Te drobiowe kieszonki są idealne na obiad. Przepis mam ze starego kalendarza

Te drobiowe kieszonki są idealne na obiad. Przepis mam ze starego kalendarza

Dodano: 
Krojenie filetów z kurczaka
Krojenie filetów z kurczaka Źródło: Shutterstock / basta
Drobiowe kieszonki to danie proste do zrobienia, a efektowne i pyszne. Przepis na nie znalazłam na starej kartce z kulinarnego kalendarza.

Czytaj też:
Ten niedzielny obiad zachwyci rodzinę. Odkryj sekret chrupiącego kurczaka i ziemniaków z piekarnika
Moja teściowa co roku kupuje kalendarze kulinarne, a najciekawsze przepisy z kartek zachowuje. Przepis na drobiowe kieszonki z białym serem to jeden z nich. Składniki są proste, a danie jest gotowe w niecałą godzinę. To nadziewane filety z piersi kurczaka oraz prosty sos śmietanowo-czosnkowy.

Jak zrobić drobiowe kieszonki z białym serem?

Aby zrobić drobiowe kieszonki, filety z piersi kurczaka należy naciąć tak, aby można było włożyć w środek plastry twarogu. Najlepiej kupić do tego dania twaróg w kostkach, ewentualnie klinek.

Filety z piersi kurczaka najpierw należy natrzeć przyprawami, a potem zapiekać z samym serem. Przed końcem pieczenia należy je polać śmietanowym sosem doprawionym czosnkiem i dusić jeszcze chwilę wszystko razem.

Rada: jeśli nie przepadasz za czosnkiem, możesz do śmietany dodać inny składnik, np. łyżkę musztardy lub chrzanu. Mogą to być także świeże albo suszone zioła. Wierch kurczaka z sosem można też dodatkowo posypać tartym, żółtym serem i zapiekać, aż się rozpuści.

Przepis: Drobiowe kieszonki

Filety z kurczaka nadziewane twarogiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
840 w każdej porcji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g białego sera
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 200 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka natnij w poprzek, aby utworzyć kieszonki. Natrzyj mięso papryką, oregano, dopraw solą i pieprzem. W środek włóż plaster białego sera. Ułóż mięso ciasno w naczyniu żaroodpornym, polej dwoma łyżkami oliwy i zapiekaj ok. 20-25 minut.
  2. Duszenie mięsa w sosieŚmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj łyżkę oliwy dopraw solą i pieprzem. Wlej całość do kurczaków i duś jeszcze ok. 10 minut.

Jak podawać drobiowe kieszonki?

Drobiowe kieszonki najlepiej podawać od razu, po wyjęciu z piekarnika. Są idealne na obiad. Podaj je na przykład z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej, ogórków i pomidorów. Kurczaki przygotowane w ten sposób sprawdzą się też jako dodatek do ryżu czy makaronu (makaron można wymieszać z sosem z pieczenia). Do kurczaka będą pasowały także warzywa na ciepło, np. gotowany brokuł, kalafior albo fasolka szparagowa.

Drobiowe kieszonki można też zaserwować z pieczywem. To wersja dobra na spotkania przy stole, ale też pomysł na mięsną, sycącą kolację.

Czytaj też:
Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty