Po co osobno piec kurczaka i przygotowywać dodatki, skoro można umieścić wszystkie składniki drugiego dania w jednym naczyniu i wstawić do piekarnika? W taki sposób piekę kurczaka m.in. na niedzielny obiad. Moja rodzina uwielbia soczyste mięso drobiowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków, czosnku i rozmarynu.
Jak długo piec kurczaka w piekarniku?
Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi. Zazwyczaj wybieram niezbyt dużego kurczaka o wadze do 1,5 kg, który potrzebuje około 90 minut pieczenia. Najlepiej kierować się zasadą, że każdy kilogram mięsa wymaga 60 minut pieczenia, ale nie można zapomnieć o kontrolowaniu stopnia wypieczenia mięsa, które może być przypieczone z wierzchu i niedopieczone w środku – z dobrze upieczonego kurczaka nie wypływa mętny i podbarwiony krwią sok.
Jak zrobić kurczaka pieczonego z ziemniakami?
Przygotowanie składników do pieczenia nie wymaga wiele pracy i czasu. Całego kurczaka starannie płuczę z zewnątrz i wewnątrz, usuwając resztki podrobów oraz osuszam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowanego kurczaka nacieram przyprawami wymieszanymi z płynnym masłem klarowanym, które nadaje mięsu wyjątkowy aromat oraz piękny, złoty kolor. Masło klarowane możesz zastąpić olejem lub oliwą z oliwek. Aromatycznym masłem nacieram nie tylko skórę kurczaka, ale także jego wnętrze.
Sam przygotowuję mieszankę przypraw do kurczaka, która zawiera m.in. słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kolendrę, pieprz kolorowy, gorczycę oraz zioła. Możesz zastąpić moją przyprawę ulubioną mieszanką przypraw do drobiu. Wokół kurczaka układam duże kawałki ziemniaków o niskiej zawartości skrobi, które bardzo trudno jest rozgotować. Polecam kupić do pieczenia tzw. ziemniaki sałatkowe, które nawet przy długim pieczeniu pozostają zwarte i wyśmienicie smakują.
Przepis: Kurczak pieczony z ziemniakami
To pyszne danie zrobisz bez zbędnego bałaganu w kuchni, a wszyscy będą się nim zajadać.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 756 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni kurczak
- 10 dużych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Do przyprawienia:
- 4 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki młotkowanej kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówWszystkie przyprawy umieść w moździerzu i rozetrzyj. Odłóż 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do oprószenia ziemniaków. Do reszty dodaj rozpuszczone masło klarowane i wymieszaj. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj masłem z przyprawami. Ziemniaki obierz, umyj, osusz, przekrój na pół, a następnie oprósz mieszanką przypraw, skrop oliwą i wymieszaj. Czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Przygotowanie do pieczeniaUmieść mięso w naczyniu żaroodpornym i obłóż ziemniakami. Pomiędzy ziemniakami umieść czosnek. Wierzch mięsa i ziemniaki posyp igiełkami rozmarynu.
- PieczeniePiecz kurczaka z ziemniakami pod przykryciem w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 1 godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiecz składniki bez przykrycia. Wskazówka: polecam kurczaka i ziemniaki od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę.
Kurczaka pieczonego z ziemniakami podaję na ciepło z dodatkiem różnych surówek i jarzynek np. ekspresowej i zdrowej surówki z kiszonej kapusty oraz zasmażanych buraczków. Polecam również przepis na najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Piersi z kurczaka obkładam prostymi składnikami i piekę. Ten szybki obiad często robię po pracyCzytaj też:
Te domowe nuggetsy zachwycą całą rodzinę. Wychodzą wyjątkowo chrupiące i pyszne