Przepis na delikatne, puszyste placki ziemniaczane. Tani obiad, który robi się w 20 minut

Przepis na delikatne, puszyste placki ziemniaczane. Tani obiad, który robi się w 20 minut

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Marek Hajdukiewicz
Placki ziemniaczane to smaczne danie, które przyrządzamy zazwyczaj, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Ja jednak robię je dosyć często, bo moja rodzina o bardzo je lubi. Ostatnio jednak korzystam z zupełnie innego przepisu.

Klasyczne placki ziemniaczane robi się ze startych, surowych ziemniaków. Dodaje się do nich jajko, mąkę i już można smażyć. Jest też jednak nieco inna receptura na placki ziemniaczane, w której nic nie trzeba trzeć. Te placki wychodzą lekkie, puszyste i nadzwyczaj smaczne.

Jak przygotować ziemniaki na puszyste placki?

Na placki ziemniaczane należy wybierać ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Powinny więc to być ziemniaki typu C lub ewentualnie bardziej uniwersalne typu B. Można więc sięgnąć po odmiany np. Bryza, Gracja, Tajfun, Etiuda. Ziemniaków na puszyste placki ziemniaczane nie ścieram, a gotuję. Gdy są już miękkie, odcedzam je i osuszam, by pozbyć się nadmiaru wody. Teraz wystarczy przepuścić je przez praskę i wystudzić. Zimne ziemniaki mają zwartą konsystencję i łatwiej formować z nich placki.

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Przygotowanie puszystych placków ziemniaczanych jest naprawdę szybkie. Zwłaszcza że zazwyczaj robię je wtedy, gdy zostaną mi gotowane ziemniaki z obiadu. Po przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, mieszam je z kilkoma dodatkami i formuję z nich placki. Po usmażeniu są lekkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Przepis: Placki z gotowanych ziemniaków

Puszyste, lekkie placki z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki tartego sera np. parmezanu
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyZiemniaki przepuść przez praskę, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj ją do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem żółtym, musztardą i przyprawami. Masę wymieszaj.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją spłaszczaj (gdy ciasto jest bardzo gęste, placki możesz formować w dłoniach). Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Z czym podać puszyste placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków mają lżejszą strukturę, niż z surowych. Ich smak doskonale podkreśli kwaśna, gęsta śmietana lub jogurt naturalny. Dodatkowo warto je posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Można też podać je z plasterkami wędzonego łososia, a danie stanie się jeszcze bardziej pożywne.

Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę
Czytaj też:
Zetrzyj z ziemniakami, a placki wyjdą chrupiące i złociste. Danie, jak w najlepszej restauracji