Buraczki mojej babci to surówka z buraków z dodatkiem tartego jabłka i obowiązkowo: śmietany. Babcia nie wyobrażała sobie dobrej kuchni bez śmietany, dlatego lubiła ją dodawać nawet do surówek. W tym zestawieniu to prawdziwa uczta. Surówka jest delikatna w smaku i pasuje do wielu obiadów.
Jak zrobić surówkę z buraków ze śmietaną?
Do zrobienia surówki można wykorzystać gotowe gotowane buraczki, jednak zwróć uwagę, że te sprzedawane w marketach są zazwyczaj niewielkie, dlatego wtedy zetrzyj nieco więcej, niż jest podane w przepisie. Do tej surówki najlepiej będą pasowały jabłka kwaśne, ja najbardziej lubię szare renety, ale w sezonie też wykorzystuję antonówki. Jeśli wolisz nieco delikatniejsze w smaku jabłka, śmiało zetrzyj swoje ulubione. Jeśli surówka ostatecznie wydaje ci się zbyt kwaśna, dodaj do niej odrobinę cukru lub miodu – to zrównoważy smaki.
Nie muszę pewnie mówić, że najlepsza do takiej surówki w wersji „jak u babci” byłaby wiejska, dobra śmietana. Do zrobienia surówki z buraków możesz jednak wykorzystać zwykłą śmietanę 18%.
Przepis: Surówka z buraków
Prosta surówka z dodatkiem jabłka i śmietany.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 53 w każdej porcji
Składniki
- 3 ugotowane buraki
- 1 jabłko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBuraki i jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Robienie surówkiDo buraków i jabłek dodaj śmietanę, dopraw całość solą i pieprzem.
Inne pomysły na surówkę z buraków
Ten przepis na surówkę z buraków można modyfikować i często robiła to też moja babcia. Bywało, że zamiast śmietany dodawała do surówki majonez lub majonez wymieszany pół na pół ze śmietaną. Do surówki z buraków w tym wydaniu można także wkroić cebulę, dorzucić zieleninę, np. natkę pietruszki albo szczypiorek.
Do czego pasuje surówka z buraków?
Babcia surówkę z buraków robiła najczęściej do klasycznych obiadów, np. ziemniaków i kotletów mielonych, ale też kaszy gryczanej z gulaszem. Ta surówka świetnie się sprawdzi do dań z kurczaka, np. pieczonych udek w pikantnej marynacie albo filetów z piersi kurczaka smażonych w chrupiącej panierce. Dobrze się sprawdzi również w duecie ze schabowym czy karkówką.
Czytaj też:
Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiącaCzytaj też:
Tak pysznej surówki wcześniej nie jadłam. Teraz robię ją nawet kilka razy w tygodniu