Muszle makaronowe z prostym farszem są pyszne i efektowne. Koniec z nudnymi obiadami

Muszle makaronowe z prostym farszem są pyszne i efektowne. Koniec z nudnymi obiadami

Dodano: 
Zapiekane muszle makaronowe
Zapiekane muszle makaronowe Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Nie każdy obiad musi zawierać mięso. To wręcz niezdrowe. Dlatego dziś proponuję wam proste, bezmięsne danie, które każdy zje ze smakiem. Wygląda bowiem niezwykle apetycznie, a robi się je łatwo i szybko.

Nie lubię mięsnych obiadów, bo są monotonne. Te obfitujące w warzywa, mają ciekawsze i bardziej zróżnicowane smaki. A gdy połączy się je z pożywnym składnikiem, powstanie danie, którym można się najeść. Oto jedna z jarskich propozycji obiadowych, która przypadła do gustu mojej rodzinie. Wszyscy zjadają tę zapiekankę ze smakiem i nikt nie dopytuje o mięso.

Jak przygotować muszle makaronowe do zapiekania?

Moja dzisiejsza zapiekanka będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna. To dzięki sięgnięciu po muszle makaronowe. Napełnię je prostym farszem, a potem zapiekę. Wcześniej jednak trzeba je podgotować. Wystarczy 4-5 minut, by nieco zmiękły i zrobiły się elastyczne. Dzięki temu łatwo napełni się je farszem i nie będą się rozpadać po zapieczeniu.

Jak zrobić muszle zapiekane w sosie pomidorowym?

Przygotowanie tej smacznej zapiekanki składa się z kilku etapów. To podgotowanie makaronowych muszli, przygotowanie farszu ze szpinaku i sera, przygotowanie sosu, napełnienie muszli i zapieczenie ich w sosie pomidorowym. Sos, w którym zapieka się muszle powinien być dość gęsty i na w pół gotowy. Dzięki temu muszle nie będą się przewracać, a potrawa nie będzie wymagać długiego zapiekania.

Przepis: Zapiekane muszle makaronowe

Faszerowane muszle makaronowe zapiekane w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
575 w każdej porcji

Składniki

  • 20 dużych muszli makaronowych
  • sól

Na farsz:

  • 250 g ricotty
  • 250–300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka bazylii lub oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie muszliMuszle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je 4-5 minut, aż zrobią się elastyczne, ale pozostaną lekko twardawe. Odcedź je, przelej zimną wodą, osącz, wystudź.
  2. Przygotowanie farszuŚwieży szpinak opłucz i podsmaż z czosnkiem na oliwie, aż zwiędnie. Po odcedzeniu i przestudzeniu wymieszaj go z ricottą, parmezanem i przyprawami.
  3. Przygotowanie sosuW rondelku podsmaż na oliwie posiekany czosnek. Dodaj passatę i zioła, gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem.
  4. Nadziewanie i pieczeniePrzygotowany sos przelej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe napełnij przygotowanym farszem. Ułóż je na sosie, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 25 minut.

Inna wersja zapiekanych muszli

Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i serem możecie też zapiec w sosie beszamelowym. Zrobicie go z prostych składników. W rondelku wystarczy roztopić masło i przesmażyć na nim mąkę. Nie należy jej rumienić, bo zacznie gorzknieć. Teraz do rondelka należy wlewać zimne mleko i całość mieszać, by nie powstały grudki. Sos trzeba podgrzewać do czasu, aż zgęstnieje. Warto doprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Czytaj też:
Z tuńczyka z puszki i kilku składników robię rewelacyjną sałatkę. Jest jak znalazł na przekąskę
Czytaj też:
Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakuje