Przepis na tę zapiekankę z jajek i kiełbasy zdradziła mi mama, która poznała go od swojej babci. W czasach PRL-u danie to podawano, gdy niezapowiedziani goście wpadali z wizytą. Obecnie świetnie sprawdza się na śniadania. Wyjątkowość tego przepisu tkwi w jego prostocie oraz niewielkiej liczbie składników. Co więcej, każdy wie, że dodatki do jajek można dowolnie modyfikować i eksperymentować na wiele sposobów. Kilka pomysłów znajdziecie na samym dole.
Jak zrobić zapiekankę z jajek i kiełbasy?
To danie przygotujesz w mgnieniu oka – wystarczy kilka jajek i odrobina mleka. Dodaj do tego mąkę oraz sekretny składnik mojej prababci – bułkę tartą. Mąka sprawia, że potrawa lepiej wyrośnie, a bułka tarta niweluje mączny posmak. Choć zwiększy kaloryczność potrawy, sprawi, że będzie bardziej sycąca. Porada: jeśli wolisz kiełbasę bardziej chrupiącą, podsmaż ją osobno przed dodaniem do jajek.
Przepis: Zapiekanka z jajek i kiełbasy
Szybki przepis na zapiekankę z jajek i kiełbasy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 250 g kiełbasy
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki natki pietruszki dla ozdoby
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Ubij jajkaW jednym naczyniu dokładnie połącz jajka, mleko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Ubijaj, aż masa stanie się puszysta i jednolita.
- Przygotowanie do pieczeniaKiełbasę pokrój w kostkę i w żaroodpornym naczyniu wymieszaj z ubitymi jajkami.
- PieczeniePiekarnik ustaw na 180 stopni Celsjusza. Piecz około 10 minut, aż jajka się zetną.
Jak inaczej zrobić zapiekankę z jajek z kiełbasą?
W PRL–u i latach 90. prodiż był powszechnie używanym urządzeniem kuchennym, a niektórzy z nas wciąż mają go w swoich domach. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu każdego dania wymagającego pieczenia. W tym przypadku można użyć nawet dwa razy więcej składników. Po około 15 minutach pieczenia uzyskamy pyszną, puszystą jajecznicę, która z łatwością nasyci wiele osób.
Co dodać do zapiekanki z jajek?
Przygotowując zapiekankę z jajek, może się okazać, że nie masz kiełbasy. Zamiast niej możesz użyć szynki lub dowolnej innej wędliny, którą znajdziesz w lodówce. Doskonałym zamiennikiem będą także warzywa. Drobno posiekana cebula doda wyjątkowego smaku, a czerwona papryka sprawi, że zapiekanka będzie bardziej kolorowa i apetyczna.
Z czym podać zapiekankę z jajek i kiełbasy?
Do tego dania idealnie pasuje świeże pieczywo. Mogą to być kajzerki, które z łatwością przerobisz na czosnkowe bułeczki, albo domowe kajzerki przygotowane własnoręcznie.
Czytaj też:
Do jajecznicy dodaję dwa nieoczywiste produkty. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejszaCzytaj też:
Ta jajecznica jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy raz spróbujesz, oniemiejesz z zachwytu