Ten bałkański przysmak zawstydza zwykłe burgery. Zakochasz się w jego smaku

Ten bałkański przysmak zawstydza zwykłe burgery. Zakochasz się w jego smaku

Dodano: 
Pljeskavica
Pljeskavica Źródło: Shutterstock / Foto Video Boce
Danie to przypomina wyglądem amerykańskie burgery. Jednak wyjątkowy sposób przygotowania sprawia, że pod względem smaku bije na głowę popularne fast foody. Poznaj sprawdzony przepis na bałkańskie burgery.

Pljeskavica nie jest zwykłym kotletem. Smak i soczystość zawdzięcza długiemu dojrzewaniu – tradycyjnie surowe mięso, doprawione solą, leżakuje w chłodzie nawet przez 2 tygodnie. Ja skracam czas leżakowania do 2 dni.

Co to jest pljeskavica?

Pljeskavica to tradycyjny bałkański kotlet z mielonego mięsa, zazwyczaj wołowego, wieprzowego lub baraniego. Zakonserwowane solą mięso jest odkładane w chłodne miejsce, żeby dojrzało. Tuż przed grillowaniem jest doprawiane oraz mieszane m.in. z cebulą, wędzonym serem żółtym i boczkiem. Danie to często podawane jest w lepinji (tradycyjnym pieczywie), ale może być też serwowane w towarzystwie sałatek i pieczonych warzyw. Potrawa ma bardzo długą historię. Niegdyś stanowiła podstawę sycącej diety pasterzy. Obecnie jest popularna nie tylko na Bałkanach, ale także w innych zakątkach świata.

Jak zrobić pljeskavicę?

Bazę przygotowywanej przeze mnie pljeskavicy stanowi wysokiej jakości mięso wieprzowe i wołowe, które mielę w maszynce z sitkiem o średnich oczkach (można również mięso drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem lub malakserem). Do mięsa dodaję sól, przykrywam miskę folią i wstawiam do lodówki.

Po 2 dniach mięso staje się ciemne, jednak nie musisz się martwić, że się zepsuło. Jeżeli obawiasz się spożywania dojrzewającego mięsa, to możesz pominąć ten krok i od razu przygotować masę mięsną z wszystkimi dodatkami oraz usmażyć kotlety na grillu lub patelni grillowej.

Do masy mięsnej dodaję cebulę, czosnek, papryczkę chili, wędzony ser żółty, surowy boczek wędzony, czarny pieprz, tymianek i wędzoną paprykę. Możesz wzbogacić smak bałkańskich burgerów, dodając ulubione zioła i przyprawy np. pieprz ziołowy, rozmaryn, natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę mieloną, słodką paprykę świeżą, a także zwykły ser żółty np. cheddar.

Przepis: Pljeskavica

To pyszny bałkański burger, kojarzący się z burgerem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Bałkańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
771 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 200 g udźca wołowego
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 100 g wędzonego sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaWieprzowinę i wołowinę umyj, osusz oraz zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa 2 i 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj składniki dłonią, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 2 dni.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę, czosnek i papryczki chili drobno posiekaj. Wędzony ser i boczek pokrój w małą kostkę.
  3. WykonanieWyjmij mięso z lodówki. Dodaj posiekane warzywa, ser i boczek, wędzoną paprykę oraz tymianek, wyrób masę mięsną dłonią i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podziel mięso na 4 części, natłuść dłonie olejem i uformuj płaskie kotlety o średnicy około 15 cm.
  4. SmażenieRozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją resztą oleju. Smaż przez 4-5 minut na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 3-4 minuty. Gotowe mięso zdejmij z patelni i odstaw na 5 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.

Podaję pljeskavicę w chlebkach pita z dodatkiem świeżych warzyw (takich jak: sałata zielona, pomidor, ogórek, czerwona cebula, kolorowa papryka) oraz sosu Ajwar.

Czytaj też:
Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięs
Czytaj też:
Śniadaniowy hit z Bałkanów robi furorę w Polsce. Zobacz, jak przygotowuje go Karol Okrasa