Ten farsz całkowicie zmienia smak mielonych. Nie wrócisz już do klasycznych kotletów

Ten farsz całkowicie zmienia smak mielonych. Nie wrócisz już do klasycznych kotletów

Dodano: 
Mielony faszerowany ogórkiem i jajkiem
Mielony faszerowany ogórkiem i jajkiem Źródło: Shutterstock / Timolina
Mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem na twardo to moje ostatnie odkrycie. Aromatyczne nadzienie sprawia, że tradycyjne kotlety z mięsa mielonego zaskakują smakiem.

Faszerowane kotlety mielone to doskonały pomysł na codzienny i odświętny obiad. Z prostych i tanich składników można wyczarować danie, którym zaskoczysz rodzinę i gości. Kiszone ogórki i ugotowane na twardo jajka sprawiają, że mięso wychodzi soczyste i ma bardzo wyrazisty smak.

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem?

Mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem są gotowe raz-dwa. Ta potrawa stanowi niewymagającą wiele pracy i wysiłku alternatywę dla tradycyjnych roladek wieprzowych i wołowych, nadziewanych ogórkami – smak jest bardzo podobny, a można uniknąć rozbijania mięsa i zwijania roladek. Kotlety przygotowuję z mielonej wieprzowiny (szynki i łopatki w proporcji 1:1). Mięso mieszam z klasycznymi dodatkami, a następnie nadziewam pokrojonymi w małą kostkę ogórkami i jajkami.

Ogórki polecam osuszyć przed i po pokrojeniu, bo nadmiar płynu sprawi, że po wymieszaniu z jajkami powstanie nieapetycznie wyglądająca papka. Mielone panieruję w bułce tartej (możesz użyć innej panierki lub zrezygnować z jej dodawania) i smażę na oleju (choć dobrze sprawdzi się również klarowane masło). Wskazówka: możesz również upiec kotlety w piekarniku.

Przepis: Mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem

Pyszne, soczyste kotlety zachwycają farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
401 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnejCebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub drobno posiekaj. Bułkę kajzerkę namocz w mleku (możesz też namoczyć kajzerkę w wodzie lub w wodzie z mlekiem), a gdy zmięknie, odciśnij z nadmiaru płynu. Do mięsa mielonego wbij jajko, dodaj cebulę oraz odciśniętą kajzerkę, paprykę oraz pieprz ziołowy i wyrób składniki dłonią. Gotową masę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie farszuOgórki pokrój w małą kostkę i odsącz z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Jajka obierz, pokrój w małą kostkę i wymieszaj składniki farszu. Wskazówka: możesz doprawić farsz do smaku np. czarnym pieprzem lub ulubionymi ziołami.
  3. Nadziewanie i panierowaniePodziel masę mięsną na 8 porcji. Z każdej uformuj placek i ułóż na środku farsz, a następnie zlep brzegi i uformuj okrągłe lub podłużne kotlety. Obtocz kotlety mielone w bułce tartej.
  4. SmażenieRozgrzej olej i usmaż kotlety mielone z obu stron, na złoty kolor.

Gotowe kotlety pozostaw na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.

Jak podawać mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem?

Złociste i chrupiące mielone z ogórkami kiszonymi i jajkiem podaję z m.in.:

  • kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, kaszą jaglaną i kaszą bulgur,
  • ziemniakami z wody, purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami i frytkami,
  • ryżem białym, ryżem brązowym, ryżem kolorowym i ryżem jaśminowym.

Ze smakiem kotletów i różnych dodatków świetnie komponują się sałatki ze świeżych i kiszonych warzyw np. sałatka z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli, zielona sałata z sosem śmietanowym, surówka z kiszonej kapusty.

Faszerowane mielone świetnie sprawdzają się nie tylko jako danie obiadowe, ale także szybka i sycąca alternatywa dla fast foodów – wystarczy umieścić kotlety w lekko podgrzanych bułkach, dodać warzywa i można cieszyć się smakiem nietypowego, domowego burgera.

Czytaj też:
Robię ją zawsze, gdy chcę zjeść porządnie bez kombinowania. Ta zapiekanka robi robotę
Czytaj też:
Ten składnik odmienił moje placki ziemniaczane. Teraz wszyscy proszą o dokładkę