Moja babcia do tartych buraków dodawała dwa proste składniki. Ta surówka nie ma sobie równych

Moja babcia do tartych buraków dodawała dwa proste składniki. Ta surówka nie ma sobie równych

Dodano: 
Surówka z buraków
Surówka z buraków Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Buraczki do obiadu to jedna z najbardziej popularnych w Polsce surówek. Można ją zrobić na wiele sposobów, ja lubię wracać do tego, który często wykorzystywała moja babcia.

Buraczki mojej babci to surówka z buraków z dodatkiem tartego jabłka i obowiązkowo: śmietany. Babcia nie wyobrażała sobie dobrej kuchni bez śmietany, dlatego lubiła ją dodawać nawet do surówek. W tym zestawieniu to prawdziwa uczta. Surówka jest delikatna w smaku i pasuje do wielu obiadów.

Jak zrobić surówkę z buraków ze śmietaną?

Do zrobienia surówki można wykorzystać gotowe gotowane buraczki, jednak zwróć uwagę, że te sprzedawane w marketach są zazwyczaj niewielkie, dlatego wtedy zetrzyj nieco więcej, niż jest podane w przepisie. Do tej surówki najlepiej będą pasowały jabłka kwaśne, ja najbardziej lubię szare renety, ale w sezonie też wykorzystuję antonówki. Jeśli wolisz nieco delikatniejsze w smaku jabłka, śmiało zetrzyj swoje ulubione. Jeśli surówka ostatecznie wydaje ci się zbyt kwaśna, dodaj do niej odrobinę cukru lub miodu – to zrównoważy smaki.

Nie muszę pewnie mówić, że najlepsza do takiej surówki w wersji „jak u babci” byłaby wiejska, dobra śmietana. Do zrobienia surówki z buraków możesz jednak wykorzystać zwykłą śmietanę 18%.

Przepis: Surówka z buraków

Prosta surówka z dodatkiem jabłka i śmietany.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
53 w każdej porcji

Składniki

  • 3 ugotowane buraki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraki i jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Robienie surówkiDo buraków i jabłek dodaj śmietanę, dopraw całość solą i pieprzem.

Inne pomysły na surówkę z buraków

Ten przepis na surówkę z buraków można modyfikować i często robiła to też moja babcia. Bywało, że zamiast śmietany dodawała do surówki majonez lub majonez wymieszany pół na pół ze śmietaną. Do surówki z buraków w tym wydaniu można także wkroić cebulę, dorzucić zieleninę, np. natkę pietruszki albo szczypiorek.

Do czego pasuje surówka z buraków?

Babcia surówkę z buraków robiła najczęściej do klasycznych obiadów, np. ziemniaków i kotletów mielonych, ale też kaszy gryczanej z gulaszem. Ta surówka świetnie się sprawdzi do dań z kurczaka, np. pieczonych udek w pikantnej marynacie albo filetów z piersi kurczaka smażonych w chrupiącej panierce. Dobrze się sprawdzi również w duecie ze schabowym czy karkówką.

Czytaj też:
Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiąca
Czytaj też:
Tak pysznej surówki wcześniej nie jadłam. Teraz robię ją nawet kilka razy w tygodniu