Najzdrowszą postacią warzyw są te jedzone na surowo. Jeśli więc chodzi o dodatek do obiadu będą to surówki. Zawarte w nich warzywa zawierają najwięcej składników odżywczych. Jednak bardzo wysoką wartość odżywczą mają też kiszonki. Są to w zasadzie surowe warzywa, które dzięki fermentacji zostały wzbogacone w bardzo zdrowy składnik, a mianowicie w bakterie kwasu mlekowego.
Dlaczego kiszonki są takie zdrowe?
Kiszona kapusta i ogórki to najpopularniejsze u nas kiszonki. Dlaczego są takie zdrowe? W czasie kiszenia pojawiają się w nich bakterie kwasu mlekowego, które konserwują żywność, a przy okazji podnoszą jej wartość odżywczą. Bakterie te mają bowiem właściwości probiotyczne, a więc wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
Poza tym kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. Dostarczają nam także błonnika, który przyspiesza przemianę materii, a także związki bioaktywne, które zwalczają wolne rodniki. Zawarte w kiszonkach składniki regulują też poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Jak ekspresowo zrobić sałatkę z kiszonych ogórków?
By przygotować sałatkę z kiszonych ogórków, wystarczy ogórki pokroić w plasterki i wymieszać z kilkoma dodatkami. Ja sięgam po marchewkę i paprykę, które kroję w cienkie paseczki. Dodane do ogórków nadają sałatce apetycznego wyglądu i jeszcze większej chrupkości. Całość mieszam z pełnym smaku, prostym sosem.
Przepis: Sałatka z kiszonych ogórków
Wyrazista, kwaśna sałatka z kiszonych ogórków, papryki i marchewki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 6 kiszonych ogórków
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebulki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywOgórki kiszone pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę.
- Łączenie składnikówW miseczce wymieszaj rozdrobnione warzywa. Dodaj do nich sos przygotowany z oleju, musztardy i miodu. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Sałatkę można posypać posiekaną natką pietruszki.
Do czego można podać sałatkę z kiszonych ogórków?
Sałatka z kiszonych ogórków ma wyrazisty smak i najlepiej komponuje się z mięsem wieprzowym. Mogą to być np. kotlety mielone, kotlety schabowe czy pieczona karkówka albo golonka. Dobrze też będzie harmonizować z mięsem wołowym, np. zrazami, gulaszem, bitkami. Jej smak przełamie też ciężkość zapiekanki ziemniaczanej.
Czytaj też:
Moja babcia do tartych buraków dodawała dwa proste składniki. Ta surówka nie ma sobie równychCzytaj też:
Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiąca