W tych kopytkach łączę dwa rodzaje ziemniaków. Kluski wychodzą nadzwyczaj delikatne

W tych kopytkach łączę dwa rodzaje ziemniaków. Kluski wychodzą nadzwyczaj delikatne

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / MPH Films and Photography
Kopytka to ulubione kluski mojej rodziny. Ja też je lubię, zwłaszcza gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu. Wtedy szybko przerabiam je na domowy rarytas, który wszystkim smakuje. Ostatnio ulepszyłam te kluski w bardzo prosty sposób.

Z myślą o kopytkach zawsze nastawiam więcej ziemniaków do obiadu. Mam nadzieję, że nie wszystkie zostaną zjedzone, a wtedy następnego dnia robię pyszne, ziemniaczane kluski. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można je też zjeść jedynie okraszone np. cebulą i kiełbasą czy tartą bułką przesmażoną na maśle. Tym razem dorzuciłam do nich jeszcze inne ziemniaki i efekt wyszedł zaskakująco pyszny.

Co można dodać do ciasta na kopytka?

Ciasto na kopytka jest proste, bo robi się je z gotowanych, wytłuczonych ziemniaków, jajka i mąki. Można też jednak pokusić się o dodatki, które dadzą różne korzyści. Gdy na przykład wsypiecie do ciasta 1-2 łyżki kaszy manny, potrawa zyska na lekkości. Odrobina twarogu doda kluskom wyraźnego smaku. Ja zaś sięgam po bataty, czyli słodkie ziemniaki. Podkręcają smak i kolor kopytek i sprawiają, że robią się o wiele delikatniejsze.

Jak zrobić delikatne kopytka?

Delikatne kopytka robię z dodatkiem batatów, a w zasadzie batata. Ten słodki ziemniak ma na tyle duże rozmiary, że wystarczy dorzucić jedną sztukę na 500-750 g ziemniaków. Oba rodzaje ziemniaków można ugotować w jednym garnku. Po odcedzeniu i osuszeniu i tak zostaną rozgniecione i połączone. Kopytka z dodatkiem babatów mają apetyczny, różowawy kolor i wychodzą lekko słodkawe. Mimo to doskonale komponują się z wytrawnymi potrawami.

Przepis: Kopytka z batatem

Delikatne, słodkawe kopytka z dodatkiem batata

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 400-450 g ziemniaków
  • 1 batat
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki i batat umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Ziemniaki odcedź, osusz, wytłucz tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Wystudź.
  2. Zagniatanie ciastaDo wytłuczonych ziemniaków dodaj jajko, trochę soli i mąkę. Przemieszaj nożem, wyrób dość zwarte ciasto
  3. Gotowanie klusekW garnku nastaw wodę. Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski. Wkładaj je do gorącej, osolonej wody i gotuj minutę, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Jak odgrzewać kopytka?

Kopytka można odgrzewać w kuchence mikrofalowej lub na patelni. Drugim sposobem da się otrzymać kluski miękkie albo chrupiące. Ja lubię te zrumienione. By takie wyszły, kopytka należy położyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i smażyć na średnim ogniu. Co jakiś czas trzeba je obrócić, by się równomiernie przysmażyły.

Czytaj też:
Delikatne i miękkie kluski leniwe. Robię je jak babcia, a rodzina prosi o dokładkę
Czytaj też:
Zapomniane kluski mojej babci. Dodaj wyjątkowy ser i boczek, a znikną w mgnieniu oka