Przepis na te placki mam od znajomego Turka. Robiłam podobne, ale jeden składnik zrobił różnicę

Przepis na te placki mam od znajomego Turka. Robiłam podobne, ale jeden składnik zrobił różnicę

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Moja rodzina lubi placki. I to nie tylko te serwowane na słodko, ale też w wytrawnej wersji. Ostatnio do ziemniaczanych dołączyły inne warzywne. Przepis na nie dostałam od znajomego i choć robiłam podobne, to te wyszły o wiele smaczniejsze.

Placki warzywne to doskonały pomysł na szybki i tani obiad. Można je usmażyć po przyjściu z pracy, gdy nie mamy lepszego pomysłu na posiłek. Kiedy jednak raz przyrządzicie te tureckie placki, nie będą dla was alternatywą, ale staną się numerem jeden. Wychodzą bowiem naprawdę smaczne.

Z czego robi się tureckie placki?

Tureckie placki o nazwie mucver robi się z tartej cukinii. Co ciekawe, do placków oprócz mąki i jajek dodaje się też sporo zieleniny oraz pokruszony, wyrazisty w smaku ser. Jak się okazało, składniki te idealnie pasują do cukinii. To dzięki nim warzywne placki nabierają pełnego smaku i ciekawszej konsystencji.

Jak zrobić tureckie placki z cukinii?

By przygotować turecki placki z cukinii, warzywo trzeba zetrzeć na dużych oczkach, oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie należy odcisnąć nadmiar soku i połączyć cukinię z pozostałymi składnikami. Teraz pozostaje usmażyć je na oleju. Po zdjęciu z patelni placki warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Będą mniej kaloryczne.

Przepis: Mucver placki z cukinii

Tureckie placki z tartej cukinii z dodatkiem sera i zieleniny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaCukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odciśnij z warzywa nadmiar płynu. Dodaj jaka, mąkę, pokruszony ser, posiekaną zieleninę i przyprawy. Wymieszaj w miarę jednolite ciasto.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Jak podać tureckie placki z cukinii?

Tureckie placki z cukinii najlepiej smakują podane na ciepło, ale można je też zjeść, gdy wystygną. Są idealne na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy samodzielny posiłek. Idealnie smakują podane z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przygotujecie go z gęstego jogurtu naturalnego wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos warto doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Czytaj też:
Przepis na delikatne, puszyste placki ziemniaczane. Tani obiad, który robi się w 20 minut
Czytaj też:
Ścieram cukinię i dodaję pożywny składnik. Te placki są lepsze nawet od ziemniaczanych