Kiszone ogórki raz-dwa zamieniam w pyszną sałatkę do obiadu. Jest zdrowa i wyrazista w smaku

Kiszone ogórki raz-dwa zamieniam w pyszną sałatkę do obiadu. Jest zdrowa i wyrazista w smaku

Dodano: 
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka z kiszonych ogórków Źródło: Shutterstock / BearFotos
By danie obiadowe było pełne i zdrowe, trzeba do niego podać warzywa. Mogą mieć postać surówki, sałatki czy jarzyn. Ja często sięgam po kiszone ogórki, które ekspresowo przerabiam na pełną smaku, chrupiącą sałatkę.

Najzdrowszą postacią warzyw są te jedzone na surowo. Jeśli więc chodzi o dodatek do obiadu będą to surówki. Zawarte w nich warzywa zawierają najwięcej składników odżywczych. Jednak bardzo wysoką wartość odżywczą mają też kiszonki. Są to w zasadzie surowe warzywa, które dzięki fermentacji zostały wzbogacone w bardzo zdrowy składnik, a mianowicie w bakterie kwasu mlekowego.

Dlaczego kiszonki są takie zdrowe?

Kiszona kapusta i ogórki to najpopularniejsze u nas kiszonki. Dlaczego są takie zdrowe? W czasie kiszenia pojawiają się w nich bakterie kwasu mlekowego, które konserwują żywność, a przy okazji podnoszą jej wartość odżywczą. Bakterie te mają bowiem właściwości probiotyczne, a więc wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Poza tym kiszonki są bogate w witaminy z grupy B, a także witaminę C i K. Dostarczają nam także błonnika, który przyspiesza przemianę materii, a także związki bioaktywne, które zwalczają wolne rodniki. Zawarte w kiszonkach składniki regulują też poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Jak ekspresowo zrobić sałatkę z kiszonych ogórków?

By przygotować sałatkę z kiszonych ogórków, wystarczy ogórki pokroić w plasterki i wymieszać z kilkoma dodatkami. Ja sięgam po marchewkę i paprykę, które kroję w cienkie paseczki. Dodane do ogórków nadają sałatce apetycznego wyglądu i jeszcze większej chrupkości. Całość mieszam z pełnym smaku, prostym sosem.

Przepis: Sałatka z kiszonych ogórków

Wyrazista, kwaśna sałatka z kiszonych ogórków, papryki i marchewki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebulki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywOgórki kiszone pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w kostkę.
  2. Łączenie składnikówW miseczce wymieszaj rozdrobnione warzywa. Dodaj do nich sos przygotowany z oleju, musztardy i miodu. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Sałatkę można posypać posiekaną natką pietruszki.

Do czego można podać sałatkę z kiszonych ogórków?

Sałatka z kiszonych ogórków ma wyrazisty smak i najlepiej komponuje się z mięsem wieprzowym. Mogą to być np. kotlety mielone, kotlety schabowe czy pieczona karkówka albo golonka. Dobrze też będzie harmonizować z mięsem wołowym, np. zrazami, gulaszem, bitkami. Jej smak przełamie też ciężkość zapiekanki ziemniaczanej.

Czytaj też:
Moja babcia do tartych buraków dodawała dwa proste składniki. Ta surówka nie ma sobie równych
Czytaj też:
Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiąca