Jednogarnkowy obiad z ziemniaków zaskakuje smakiem i ceną. Sprawdź, co go podkręca

Jednogarnkowy obiad z ziemniaków zaskakuje smakiem i ceną. Sprawdź, co go podkręca

Dodano: 
Zapiekanka w brytfance
Zapiekanka w brytfance Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Szukasz pomysłu na tani, szybki i sycący obiad? Ten jednogarnkowy przepis z ziemniakami to prawdziwy hit domowej kuchni. Wystarczą proste składniki, by stworzyć danie, które zaskakuje wyrazistym smakiem i nie obciąża portfela. Sekret tkwi w jednym dodatku.

Przygotowując obiady, staram się unikać monotonii i wprowadzać różnorodność. Wszyscy mamy kilka sprawdzonych połączeń, które zawsze działają, ale czasem potrzeba czegoś prostego i szybkiego. W takich chwilach ziemniaki okazują się niezawodne. To klasyka, która ratuje każdy posiłek, zwłaszcza gdy zapasy w lodówce są ograniczone. Warzywa te można podać na wiele sposobów: pieczone, smażone, gotowane lub zapiekane, a za każdym razem smakują inaczej.

Ziemniaki, w każdej postaci, to niezawodna podstawa domowego, taniego obiadu. Są uniwersalne i zawsze smaczne. Ja chętnie sięgam również po gotowane jajka. Choć to nietypowy dodatek do zapiekanek ziemniaczanych, warto go wypróbować, gdyż może pozytywnie zaskoczyć.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków?

Gotując ziemniaki, uważaj, aby ich nie przegotować. Powinny pozostać jędrne, ponieważ dopiero pieczenie nada im idealną konsystencję. Zbyt miękkie ziemniaki mogą stracić swoją strukturę i wchłonąć za dużo wilgoci, co wpłynie na finalny efekt dania. Sprawdzaj ich stopień miękkości nożem lub patyczkiem – jeśli napotkasz lekki opór, to znak, że można zakończyć gotowanie. Dobrze ugotowane ziemniaki będą miały przyjemną, lekko zwartą teksturę, która po upieczeniu stanie się chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku.

Jeśli chcesz, aby danie było mniej kaloryczne, zastąp śmietanę jogurtem. Zamiast sera żółtego możesz użyć twarogu, który podczas pieczenia nada potrawie przyjemny aromat. Dzięki temu smak pozostanie pełny i wyrazisty, a jednocześnie będzie lżejszy.

Przepis: Ziemniaczana zapiekanka z jajkami

Łatwe danie na obiad, kiedy nie masz mięsa w lodówce. Z pewnością nasyci każdego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
466 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 100 g startego sera
  • 250 ml śmietany
  • szczypiorek i koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników i układanieUgotowane ziemniaki i jajka pokrój w talarki.Posmaruj formę tłuszczem, następnie układaj warstwami ziemniaki i jajka. Posyp je solą i pieprzem. Na wierzchu zostaw warstwę ziemniaków.
  2. Przygotowanie sosuŚmietanę wymieszaj ze startym serem z ziołami. Wszystko na ułożone ziemniaki i jajka.
  3. Pieczenie i podaniePiecz w temperaturze 180°C przez około 25–30 minut. Jeśli chcesz, żeby danie miało bardziej chrupiącą górną warstwę, możesz pod koniec włączyć funkcję grillowania na kilka minut. Sprawdzaj na bieżąco, aby ziemniaki nabrały złocistego koloru, a śmietana dobrze

Z czym podać zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo uniwersalna, więc pasuje do wielu dodatków. Oto kilka propozycji, które mogą podkreślić jej smak:

  • Sałatka z rukolą i pomidorami – połącz świeżą rukolę, pomidory koktajlowe, plasterki czerwonej cebuli i prażone pestki dyni. Całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sprawdź ten prosty przepis na sałatkę z rukolą.
  • Surówka z kiszonej kapusty – posiekaj kiszoną kapustę, dodaj startą marchewkę i jabłko. Dopraw pieprzem, kminkiem oraz odrobiną miodu dla delikatnej słodyczy. Jeśli nie lubisz kapusty kiszonej spróbuj tej surówki z kapusty.
  • Grillowany kurczak w marynacie czosnkowej – zamarynuj filety z kurczaka w oliwie, czosnku, soku z cytryny i ziołach, a następnie grilluj do zarumienienia.
  • Pieczona karkówka z ziołami – karkówkę natrzyj mieszanką czosnku, majeranku, rozmarynu i oliwy. Piecz w niskiej temperaturze, aby była soczysta i aromatyczna.

Czytaj też:
Te ziemniaki z 2 dodatkami robią u mnie furorę. Prosty przepis, który cię zachwyci
Czytaj też:
Obiad dla rodziny robię w jednym naczyniu. Soczysty kurczak z ziemniakami to u nas weekendowy hit