Nie lubię mięsnych obiadów, bo są monotonne. Te obfitujące w warzywa, mają ciekawsze i bardziej zróżnicowane smaki. A gdy połączy się je z pożywnym składnikiem, powstanie danie, którym można się najeść. Oto jedna z jarskich propozycji obiadowych, która przypadła do gustu mojej rodzinie. Wszyscy zjadają tę zapiekankę ze smakiem i nikt nie dopytuje o mięso.
Jak przygotować muszle makaronowe do zapiekania?
Moja dzisiejsza zapiekanka będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo efektowna. To dzięki sięgnięciu po muszle makaronowe. Napełnię je prostym farszem, a potem zapiekę. Wcześniej jednak trzeba je podgotować. Wystarczy 4-5 minut, by nieco zmiękły i zrobiły się elastyczne. Dzięki temu łatwo napełni się je farszem i nie będą się rozpadać po zapieczeniu.
Jak zrobić muszle zapiekane w sosie pomidorowym?
Przygotowanie tej smacznej zapiekanki składa się z kilku etapów. To podgotowanie makaronowych muszli, przygotowanie farszu ze szpinaku i sera, przygotowanie sosu, napełnienie muszli i zapieczenie ich w sosie pomidorowym. Sos, w którym zapieka się muszle powinien być dość gęsty i na w pół gotowy. Dzięki temu muszle nie będą się przewracać, a potrawa nie będzie wymagać długiego zapiekania.
Przepis: Zapiekane muszle makaronowe
Faszerowane muszle makaronowe zapiekane w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
- 20 dużych muszli makaronowych
- sól
Na farsz:
- 250 g ricotty
- 250–300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka bazylii lub oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie muszliMuszle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj je 4-5 minut, aż zrobią się elastyczne, ale pozostaną lekko twardawe. Odcedź je, przelej zimną wodą, osącz, wystudź.
- Przygotowanie farszuŚwieży szpinak opłucz i podsmaż z czosnkiem na oliwie, aż zwiędnie. Po odcedzeniu i przestudzeniu wymieszaj go z ricottą, parmezanem i przyprawami.
- Przygotowanie sosuW rondelku podsmaż na oliwie posiekany czosnek. Dodaj passatę i zioła, gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem.
- Nadziewanie i pieczeniePrzygotowany sos przelej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe napełnij przygotowanym farszem. Ułóż je na sosie, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 25 minut.
Inna wersja zapiekanych muszli
Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i serem możecie też zapiec w sosie beszamelowym. Zrobicie go z prostych składników. W rondelku wystarczy roztopić masło i przesmażyć na nim mąkę. Nie należy jej rumienić, bo zacznie gorzknieć. Teraz do rondelka należy wlewać zimne mleko i całość mieszać, by nie powstały grudki. Sos trzeba podgrzewać do czasu, aż zgęstnieje. Warto doprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Czytaj też:
Z tuńczyka z puszki i kilku składników robię rewelacyjną sałatkę. Jest jak znalazł na przekąskęCzytaj też:
Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakuje