To iście królewska zapiekanka mięsna z makaronem. Przepis jest bardzo prosty

To iście królewska zapiekanka mięsna z makaronem. Przepis jest bardzo prosty

Dodano: 
Zapiekanka mięsna z makaronem
Zapiekanka mięsna z makaronem Źródło: Shutterstock / Kriachko Oleksii
Ta zapiekanka mięsna z makaronem to danie, którym naje się cała rodzina, a ty nie napracujesz się dużo. Sekretem są dwa mięsne dodatki.

Zapiekanka makaronowa to danie, które zawsze jest dobrym pomysłem na sycący i szybki posiłek dla całej rodziny. Takie zapiekanki można przyrządzić na wiele sposobów, ale my dziś proponujemy danie konkretne, bo z dodatkiem dużej ilości mięsa oraz sera. Po porcji tej mięsnej zapiekanki z makaronem nikt nie odejdzie głodny od stołu.

Jak zrobić zapiekankę mięsną z makaronem?

To zapiekanka, do której dodajemy dwa mięsne składniki: mięso z białej kiełbasy oraz boczek wędzony. Wystarczy kupić surową białą kiełbasę i wyjąć mięsne wnętrze z osłonek, a potem wyłożyć na zapiekankę. Do tego dojdzie aromatyczny boczek i uwierz, nic więcej nie potrzeba.

Sam makaron należy wymieszać z prostą śmietanowo-serową masą. My do tego jeszcze dorzucamy apetyczną cebulkę przesmażoną na maśle. Czas pieczenia jest orientacyjny, ale powinno to być minimum pół godziny. Wszystko zależy jaką foremkę wykorzystasz i jak grube będą poszczególne warstwy zapiekanki. Powinna być ładnie zrumieniona na wierchu, a mięso z kiełbasy nie może być surowe.

Rada: jeśli nie masz białej kiełbasy, można do tej zapiekanki wykorzystać również mięso mielone. Takie mięso możesz krótko przesmażyć na patelni z przyprawami (np. czosnkiem, dużą ilością pieprzu i oregano) i wyłożyć na makaron.

Przepis: Zapiekanka mięsna z makaronem

Pomysł na sycące danie z dodatkiem mięsa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1259 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 4 białe kiełbasy (surowe)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj al dente. Cebulę posiekaj i przesmaż na maśle (ma być szklista). Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą, pieprzem, dodaj 2/3 żółtego sera. Z kiełbasy zdejmij osłonki, boczek pokrój na kawałki.
  2. Robienie zapiekankiUgotowany makaron wymieszaj z 2/3 masy śmietanowej i podsmażoną cebulką z masłem. Wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie rozłóż mięso z kiełbasek, posmaruj je resztą masy śmietanowej, posyp boczkiem i resztą tartego sera. Zapiekaj 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać zapiekankę mięsną z makaronem?

Zapiekanka smakuje najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika. Warto ją zaserwować z jakimś warzywnym dodatkiem, chociażby prostą surówką czy sałatką. Będą tu pasowały np. pomidory z cebulą, surówka z kapusty czy ogórki kiszone. Gotową zapiekankę można też posypać zielenią, np. posiekanym drobno szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Do takiej zapiekanki można również podać zimne sosy, np. keczup albo białe sosy na bazie jogurtu czy majonezu, np. sos ziołowy albo czosnkowy.

Czytaj też:
Z kiełbasy i jajek robię nieziemską zapiekankę. Spróbuj, a pokochasz to szybkie danie
Czytaj też:
Tak przygotowane ziemniaki można jeść same lub do obiadu. Kilka dodatków podkręca ich smak