Klasyczne placki ziemniaczane robi się ze startych, surowych ziemniaków. Dodaje się do nich jajko, mąkę i już można smażyć. Jest też jednak nieco inna receptura na placki ziemniaczane, w której nic nie trzeba trzeć. Te placki wychodzą lekkie, puszyste i nadzwyczaj smaczne.
Jak przygotować ziemniaki na puszyste placki?
Na placki ziemniaczane należy wybierać ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Powinny więc to być ziemniaki typu C lub ewentualnie bardziej uniwersalne typu B. Można więc sięgnąć po odmiany np. Bryza, Gracja, Tajfun, Etiuda. Ziemniaków na puszyste placki ziemniaczane nie ścieram, a gotuję. Gdy są już miękkie, odcedzam je i osuszam, by pozbyć się nadmiaru wody. Teraz wystarczy przepuścić je przez praskę i wystudzić. Zimne ziemniaki mają zwartą konsystencję i łatwiej formować z nich placki.
Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
Przygotowanie puszystych placków ziemniaczanych jest naprawdę szybkie. Zwłaszcza że zazwyczaj robię je wtedy, gdy zostaną mi gotowane ziemniaki z obiadu. Po przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, mieszam je z kilkoma dodatkami i formuję z nich placki. Po usmażeniu są lekkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Przepis: Placki z gotowanych ziemniaków
Puszyste, lekkie placki z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cebuli
- 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki tartego sera np. parmezanu
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyZiemniaki przepuść przez praskę, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj ją do ziemniaków razem z jajkiem, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem żółtym, musztardą i przyprawami. Masę wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją spłaszczaj (gdy ciasto jest bardzo gęste, placki możesz formować w dłoniach). Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Z czym podać puszyste placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków mają lżejszą strukturę, niż z surowych. Ich smak doskonale podkreśli kwaśna, gęsta śmietana lub jogurt naturalny. Dodatkowo warto je posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Można też podać je z plasterkami wędzonego łososia, a danie stanie się jeszcze bardziej pożywne.
Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicęCzytaj też:
Zetrzyj z ziemniakami, a placki wyjdą chrupiące i złociste. Danie, jak w najlepszej restauracji