Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy, ale kotlety już niekoniecznie. A jaka jest między nimi różnica? Otóż placki robi się z całkiem rzadkiego ciasta, które kładzie się na patelnię łyżką. Natomiast kotlety formuje się w dłoniach, bo masa na nie jest dość zwarta. Jedne i drugie są smaczne i tanie. Jednak moje kotlety są też nadzwyczaj pożywne. To zasługa jednego składnika.
Jak przygotować ziemniaki na kotlety?
Kotlety można robić z różnych rodzajów ziemniaków. Dobrze sprawdzą się ziemniaki gotowane, ale też surowe. Trzeba jednak zadbać o to, by masa była dość zwarta i dała się formować w dłoniach. W przypadku ziemniaków gotowanych to nietrudne. Jeśli zaś chodzi o ziemniaki surowe, warto je zetrzeć na większych oczkach, a po oprószeniu solą i odczekaniu 10-15 minut, należy odcisnąć z nich nadmiar płynu. Wtedy po wymieszaniu z mąką i pozostałymi składnikami masa będzie odpowiednio gęsta.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z szynką?
Do kotletów ziemniaczanych dodaję szynkę, dzięki czemu robią się bardziej pożywne. Kupuję szynkę w plasterkach, a potem kroję ją w paski i na mniejsze kawałki. Łączę z ziemniakami i pozostałymi składnikami i mam masę gotową do formowania i smażenia.
Przepis: Kotlety ziemniaczane z szynką
Pożywne kotlety z tartych ziemniaków i szynki
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 25 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 385 w każdej porcji
 
Składniki
- 800 g ziemniaków
 - 100 g szynki gotowanej w plasterkach
 - 1/2 cebuli
 - 1 jajko
 - 3-4 łyżki mąki pszennej
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na większych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu.
 - Sporządzenie ciastaDo ziemniaków dodaj drobno posiekaną szynkę i cebulę, a także jajko, mąkę, sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
 - Smażenie kotletówZ otrzymanej masy formuj w dłoniach kotlety. Kładź je na średnio rozgrzaną patelnię i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety przełóż na talerz, posyp posiekaną zieleniną.
 
Jak podać kotlety ziemniaczane z szynką?
Kotlety ziemniaczane z szynką z powodzeniem można podać na obiad. By zamieniły się w pełne danie, warto zaserwować do nich sos, np. czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy. Dopełnieniem tego posiłku będzie też surówka, np. z marchewki, kapusty, zielona sałata z dodatkami albo sałatka z pomidorów.
Czytaj też:
Ten farsz całkowicie zmienia smak mielonych. Nie wrócisz już do klasycznych kotletówCzytaj też:
Tanie i zdrowe kotleciki zrobisz z wędzonej ryby. Sekret to jeden składnik
