To danie po stokroć wolę od tradycyjnego Stroganoffa. Nie tylko ze względu na cenę

To danie po stokroć wolę od tradycyjnego Stroganoffa. Nie tylko ze względu na cenę

Dodano: 
Drobiowy Stroganoff
Drobiowy Stroganoff Źródło: Shutterstock / alisafarov
Jeśli lubicie tradycyjny Boeuf Stroganoff, ten posmakuje wam jeszcze bardziej. Jest o wiele delikatniejszy i doskonale harmonizuje z aksamitnym, aromatycznym sosem. A zrobicie go za grosze.

Boeuf Stroganoff to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej, a dobrze znana na całym świecie. Nic dziwnego, to danie składające się z delikatnej wołowiny i kremowego sosu jest naprawdę smaczne. Szkoda, że mięso, z którego tradycyjnie się je robi jest takie drogie. Jednak ja znalazłam tańszy jego odpowiednik i muszę przyznać, że ta wersja Stroganoffa jest jeszcze lepsze.

Z jakiego mięsa robi się Boeuf Stroganoff?

Klasyczny Boeuf Stroganoff robi się z polędwicy wołowej. Mięso to jest bardzo delikatne i nie ma przerostów. Niestety jest też bardzo drogie. Za kilogram trzeba bowiem zapłacić 110-140 zł! Z powodu ceny niektórzy zastępują je ligawą lub rostbefem, które jednak są nieco twardsze. Trzeba je więc dłużej dusić, by osiągnąć smaczny efekt.

Jak zrobić drobiowy Stroganoff?

Moja wersja Stroganoffa jest o wiele tańsza, bo mięso wołowe zastępuję drobiowym. A konkretnie delikatnym filetem z piersi kurczaka. Mięso to może nie jest zbyt aromatyczne, ale w zestawieniu z aksamitnym, grzybowym sosem smakuje doskonale. A przyrządza się je bardzo szybko.

Przepis: Drobiowy Stroganoff

Pierś kurczaka duszona z pieczarkami w aksamitnym sosie śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć kawałki kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu 4–5 minut, aż się zarumienią. Zdejmij z patelni.
  2. Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody. Dodaj paprykę, musztardę i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż minutę.
  3. Wykańczanie potrawyDo składników na patelni wlej bulion drobiowy i całość zagotuj. Dodaj śmietankę, wymieszaj i chwilę gotuj, aż sos stanie się kremowy. Do sosu włóż obsmażonego kurczaka. Całość gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż mięso będzie miękkie i nasączone sosem. Potrawę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką.

Jak podać Stroganoff?

Stroganoff najlepiej smakuje podany z ugotowanym na sypko ryżem długoziarnistym. Można też jednak zestawić go z makaronem, ziemniaczanym purée czy kaszą. Dobrą alternatywą jest też pieczywo, np. chrupiąca bagietka czy wiejski chleb. Dobrym dodatkiem do dania jest kiszony ogórek lub sałatka z jego dodatkiem. Ten kwaśny składnik doskonale balansuje smak śmietanowego sosu.

Czytaj też:
Dodaj ten jeden składnik do zapiekanych brokułów z serem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Czytaj też:
Te drobiowe kieszonki są idealne na obiad. Przepis mam ze starego kalendarza