Z myślą o kopytkach zawsze nastawiam więcej ziemniaków do obiadu. Mam nadzieję, że nie wszystkie zostaną zjedzone, a wtedy następnego dnia robię pyszne, ziemniaczane kluski. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można je też zjeść jedynie okraszone np. cebulą i kiełbasą czy tartą bułką przesmażoną na maśle. Tym razem dorzuciłam do nich jeszcze inne ziemniaki i efekt wyszedł zaskakująco pyszny.
Co można dodać do ciasta na kopytka?
Ciasto na kopytka jest proste, bo robi się je z gotowanych, wytłuczonych ziemniaków, jajka i mąki. Można też jednak pokusić się o dodatki, które dadzą różne korzyści. Gdy na przykład wsypiecie do ciasta 1-2 łyżki kaszy manny, potrawa zyska na lekkości. Odrobina twarogu doda kluskom wyraźnego smaku. Ja zaś sięgam po bataty, czyli słodkie ziemniaki. Podkręcają smak i kolor kopytek i sprawiają, że robią się o wiele delikatniejsze.
Jak zrobić delikatne kopytka?
Delikatne kopytka robię z dodatkiem batatów, a w zasadzie batata. Ten słodki ziemniak ma na tyle duże rozmiary, że wystarczy dorzucić jedną sztukę na 500-750 g ziemniaków. Oba rodzaje ziemniaków można ugotować w jednym garnku. Po odcedzeniu i osuszeniu i tak zostaną rozgniecione i połączone. Kopytka z dodatkiem babatów mają apetyczny, różowawy kolor i wychodzą lekko słodkawe. Mimo to doskonale komponują się z wytrawnymi potrawami.
Przepis: Kopytka z batatem
Delikatne, słodkawe kopytka z dodatkiem batata
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 400-450 g ziemniaków
- 1 batat
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki i batat umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Ziemniaki odcedź, osusz, wytłucz tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Wystudź.
- Zagniatanie ciastaDo wytłuczonych ziemniaków dodaj jajko, trochę soli i mąkę. Przemieszaj nożem, wyrób dość zwarte ciasto
- Gotowanie klusekW garnku nastaw wodę. Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski. Wkładaj je do gorącej, osolonej wody i gotuj minutę, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Jak odgrzewać kopytka?
Kopytka można odgrzewać w kuchence mikrofalowej lub na patelni. Drugim sposobem da się otrzymać kluski miękkie albo chrupiące. Ja lubię te zrumienione. By takie wyszły, kopytka należy położyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i smażyć na średnim ogniu. Co jakiś czas trzeba je obrócić, by się równomiernie przysmażyły.
Czytaj też:
Delikatne i miękkie kluski leniwe. Robię je jak babcia, a rodzina prosi o dokładkęCzytaj też:
Zapomniane kluski mojej babci. Dodaj wyjątkowy ser i boczek, a znikną w mgnieniu oka