Taniocha z duszą. Ten patent z baru mlecznego to obłędna kasza gryczana, którą pokochasz

Taniocha z duszą. Ten patent z baru mlecznego to obłędna kasza gryczana, którą pokochasz

Dodano: 
Kasza z jajkami sadzonymi
Kasza z jajkami sadzonymi 
Kasza gryczana wcale nie musi być nudna! Ten sprawdzony patent na szybkie, smaczne i niezwykle tanie danie sprawi, że poczujesz smak tradycji rodem z barów mlecznych.

Kasza gryczana nie gości w naszych kuchniach tak często, jak kiedyś, a szkoda. W połączeniu z jajkiem sadzonym smakuje wyśmienicie i jest pełna wartości odżywczych. To składnik bogaty w białko, błonnik, magnez oraz witaminy z grupy B. Jest naturalnie bezglutenowa, wspomaga trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na serce. Mam na nią prosty sposób, inspirowany tradycją barów mlecznych.

Jak zrobić kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym?

Przepis na kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym to przede wszystkim szybka i tania propozycja. Aby zaoszczędzić czas, możesz wcześniej ugotować większą ilość kaszy i wykorzystać ją później do innych dań – wtedy przygotowanie potrwa zaledwie kilka minut. Wskazówka: jeśli nie przepadasz za płynnym żółtkiem w jajku sadzonym, możesz roztrzepać je na patelni i przygotować w formie jajecznicy.

Przepis: Kasza gryczana z jajkami sadzonymi

To genialne danie robię na jednej patelni.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
503 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZacznij od ugotowania kaszy gryczanej. Wsyp ją do garnka, zalej dwoma szklankami osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez około 10–12 minut, aż będzie miękka. Następnie, odsącz od resztek wody. W międzyczasie pokrój pomidorki koktajlowe na połówki.
  2. SmażenieWrzuć pomidorki koktajlowe na rozgrzaną patelnię, delikatnie je przesmaż, a następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie wymieszaj. Na całość wbij jajka i przykryj patelnię, pozostawiając ją na ogniu do momentu, aż białka całkowicie się zetną.

Kasza gryczana z jajkiem sadzonym, jak z baru mlecznego

Tak podawaną potrawę jadłem lata temu, odwiedzając warszawskie bary mleczne. Do dziś pamiętam, że idealnym dodatkiem do tego dania była ostra papryka w proszku, którą czasami można było znaleźć na stolikach.

  • Na patelni rozgrzej olej i usmaż jajka sadzone. Uważaj, aby żółtko pozostało płynne (chyba że wolisz bardziej ścięte jajka).
  • Na talerzu ułóż porcję kaszy gryczanej, dodaj jajka sadzone i oblej resztką tłuszczu. Całość dopraw solą i pieprzem, a jeśli masz ochotę, posyp świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Z czym najlepiej podać kaszę gryczaną z jajkami sadzonymi?

Kiszone ogórki, kiszona kapusta i kiszona rzodkiewka doskonale pasują do kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym, ponieważ ich wyrazisty, kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatność potrawy. Dzięki tym kiszonkom danie staje się bardziej zróżnicowane i interesujące zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.

Warzywa w occie również świetnie się sprawdzą – szczególnie upodobałem sobie ogórki i paprykę, które zawsze robi moja mama. Mają słodszy smak i są bardziej chrupiące niż tradycyjne kiszonki, co nadaje daniu wyjątkowy charakter. Koniecznie wypróbuj też kurek w occie.

Czytaj też:
Kasza gryczana mojej mamy smakuje obłędnie. Aż trudno uwierzyć, że to zasługa prostego dodatku
Czytaj też:
Takich jajek sadzonych nie jadłeś. Genialny patent z tanim i zdrowym warzywem