Pljeskavica nie jest zwykłym kotletem. Smak i soczystość zawdzięcza długiemu dojrzewaniu – tradycyjnie surowe mięso, doprawione solą, leżakuje w chłodzie nawet przez 2 tygodnie. Ja skracam czas leżakowania do 2 dni.
Co to jest pljeskavica?
Pljeskavica to tradycyjny bałkański kotlet z mielonego mięsa, zazwyczaj wołowego, wieprzowego lub baraniego. Zakonserwowane solą mięso jest odkładane w chłodne miejsce, żeby dojrzało. Tuż przed grillowaniem jest doprawiane oraz mieszane m.in. z cebulą, wędzonym serem żółtym i boczkiem. Danie to często podawane jest w lepinji (tradycyjnym pieczywie), ale może być też serwowane w towarzystwie sałatek i pieczonych warzyw. Potrawa ma bardzo długą historię. Niegdyś stanowiła podstawę sycącej diety pasterzy. Obecnie jest popularna nie tylko na Bałkanach, ale także w innych zakątkach świata.
Jak zrobić pljeskavicę?
Bazę przygotowywanej przeze mnie pljeskavicy stanowi wysokiej jakości mięso wieprzowe i wołowe, które mielę w maszynce z sitkiem o średnich oczkach (można również mięso drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem lub malakserem). Do mięsa dodaję sól, przykrywam miskę folią i wstawiam do lodówki.
Po 2 dniach mięso staje się ciemne, jednak nie musisz się martwić, że się zepsuło. Jeżeli obawiasz się spożywania dojrzewającego mięsa, to możesz pominąć ten krok i od razu przygotować masę mięsną z wszystkimi dodatkami oraz usmażyć kotlety na grillu lub patelni grillowej.
Do masy mięsnej dodaję cebulę, czosnek, papryczkę chili, wędzony ser żółty, surowy boczek wędzony, czarny pieprz, tymianek i wędzoną paprykę. Możesz wzbogacić smak bałkańskich burgerów, dodając ulubione zioła i przyprawy np. pieprz ziołowy, rozmaryn, natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę mieloną, słodką paprykę świeżą, a także zwykły ser żółty np. cheddar.
Przepis: Pljeskavica
To pyszny bałkański burger, kojarzący się z burgerem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Bałkańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 771 w każdej porcji
Składniki
- 600 g szynki wieprzowej
- 200 g udźca wołowego
- 150 g boczku surowego wędzonego
- 100 g wędzonego sera żółtego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaWieprzowinę i wołowinę umyj, osusz oraz zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa 2 i 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj składniki dłonią, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 2 dni.
- Przygotowanie dodatkówCebulę, czosnek i papryczki chili drobno posiekaj. Wędzony ser i boczek pokrój w małą kostkę.
- WykonanieWyjmij mięso z lodówki. Dodaj posiekane warzywa, ser i boczek, wędzoną paprykę oraz tymianek, wyrób masę mięsną dłonią i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podziel mięso na 4 części, natłuść dłonie olejem i uformuj płaskie kotlety o średnicy około 15 cm.
- SmażenieRozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją resztą oleju. Smaż przez 4-5 minut na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 3-4 minuty. Gotowe mięso zdejmij z patelni i odstaw na 5 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.
Podaję pljeskavicę w chlebkach pita z dodatkiem świeżych warzyw (takich jak: sałata zielona, pomidor, ogórek, czerwona cebula, kolorowa papryka) oraz sosu Ajwar.
Czytaj też:
Tę pastę warzywną poznałam podczas urlopu na Bałkanach. Robię spory zapas i wykorzystuję do kanapek i mięsCzytaj też:
Śniadaniowy hit z Bałkanów robi furorę w Polsce. Zobacz, jak przygotowuje go Karol Okrasa