Bigos gotuje się z kapusty kiszonej lub z jej połączenia z kapustą świeżą. Pierwszy wychodzi wyrazisty w smaku, drugi o wiele łagodniejszy. Ja dziś proponuję jeszcze delikatniejszą wersję bigosu, bo przygotuję go z młodej kapusty. Będą w nim pożywne kawałki mięsa, a smaku całości doda koncentrat pomidorowy. Moja rodzina uwielbia tę wiosenną wersję bigosu.
Jakie mięso dodać do wiosennego bigosu?
Wiosenny bigos z młodej kapusty gotuje się dosyć szybko. Składnikiem, który wydłuża czas gotowania jest mięso. Dlatego należy je odpowiednio dobrać i przygotować. Równie szybko, jak młoda kapusta gotuje się mięso drobiowe, np. z kurczaka, indyka. Jednak moim zdaniem średnio pasuje do bigosu. Tu najlepiej spisuje się wieprzowina, która wychodzi soczysta i dodaje potrawie smaku. Wymaga jednak nieco dłuższego gotowania, dlatego najpierw podduszam samo mięso.
Jak zrobić bigos z młodej kapusty?
Bigos z młodej kapusty gotuję nieco inaczej, niż klasyczny. Zaczynam od podsmażenia cebuli z mięsem i podduszenia całości. Dopiero, gdy mięso jest już miękkie, dodaję do niego poszatkowaną kapustę i przyprawy. Całość zakwaszam koncentratem pomidorowym, który nadaje potrawie apetycznej barwy.
Przepis: Bigos z młodej kapusty
Delikatny bigos z młodej kapusty z dodatkiem wieprzowiny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka młodej kapusty (ok. 800 g)
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaW dużym garnku rozgrzej tłuszcz, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, smaż kilka minut do zarumienienia. Mięso podlej wodą lub bulionem, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Duś do czasu, aż będzie niemal miękkie.
- Gotowanie bigosuKapustę oczyść, dość grubo poszatkuj. Dodaj ją do duszącego się mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Gotuj na niedużym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Potrawę dopraw do smaku majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
Co warto dodać do bigosu z młodej kapusty?
Bigos z młodej kapusty jest łagodny w smaku. By dodać mu wyrazu, należy go zakwasić. Ja do tego celu stosuję koncentrat pomidorowy, jednak można też sięgnąć po świeże pomidory, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Smak tej potrawy doskonale podbije też podsmażona kiełbasa lub wędzony boczek.
Czytaj też:
To najlepsza młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą. Smakuje jak u mamyCzytaj też:
Gdy chcę szybko ugotować bigos, nie sięgam po mięso. Zastępuję je równie pożywnym produktem