymi dodatkami i sosami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 358 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki ziaren sezamu
- 500 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPolędwiczki umyj, osusz i oprósz z obu stron przyprawami.
- PanierowanieObtocz mięso w roztrzepanym jajku oraz wymieszanej z sezamem bułce tartej.
- SmażenieSmaż kawałki kurczaka małymi partiami, z obu stron, na złoty kolor.
Jak podawać chrupiącego kurczaka z sezamem?
Chrupiący kurczak z sezamem doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Podaję go na obiad z dodatkiem gotowanych/pieczonych ziemniaków, frytek, ryżu aromatyzowanego przyprawą curry, a także z różnymi kaszami. Do chrupiącego kurczaka na obiad podaję różne surówki i sałatki np. marchewkę po koreańsku, surówkę z kiszonej kapusty, sałatkę z pomidorków koktajlowych, sałatkę Colesław oraz sałatkę z kapusty pekińskiej.
Chrupiący kurczak z sezamem to również doskonała przekąska, którą podaję z różnymi sosami np. sosem czosnkowym i sosem tysiąca wysp oraz serwuję ze świeżymi warzywami w plackach tortilli.
Czytaj też:
Te paluszki ziemniaczane są lepsze niż frytki. Prosty przepis pokochasz od pierwszego kęsaCzytaj też:
Sycące roladki robię z dwóch produktów. Każdy dziwi się, że to może być tak pyszne