Nie marnuj mięsa z rosołu! Ta ekspresowa zapiekanka to tani i obłędnie pyszny obiad w 30 minut

Nie marnuj mięsa z rosołu! Ta ekspresowa zapiekanka to tani i obłędnie pyszny obiad w 30 minut

Dodano: 
Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Nie wiesz, co zrobić z mięsem z kurczaka, które zostało po gotowaniu rosołu? Zapraszam po przepis na szybką, tanią i obłędnie pyszną zapiekankę. Spróbuj, a zakochasz się w tym pożywnym daniu.

Kurczaka z rosołu możesz raz-dwa przerobić na sycącą potrawę, którą nakarmisz całą rodzinę. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć na patelni proste dodatki, przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i wstawić na kilkanaście do piekarnika. Gotowe!

Mięso z rosołu to pomysł na tanie i smaczne gotowanie

Mięso z rosołu można wykorzystać na kilka sposobów. Bardzo często zużywam je do różnych zapiekanek oraz szybkich przekąsek np. z placków tortilli. Zapiekanki z wcześniej ugotowanym mięsem i makaronem to ekonomiczna opcja, dzięki której można sporo zaoszczędzić na rachunkach za prąd lub gaz, skracając czas pieczenia potrawy do zaledwie 15 minut – tyle wystarczy, żeby smaki się przegryzły i można było podać przepyszne danie.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem?

Zapiekankę z kurczakiem przygotowuję z makaronem świderki z pszenicy durum, który gotuję al dente. Składniki sosu to m.in. cebula, czosnek, marchewka (może być z rosołu), mrożony groszek (opcjonalnie groszek konserwowy), a także śmietanka kremówka (możesz połączyć śmietankę 30 lub 36% ze śmietaną 12% w dowolnych proporcjach). Dodatki podsmażam na patelni, zalewam śmietanką, a następnie wykładam na makaron i zapiekam.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Pyszne i pełnowartościowe danie na szybki obiad lub oboadokolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
585 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu świderki
  • 400 g kurczaka z rosołu

Na sos:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 małe marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, a następnie odcedź, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i pozostaw na sitku lub durszlaku do odcieknięcia.
  2. Przygotowanie dodatkówMięso z rosołu rozdrobnij. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w niewielką kostkę. Śmietankę kremówkę wymieszaj z bulionem.
  3. SmażenieNa klarowanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj marchewkę, groszek oraz śmietankę z bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonanieMakaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj rozdrobnione mięso i polej wierzch zapiekanki sosem.
  5. PieczeniePiecz zapiekankę z kurczakiem przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Zapiekankę z kurczakiem podaję na ciepło. Danie dekoruję posiekaną natką pietruszki.

Inne dodatki do zapiekanki z kurczakiem

Smak zapiekanki z kurczakiem możesz zmienić, dodając różne warzywa, np. paprykę, selera naciowego, cukinię, bakłażana, kukurydzę, pora, pomidory oraz grzyby m.in. pieczarki lub boczniaki. Doskonałym sposobem na zmianę smaku potrawy jest także dodanie innych sosów np. sosu serowego, śmietanowego ze świeżym lub mrożonym szpinakiem, pomidorowego lub pieczarkowego. Dodatkowo można posypać wierzch potrawy przed pieczeniem tartym żółtym serem.

Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby sos był mniej kaloryczny, to zastąp śmietankę kremówkę gęstym jogurtem naturalnym.

Czytaj też:
Makaronowe muszle z tym farszem to mistrzostwo. Odkryj, dlaczego każdy się nimi zachwyca
Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka jest lepsza od gołąbków. Robi się ją szybko, a smakuje każdemu