Młoda kapusta ma delikatny, charakterystyczny smak i warto się nim cieszyć, dopóki trwa krótki sezon. Nasza propozycja na dziś to genialny, smaczny obiad, który jest połączeniem duszonej z pomidorami kapusty i mięsnych klopsów drobiowych. Danie jest sycące, ale jednocześnie lekkie. Jeśli lubisz młodą kapustę, zapisz ten pomysł na obiad, bo nie mamy wątpliwości: to jeden z tych przepisów, które chce się powtarzać.
Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą?
Młoda kapusta z tego przepisu to proste połączenie kapusty i pomidorów z puszki. Dodatki są najprostsze z możliwych: to jedynie sól, pieprz i cebula przesmażona na maśle. Same klopsiki proponujemy zrobić z mielonego mięsa drobiowego: może być z indyka, może być z kurczaka. Takie klopsiki idealnie będą pasowały do delikatnej kapusty. Oczywiście można też wykorzystać mięso wieprzowe lub mieszankę mięs wołowego i wieprzowego – wybierz to, co lubisz.
Danie podkręca spora ilość koperku. Część dodaj do masy na pulpeciki, a resztą posyp gotowe danie. Jeśli nie przepadasz za koperkiem, zamień go na inną zieleninę: sprawdzi się tu dobrze także natka pietruszki. Można też zrobić miks pietruszki i koperku. Będzie zdrowo i aromatycznie.
Przepis: Klopsiki z młodą kapustą
Pyszne i sycące danie na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 495 w każdej porcji
Składniki
na pulpety:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 1 mała kajzerka namoczona w mleku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki bułki tartej lub mąki
na kapustę:
- 1 młoda kapusta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie pulpetówMięso wymieszaj z jajkiem, namoczoną bułką, przyprawami i posiekanym drobno koperkiem. Formuj niewielkie klopsiki, oprósz mąką lub panieruj w bułce i smaż na złoto z obu stron na patelni.
- Robienie kapustyKapustę poszatkuj. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło. Kiedy się zeszkli, dodaj kapustę i pomidory z puszki. Duś, aż kapusta będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z pulpetami i posiekanym drobno koperkiem.
Jak podawać klopsiki z młodą kapustą?
Klopsiki z młodą kapustą można podać na różne sposoby. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami okraszonymi odrobiną masła i – nie może być inaczej – posypanymi koperkiem. Ale to danie można też jeść z pieczywem: może to być kromka dobrego, razowego chleba albo nawet zwykła kajzerka. Taką bułkę można też przeciąć i zrumienić na odrobinie masła na patelni.
Czytaj też:
Delikatny bigos z młodej kapusty. Szybko się gotuje, wspaniale smakujeCzytaj też:
Do młodej kapusty dorzucam dwa wyraziste dodatki. Genialna i prosta surówka do obiadu