Prosta, pożywna zapiekanka jak u mamy. Przygotujesz ją z kilku tanich składników

Prosta, pożywna zapiekanka jak u mamy. Przygotujesz ją z kilku tanich składników

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Sonja Rachbauer
Taką prostą zapiekankę często robiła i robi moja mama. I ja też, za jej przykładem, często przyrządzam tę potrawę z myślą o obiedzie lub kolacji. Nie ma przy niej dużo pracy, nie trzeba też wymyślnych składników.

Nie da się ukryć, że wiele potraw przyrządzamy dokładnie tak samo, jak to robiły nasze mamy i babcie. Chętnie bowiem wracamy do smaków z dzieciństwa. Przykładem takiego dania jest ta prosta zapiekanka ziemniaczana, którą często przyrządzała moja mama z myślą o obiedzie lub kolacji. I ja robię podobnie, bo to proste danie pokochała też moja rodzina.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Zapiekankę można przygotować z ziemniaków surowych, jednak dość długo trzeba ją piec. Dlatego ja zwykle podgotowuję najpierw ziemniaki, a potem łączę je z dodatkami i zapiekam. Ziemniaki zwykle obieram i gotuję w całości, aż zaczną się robić miękkie. Wtedy je odlewam, lekko osuszam i przestudzam i kroję w plasterki. Można też oczywiście ugotować ziemniaki w postaci talarków, jednak wtedy jest większe ryzyko, że zaczną się rozpadać.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą?

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej zaczynam zwykle od ugotowania ziemniaków. Potem podsmażam kiełbasę z cebulą, dodaję do ziemniaków i przekładam całość do żaroodpornego naczynia. Po zalaniu śmietanką i posypaniu startym serem całość trafia na 20-30 minut do piekarnika.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka z ziemniaków, podsmażonej kiełbasy i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
630 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g cienkiej, niezbyt chudej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera żółtego (np. gouda, cheddar)
  • 1 łyżka masła do natłuszczenia formy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Odcedź je, lekko osusz, przestudź i pokrój w talarki.
  2. Przygotowanie dodatkówKiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w półtalarki. Podsmaż je razem na odrobinie oleju, aż kiełbasa się zarumieni, a cebula stanie się szklista.
  3. Pieczenie zapiekankiZiemniaki ostrożnie wymieszaj z kiełbasą i cebulą. Przełóż je do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Śmietankę dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem polej zapiekankę, posyp startym serem. Piecz ok. 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak odgrzewać zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana to danie, które warto przygotować od razu na dwa dni. Doskonale bowiem nadaje się do odgrzewania. A jak ją odgrzać? Najprościej porcje zapiekanki wstawić do kuchenki mikrofalowej. Jednak jeśli zależy wam na chrupiących ziemniakach, odgrzejcie ją w piekarniku. Powinien być nagrzany do 160-170 stopni Celsjusza. Naczynie z zapiekanką warto przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej, by ziemniaki zbytnio nie wyschły.

Czytaj też:
Nie marnuj mięsa z rosołu! Ta ekspresowa zapiekanka to tani i obłędnie pyszny obiad w 30 minut
Czytaj też:
Moja zapiekanka z purée znika ze stołu w kilka minut. Musisz spróbować tego przepisu