Delikatny bigos z młodej kapusty. Szybko się gotuje, wspaniale smakuje

Delikatny bigos z młodej kapusty. Szybko się gotuje, wspaniale smakuje

Dodano: 
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / robert6666
Bigos to tradycyjna potrawa polskiej kuchni, która kojarzy się z zimą i świętami. Ja jednak robię ją w wiosennej odsłonie, bo gotuję bigos z młodej kapusty. Wychodzi pyszny i delikatny, trzeba tylko nico inaczej go przygotować.

Bigos gotuje się z kapusty kiszonej lub z jej połączenia z kapustą świeżą. Pierwszy wychodzi wyrazisty w smaku, drugi o wiele łagodniejszy. Ja dziś proponuję jeszcze delikatniejszą wersję bigosu, bo przygotuję go z młodej kapusty. Będą w nim pożywne kawałki mięsa, a smaku całości doda koncentrat pomidorowy. Moja rodzina uwielbia tę wiosenną wersję bigosu.

Jakie mięso dodać do wiosennego bigosu?

Wiosenny bigos z młodej kapusty gotuje się dosyć szybko. Składnikiem, który wydłuża czas gotowania jest mięso. Dlatego należy je odpowiednio dobrać i przygotować. Równie szybko, jak młoda kapusta gotuje się mięso drobiowe, np. z kurczaka, indyka. Jednak moim zdaniem średnio pasuje do bigosu. Tu najlepiej spisuje się wieprzowina, która wychodzi soczysta i dodaje potrawie smaku. Wymaga jednak nieco dłuższego gotowania, dlatego najpierw podduszam samo mięso.

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Bigos z młodej kapusty gotuję nieco inaczej, niż klasyczny. Zaczynam od podsmażenia cebuli z mięsem i podduszenia całości. Dopiero, gdy mięso jest już miękkie, dodaję do niego poszatkowaną kapustę i przyprawy. Całość zakwaszam koncentratem pomidorowym, który nadaje potrawie apetycznej barwy.

Przepis: Bigos z młodej kapusty

Delikatny bigos z młodej kapusty z dodatkiem wieprzowiny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (ok. 800 g)
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaW dużym garnku rozgrzej tłuszcz, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, smaż kilka minut do zarumienienia. Mięso podlej wodą lub bulionem, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Duś do czasu, aż będzie niemal miękkie.
  2. Gotowanie bigosuKapustę oczyść, dość grubo poszatkuj. Dodaj ją do duszącego się mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Gotuj na niedużym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Potrawę dopraw do smaku majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.

Co warto dodać do bigosu z młodej kapusty?

Bigos z młodej kapusty jest łagodny w smaku. By dodać mu wyrazu, należy go zakwasić. Ja do tego celu stosuję koncentrat pomidorowy, jednak można też sięgnąć po świeże pomidory, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Smak tej potrawy doskonale podbije też podsmażona kiełbasa lub wędzony boczek.

Czytaj też:
To najlepsza młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą. Smakuje jak u mamy
Czytaj też:
Gdy chcę szybko ugotować bigos, nie sięgam po mięso. Zastępuję je równie pożywnym produktem