Ryż smażony z warzywami to danie pochodzące z kuchni azjatyckiej. Może być serwowany jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. W tej drugiej wersji, warto do potrawy dodać pożywny składnik typu jajko czy tofu. Ja dodaję jajko, które zaskakująco dobrze komponuje się i z ryżem i z prostymi warzywami.
Jaki ryż jest najlepszy do smażenia?
Do smażenia najlepiej nadaje się ryż długoziarnisty, który po ugotowaniu pozostaje sypki i nie skleja się. Można więc sięgnąć po ryż np.:
- biały – neutralny w smaku, świetnie chłonie przyprawy;
- jaśminowy – o przyjemnym smaku i zapachu;
- basmati – o lekko orzechowym aromacie;
- brązowy – zdrowsza opcja, ale wymaga dłuższego gotowania.
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem i warzywami?
Przygotowanie ryżu smażonego z dodatkami nie zajmuje wiele czasu. Zwłaszcza jeśli ma się np. ugotowany ryż z poprzedniego obiadu. Najpierw podsmaża się warzywa, potem dodaje rozkłócone jajko, a na końcu ryż. Całość smaży się chwilę i doprawia do smaku.
Przepis: Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Pożywny obiad bez dodatku mięsa, czyli ryż smażony z kapustą pekińską, marchewką i jajkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ostra, mielona papryka
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWarzywa oczyść, kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Jajka wybij do miseczki, rozkłóć. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj.
- Smażenie warzywNa dużej patelni lub woku rozgrzej olej, wsyp cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj kapustę i marchewkę, smaż 2–3 minuty, aż lekko zmiękną. Przesuń warzywa na jedną stronę patelni, wlej roztrzepane jajka i usmaż je, mieszając.
- Wykańczanie potrawyNa patelnię dodaj ugotowany ryż, rozbij ewentualne grudki i smaż przez kolejne 3 minuty. Wlej sos sojowy, olej sezamowy, dodaj trochę papryki, soli i pieprzu. Składniki wymieszaj, całość smaż jeszcze 2 minuty. Przed podaniem możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Do smażenia najlepiej przeznaczyć ryż ugotowany poprzedniego dnia, a przynajmniej schłodzony. Jest bowiem bardziej suchy i nie klei się w czasie podsmażania.
Jakie warzywa najlepiej podsmażyć z ryżem?
Do smażenia z ryżem idealnie nadaje się kapusta pekińska i marchewka, które dla wyraźniejszego aromatu warto wzbogacić cebulą i czosnkiem. Można też wykorzystać do tej potrawy np.: paprykę, groszek świeży lub mrożony, kukurydzę, cukinię, bakłażan czy fasolkę szparagową.
Czytaj też:
Te kotlety są zdrowsze niż smażone. Obkładam je prostymi dodatkami, smakują genialnieCzytaj też:
To danie jest niezwykle proste, a pyszne i efektowne. Podaję je na obiad lub kolację