Młoda kapusta odznacza się delikatnym smakiem i strukturą, a także chrupkością i soczystością. Z tych powodów staram się w pełni wykorzystać krótki sezon na to warzywo. Kapusta o tej porze roku gości więc w mojej kuchni dosyć często. Tym razem pokażę wam, jak szybko zrobić z niej pyszną zapiekankę.
Jak przygotować młodą kapustę do zapiekania?
Młoda kapusta jest delikatna, dlatego nie wymaga specjalnych zabiegów przez zapiekaniem. Wystarczy ją oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na cząstki. Najlepiej kroić ją razem z głąbem, bo wtedy kawałki warzywa nie będą się rozpadać. Oczywiście kapustę można też grubo poszatkować.
Warzywo można na chwilę wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty. Dzięki temu szybciej zmięknie w czasie pieczenia. Jeśli chcecie zaś nadać kapuście wyraźniejszego smaku, możecie ją krótko podsmażyć na maśle lub oleju.
Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?
By zapiekanka z młodej kapusty nabrała wyrazistego smaku dodaję do niej podsmażone składniki. To wędzony boczek, cebula i czosnek. Potem zalewam całość prostym sosem i wstawiam do piekarnika. Wystarczy jej 30 minut pieczenia, by zamieniła się w pełne smaku, aksamitne danie.
Przepis: Zapiekanka z młodej kapusty
Młoda kapusta zapiekana z wędzonym boczkiem w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 150 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g tartego sera, np. parmezanu, goudy
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osusz, pokrój w cząstki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty, odcedź, osącz. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą.
- Układanie i pieczenieFormę do zapiekania natłuść i wysyp tartą bułką. Ułóż w niej kawałki kapusty, posyp boczkiem z cebulą. Jajka rozkłóć ze śmietanką, dopraw. Masą zalej kapustę, posyp tartym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać zapiekankę z młodej kapusty?
Zapiekankę z młodej kapusty można podać jako danie główne, np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Dobrze też będzie smakowała z kromką chleba. Jej smak doskonale podkreśli kwaśna śmietana lub sos czosnkowy. To zapieczone warzywo można też podać, jako dodatek do obiadu. Doskonale będzie pasowało np. do pieczonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny.
Czytaj też:
Te klopsiki z młodą kapustą zachwycają smakiem. Pałaszują dzieci i dorośliCzytaj też:
Delikatny bigos z młodej kapusty. Szybko się gotuje, wspaniale smakuje