Naleśniki doskonale sprawdzają się na śniadanie i podwieczorek, ale można je też podać na obiad lub kolację. Pierwsze serwuje się na słodko, drugie na słono. By przygotować sycące naleśniki, wystarczy nadziać je pożywnym farszem. Można je potem obsmażyć, ale zapieczenie jest o wiele zdrowszą formą. Dziś polecam wam efektowne roladki z warzywnym nadzieniem. Sprawdzą się na obiad lub kolację.
Z jakiego szpinaku zrobić farsz do naleśników?
Na farsz do naleśników można przeznaczyć szpinak świeży lub mrożony. Ten drugi może być w postaci rozdrobnionej lub całych liści. Całe liście trudniej jest wymieszać równomiernie z twarogiem, ale nie wypływają z naleśników. Początek przyrządzania farszu to rozmrożenie szpinaku i jego osączenie. Teraz szpinak rozmrożony czy też świeży należy poddusić na odrobinie tłuszczu, doprawić czosnkiem i połączyć z twarogiem. Dzięki temu nadzienie będzie pożywniejsze od tego czysto szpinakowego.
Jak zrobić zapiekane, naleśnikowe roladki?
Przygotowanie roladek szpinakowych jest proste, choć zajmie nieco czasu. Najpierw trzeba przyrządzić farsz, rozmieszać ciasto i usmażyć naleśniki. Potem praca idzie raz-dwa. Naleśniki wystarczy tylko posmarować farszem, zwinąć w rulony i pokroić na 4-5 cm kawałki. Po ułożeniu w formie należy zalać je prostym sosem i zapiec.
Przepis: Naleśnikowe roladki z piekarnika
Naleśnikowe roladki nadziewane szpinakowym farszem i zapiekane w sosie śmietanowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 525 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 400 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
- 200 g twarogu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po czym usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuJeśli używasz świeżego szpinaku – opłucz go, osusz i lekko posiekaj. Jeśli mrożonego – rozmroź i dobrze odsącz z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Smaż, aż odparuje nadmiar wody. Szpinak przestudź, wymieszaj z rozgniecionym twarogiem. Farsz dopraw do smaku.
- Formowanie i zapiekanie roladekKażdy naleśnik posmaruj farszem, zwiń w rulon. Każdy rulon pokrój na kawałki o długości 4-5 cm. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, ustaw w niej roladki jedna obok drugiej. Jajka rozmieszaj ze śmietanką, dopraw. Sosem polej roladki, posyp startym serem. Potrawę piecz 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na naleśnikowe roladki
Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub po prostu nie macie go w swoich zapasach, naleśnikowe roladki możecie nadziać czymś innym. W charakterze farszu dobrze sprawdzą się podduszone pieczarki czy mieszanka warzyw. Można też zrobić nadzienie z ricotty i suszonych pomidorów albo z mielonego mięsa i papryki. Tutaj tak naprawdę dużo zależy od waszej pomysłowości.
Czytaj też:
Puszysty naleśnik zamieniam w deser marzeń. Wystarczy prosty zabieg i dwa dodatkiCzytaj też:
Te naleśniki z wytrawnym farszem zachwycają smakiem i chrupkością. Podasz je na obiad lub kolację