Z kiełbasy i jajek robię nieziemską zapiekankę. Spróbuj, a pokochasz to szybkie danie

Z kiełbasy i jajek robię nieziemską zapiekankę. Spróbuj, a pokochasz to szybkie danie

Dodano: 
Zapiekanka z jajek z kiełbasą
Zapiekanka z jajek z kiełbasą Źródło: Shutterstock / from my point of view
Szybka zapiekanka z jajek i kiełbasy to doskonały pomysł na śniadanie. Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu, aby w mniej niż 30 minut przygotować sycący posiłek.

Przepis na tę zapiekankę z jajek i kiełbasy zdradziła mi mama, która poznała go od swojej babci. W czasach PRL-u danie to podawano, gdy niezapowiedziani goście wpadali z wizytą. Obecnie świetnie sprawdza się na śniadania. Wyjątkowość tego przepisu tkwi w jego prostocie oraz niewielkiej liczbie składników. Co więcej, każdy wie, że dodatki do jajek można dowolnie modyfikować i eksperymentować na wiele sposobów. Kilka pomysłów znajdziecie na samym dole.

Jak zrobić zapiekankę z jajek i kiełbasy?

To danie przygotujesz w mgnieniu oka – wystarczy kilka jajek i odrobina mleka. Dodaj do tego mąkę oraz sekretny składnik mojej prababci – bułkę tartą. Mąka sprawia, że potrawa lepiej wyrośnie, a bułka tarta niweluje mączny posmak. Choć zwiększy kaloryczność potrawy, sprawi, że będzie bardziej sycąca. Porada: jeśli wolisz kiełbasę bardziej chrupiącą, podsmaż ją osobno przed dodaniem do jajek.

Przepis: Zapiekanka z jajek i kiełbasy

Szybki przepis na zapiekankę z jajek i kiełbasy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 250 g kiełbasy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki natki pietruszki dla ozdoby
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Ubij jajkaW jednym naczyniu dokładnie połącz jajka, mleko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Ubijaj, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
  2. Przygotowanie do pieczeniaKiełbasę pokrój w kostkę i w żaroodpornym naczyniu wymieszaj z ubitymi jajkami.
  3. PieczeniePiekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza. Piecz około 10 minut, aż jajka się zetną.

Jak inaczej zrobić zapiekankę z jajek z kiełbasą?

W PRL–u i latach 90. prodiż był powszechnie używanym urządzeniem kuchennym, a niektórzy z nas wciąż mają go w swoich domach. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu każdego dania wymagającego pieczenia. W tym przypadku można użyć nawet dwa razy więcej składników. Po około 15 minutach pieczenia uzyskamy pyszną, puszystą jajecznicę, która z łatwością nasyci wiele osób.

Co dodać do zapiekanki z jajek?

Przygotowując zapiekankę z jajek, może się okazać, że nie masz kiełbasy. Zamiast niej możesz użyć szynki lub dowolnej innej wędliny, którą znajdziesz w lodówce. Doskonałym zamiennikiem będą także warzywa. Drobno posiekana cebula doda wyjątkowego smaku, a czerwona papryka sprawi, że zapiekanka będzie bardziej kolorowa i apetyczna.

Z czym podać zapiekankę z jajek i kiełbasy?

Do tego dania idealnie pasuje świeże pieczywo. Mogą to być kajzerki, które z łatwością przerobisz na czosnkowe bułeczki, albo domowe kajzerki przygotowane własnoręcznie.

Czytaj też:
Do jajecznicy dodaję dwa nieoczywiste produkty. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza
Czytaj też:
Ta jajecznica jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy raz spróbujesz, oniemiejesz z zachwytu