Podsmażam ryż z warzywami i dodaję pożywny składnik. Tym prostym daniem można się najeść

Podsmażam ryż z warzywami i dodaję pożywny składnik. Tym prostym daniem można się najeść

Dodano: 
Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami Źródło: Shutterstock / EmilianCovaci
Ryż to mój ulubiony dodatek do obiadu. Ostatnio jednak stał się u mnie podstawą dania. Dorzuciłam do niego tylko kilka składników i podsmażyłam na patelni. Choć nie było w tej potrawie mięsa, cała rodzina się najadła. To zasługa sycącego dodatku.

Ryż smażony z warzywami to danie pochodzące z kuchni azjatyckiej. Może być serwowany jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. W tej drugiej wersji, warto do potrawy dodać pożywny składnik typu jajko czy tofu. Ja dodaję jajko, które zaskakująco dobrze komponuje się i z ryżem i z prostymi warzywami.

Jaki ryż jest najlepszy do smażenia?

Do smażenia najlepiej nadaje się ryż długoziarnisty, który po ugotowaniu pozostaje sypki i nie skleja się. Można więc sięgnąć po ryż np.:

  • biały – neutralny w smaku, świetnie chłonie przyprawy;
  • jaśminowy – o przyjemnym smaku i zapachu;
  • basmati – o lekko orzechowym aromacie;
  • brązowy – zdrowsza opcja, ale wymaga dłuższego gotowania.

Jak zrobić ryż smażony z jajkiem i warzywami?

Przygotowanie ryżu smażonego z dodatkami nie zajmuje wiele czasu. Zwłaszcza jeśli ma się np. ugotowany ryż z poprzedniego obiadu. Najpierw podsmaża się warzywa, potem dodaje rozkłócone jajko, a na końcu ryż. Całość smaży się chwilę i doprawia do smaku.

Przepis: Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Pożywny obiad bez dodatku mięsa, czyli ryż smażony z kapustą pekińską, marchewką i jajkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ostra, mielona papryka
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWarzywa oczyść, kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Jajka wybij do miseczki, rozkłóć. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj.
  2. Smażenie warzywNa dużej patelni lub woku rozgrzej olej, wsyp cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj kapustę i marchewkę, smaż 2–3 minuty, aż lekko zmiękną. Przesuń warzywa na jedną stronę patelni, wlej roztrzepane jajka i usmaż je, mieszając.
  3. Wykańczanie potrawyNa patelnię dodaj ugotowany ryż, rozbij ewentualne grudki i smaż przez kolejne 3 minuty. Wlej sos sojowy, olej sezamowy, dodaj trochę papryki, soli i pieprzu. Składniki wymieszaj, całość smaż jeszcze 2 minuty. Przed podaniem możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Do smażenia najlepiej przeznaczyć ryż ugotowany poprzedniego dnia, a przynajmniej schłodzony. Jest bowiem bardziej suchy i nie klei się w czasie podsmażania.

Jakie warzywa najlepiej podsmażyć z ryżem?

Do smażenia z ryżem idealnie nadaje się kapusta pekińska i marchewka, które dla wyraźniejszego aromatu warto wzbogacić cebulą i czosnkiem. Można też wykorzystać do tej potrawy np.: paprykę, groszek świeży lub mrożony, kukurydzę, cukinię, bakłażan czy fasolkę szparagową.

Czytaj też:
Te kotlety są zdrowsze niż smażone. Obkładam je prostymi dodatkami, smakują genialnie
Czytaj też:
To danie jest niezwykle proste, a pyszne i efektowne. Podaję je na obiad lub kolację