Faszerowane kotlety mielone to doskonały pomysł na codzienny i odświętny obiad. Z prostych i tanich składników można wyczarować danie, którym zaskoczysz rodzinę i gości. Kiszone ogórki i ugotowane na twardo jajka sprawiają, że mięso wychodzi soczyste i ma bardzo wyrazisty smak.
Jak zrobić kotlety mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem?
Mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem są gotowe raz-dwa. Ta potrawa stanowi niewymagającą wiele pracy i wysiłku alternatywę dla tradycyjnych roladek wieprzowych i wołowych, nadziewanych ogórkami – smak jest bardzo podobny, a można uniknąć rozbijania mięsa i zwijania roladek. Kotlety przygotowuję z mielonej wieprzowiny (szynki i łopatki w proporcji 1:1). Mięso mieszam z klasycznymi dodatkami, a następnie nadziewam pokrojonymi w małą kostkę ogórkami i jajkami.
Ogórki polecam osuszyć przed i po pokrojeniu, bo nadmiar płynu sprawi, że po wymieszaniu z jajkami powstanie nieapetycznie wyglądająca papka. Mielone panieruję w bułce tartej (możesz użyć innej panierki lub zrezygnować z jej dodawania) i smażę na oleju (choć dobrze sprawdzi się również klarowane masło). Wskazówka: możesz również upiec kotlety w piekarniku.
Przepis: Mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem
Pyszne, soczyste kotlety zachwycają farszem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 401 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Na farsz:
- 4 średnie ogórki kiszone
- 4 jajka ugotowane na twardo
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 5 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnejCebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub drobno posiekaj. Bułkę kajzerkę namocz w mleku (możesz też namoczyć kajzerkę w wodzie lub w wodzie z mlekiem), a gdy zmięknie, odciśnij z nadmiaru płynu. Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj cebulę oraz odciśniętą kajzerkę, paprykę oraz pieprz ziołowy i wyrób składniki dłonią. Gotową masę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie farszuOgórki pokrój w małą kostkę i odsącz z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Jajka obierz, pokrój w małą kostkę i wymieszaj składniki farszu. Wskazówka: możesz doprawić farsz do smaku np. czarnym pieprzem lub ulubionymi ziołami.
- Nadziewanie i panierowaniePodziel masę mięsną na 8 porcji. Z każdej uformuj placek i ułóż na środku farsz, a następnie zlep brzegi i uformuj okrągłe lub podłużne kotlety. Obtocz kotlety mielone w bułce tartej.
- SmażenieRozgrzej olej i usmaż kotlety mielone z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe kotlety pozostaw na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.
Jak podawać mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem?
Złociste i chrupiące mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem podaję z m.in.:
- kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, kaszą jaglaną i kaszą bulgur,
- ziemniakami z wody, purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami i frytkami,
- ryżem białym, ryżem brązowym, ryżem kolorowym i ryżem jaśminowym.
Ze smakiem kotletów i różnych dodatków świetnie komponują się sałatki ze świeżych i kiszonych warzyw np. sałatka z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli, zielona sałata z sosem śmietanowym, surówka z kiszonej kapusty.
Faszerowane mielone świetnie sprawdzają się nie tylko jako danie obiadowe, ale także szybka i sycąca alternatywa dla fast foodów – wystarczy umieścić kotlety w lekko podgrzanych bułkach, dodać warzywa i można cieszyć się smakiem nietypowego, domowego burgera.
Czytaj też:
Robię ją zawsze, gdy chcę zjeść porządnie bez kombinowania. Ta zapiekanka robi robotęCzytaj też:
Ten składnik odmienił moje placki ziemniaczane. Teraz wszyscy proszą o dokładkę