Piersi z kurczaka obkładam prostymi składnikami i piekę. Ten szybki obiad często robię po pracy

Piersi z kurczaka obkładam prostymi składnikami i piekę. Ten szybki obiad często robię po pracy

Dodano: 
Zapiekana pierś z kurczaka
Zapiekana pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / JohnHancockPhoto
Dziś mam dla was inspirację na proste danie obiadowe z piersi kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, bo mięso wystarczy obłożyć kilkoma składnikami i upiec. Dlatego ta potrawa sprawdzi się nawet w dzień powszedni.

Osoby pracujące w tygodniu często muszą przygotować obiad. Warto wtedy postawić na dania, które nie są pracochłonne, ani czasochłonne. Pierś z kurczaka z piekarnika to doskonały pomysł na takie danie. Wystarczy ją obłożyć kilkoma harmonizującymi ze sobą składnikami, by po 30 minutach pieczenia cieszyć się pysznym, świeżym obiadem.

Czym można obłożyć pierś kurczaka przed pieczeniem?

Pierś kurczaka można, a nawet trzeba przed pieczeniem czymś obłożyć. Dzięki temu zyska na smaku i mniej wyschnie. Dobrze sprawdzą się tu warzywa, które doskonale komponują się z tym delikatnym mięsem. Możecie więc sięgnąć po pomidory świeże i suszone, cukinię, paprykę, por czy brokuł. Cenne soki zatrzymają zaś skutecznie sery, np. plasterki sera żółtego, starta mozzarella czy pokruszona feta.

Jak zrobić pierś z kurczaka z włoską nutą?

Jeśli pierś z kurczaka ma mieć włoski charakter, wystarczy sięgnąć po pomidory, bazylię i ser. Te trzy składniki doskonale komponują się ze sobą, a także pasują do delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Pomidory można wykorzystać świeże i suszone, zaś bazylię w postaci listków lub pesto. Ja w sumie sięgam po wszystkie te produkty, bo dzięki nim potrawa zyskuje doskonały smak i apetyczny wygląd.

Przepis: Pierś z kurczaka z włoską nutą

Pieczona pierś z kurczaka obkładana pesto, pomidorkami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, małe piersi z kurczaka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki pesto
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 125 g (kulka) mozzarelli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • świeże liście bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Skrop octem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem, skop oliwą z oliwek. Odstaw na pół godziny.
  2. Obkładanie mięsaPiersi z kurczaka przełóż do naczynia do zapiekania. Każdą posmaruj łyżeczką pesto, obłóż suszonymi pomidorami, posyp startym serem. Do naczynia włóż też pomidorki koktajlowe i część listków bazylii. Całość skrop marynatą, która spłynęła z mięsa.
  3. Pieczenie mięsaNaczynie z mięsem przykry pokrywą lub folią aluminiową. Mięso piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza. 5 minut przed końcem pieczenia usuń przykrycie i zrumień lekko ser. Przed podaniem potrawę posyp świeżymi listkami bazylii.

Jak podać pierś z kurczaka z włoską nutą?

Pierś z kurczaka z włoską nutą najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem czosnkowym. Można też do niej podać ugotowany na sypko ryż. Dobrym dodatkiem będzie także lekka sałatka, a najlepiej mieszanka sałat z dodatkiem warzyw i lekkiego sosu.

Czytaj też:
Filety z piersi kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Dodatki są banalnie proste, a pyszne
Czytaj też:
Piersi z kurczaka z cebulą i serem zaskoczą smakiem. Zrób je na obiad, a oczarujesz wszystkich