Nie da się ukryć, że wiele potraw przyrządzamy dokładnie tak samo, jak to robiły nasze mamy i babcie. Chętnie bowiem wracamy do smaków z dzieciństwa. Przykładem takiego dania jest ta prosta zapiekanka ziemniaczana, którą często przyrządzała moja mama z myślą o obiedzie lub kolacji. I ja robię podobnie, bo to proste danie pokochała też moja rodzina.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Zapiekankę można przygotować z ziemniaków surowych, jednak dość długo trzeba ją piec. Dlatego ja zwykle podgotowuję najpierw ziemniaki, a potem łączę je z dodatkami i zapiekam. Ziemniaki zwykle obieram i gotuję w całości, aż zaczną się robić miękkie. Wtedy je odlewam, lekko osuszam i przestudzam i kroję w plasterki. Można też oczywiście ugotować ziemniaki w postaci talarków, jednak wtedy jest większe ryzyko, że zaczną się rozpadać.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą?
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej zaczynam zwykle od ugotowania ziemniaków. Potem podsmażam kiełbasę z cebulą, dodaję do ziemniaków i przekładam całość do żaroodpornego naczynia. Po zalaniu śmietanką i posypaniu startym serem całość trafia na 20-30 minut do piekarnika.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka z ziemniaków, podsmażonej kiełbasy i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 630 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 300 g cienkiej, niezbyt chudej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera żółtego (np. gouda, cheddar)
- 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Odcedź je, lekko osusz, przestudź i pokrój w talarki.
- Przygotowanie dodatkówKiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w półtalarki. Podsmaż je razem na odrobinie oleju, aż kiełbasa się zarumieni, a cebula stanie się szklista.
- Pieczenie zapiekankiZiemniaki ostrożnie wymieszaj z kiełbasą i cebulą. Przełóż je do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Śmietankę dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem polej zapiekankę, posyp startym serem. Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak odgrzewać zapiekankę ziemniaczaną?
Zapiekanka ziemniaczana to danie, które warto przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. A jak ją odgrzać? Najprościej porcje zapiekanki wstawić do kuchenki mikrofalowej. Jednak jeśli zależy wam na chrupiących ziemniakach, odgrzejcie ją w piekarniku. Powinien być nagrzany do 160-170 stopni Celsjusza. Naczynie z zapiekanką warto przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej, by ziemniaki zbytnio nie wyschły.
Czytaj też:
Nie marnuj mięsa z rosołu! Ta ekspresowa zapiekanka to tani i obłędnie pyszny obiad w 30 minutCzytaj też:
Moja zapiekanka z purée znika ze stołu w kilka minut. Musisz spróbować tego przepisu