Kasza gryczana nie gości w naszych kuchniach tak często, jak kiedyś, a szkoda. W połączeniu z jajkiem sadzonym smakuje wyśmienicie i jest pełna wartości odżywczych. To składnik bogaty w białko, błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Jest naturalnie bezglutenowa, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na serce. Mam na nią prosty sposób, inspirowany tradycją barów mlecznych.
Jak zrobić kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym?
Przepis na kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym to przede wszystkim szybka i tania propozycja. Aby zaoszczędzić czas, możesz wcześniej ugotować większą ilość kaszy i wykorzystać ją później do innych dań – wtedy przygotowanie potrwa zaledwie kilka minut. Wskazówka: jeśli nie przepadasz za płynnym żółtkiem w jajku sadzonym, możesz roztrzepać je na patelni i przygotować w formie jajecznicy.
Przepis: Kasza gryczana z jajkami sadzonymi
To genialne danie robię na jednej patelni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 503 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 3 jajka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZacznij od ugotowania kaszy gryczanej. Wsyp ją do garnka, zalej dwoma szklankami osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez około 10–12 minut, aż będzie miękka. Następnie, odsącz od resztek wody. W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe na połówki.
- SmażenieWrzuć pomidorki koktajlowe na rozgrzaną patelnię, delikatnie je przesmaż, a następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszaj. Na całość wbij jajka i przykryj patelnię, pozostawiając ją na ogniu do momentu, aż białka całkowicie się zetną.
Kasza gryczana z jajkiem sadzonym, jak z baru mlecznego
Tak podawaną potrawę jadłem lata temu, odwiedzając warszawskie bary mleczne. Do dziś pamiętam, że idealnym dodatkiem do tego dania była ostra papryka w proszku, którą czasami można było znaleźć na stolikach.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajka sadzone. Uważaj, aby żółtko pozostało płynne (chyba że wolisz bardziej ścięte jajka).
- Na talerzu ułóż porcję kaszy gryczanej, dodaj jajka sadzone i oblej resztką tłuszczu. Całość dopraw solą i pieprzem, a jeśli masz ochotę, posyp świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Z czym najlepiej podać kaszę gryczaną z jajkami sadzonymi?
Kiszone ogórki, kiszona kapusta i kiszona rzodkiewka doskonale pasują do kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym, ponieważ ich wyrazisty, kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatność potrawy. Dzięki tym kiszonkom danie staje się bardziej zróżnicowane i interesujące zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.
Warzywa w occie również świetnie się sprawdzą – szczególnie upodobałem sobie ogórki i paprykę, które zawsze robi moja mama. Mają słodszy smak i są bardziej chrupiące niż tradycyjne kiszonki, co nadaje daniu wyjątkowy charakter. Koniecznie wypróbuj też kurek w occie.
Czytaj też:
Kasza gryczana mojej mamy smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że to zasługa prostego dodatkuCzytaj też:
Takich jajek sadzonych nie jadłeś. Genialny patent z tanim i zdrowym warzywem