Piersi z kurczaka z cebulą i serem to proste i smaczne danie na codzienny i odświętny obiad. Potrawa robi się niemal sama – najpierw na patelni, a później w piekarniku.
Jak zrobić piersi z kurczaka z cebulą i serem?
Połączenie mięsa drobiowego, karmelizowanej cebuli i ciągnącego się sera zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Do potrawy wybieram niezbyt duże piersi z kurczaka. Zwracam uwagę, czy nie są poprzerastane żyłkami tłuszczu – takie mięso pochodzi od kur hodowanych w klatkach i nie zachwyca smakiem oraz konsystencją – jest gumowate, szybko się rozgotowuje i rozpada na pojedyncze włókna.
Piersi z kurczaka i cebulę obsmażam, a następnie krótko gotuję mięso podlane bulionem. Poddane wstępnej obróbce termicznej składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika, żeby doszły. Podczas pieczenia mięso przechodzi aromatem cebuli, zyskując wyjątkowy smak.
Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do cebuli dodać odrobinę czerwonego lub białego wina, a także np. pokrojoną w paseczki paprykę, pieczarki, rydze lub kurki. Smak potrawy możesz zmienić, dodając zioła i przyprawy np. tymianek, oregano, słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz czosnek.
Przepis: Pierś z kurczaka z cebulą i serem
Mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 445 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 4 średnie cebule
- 4 duże plastry żółtego sera
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- gałązka rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso oczyść, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Smażenie mięsaRozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła i obsmaż na nim mięso z obu stron. Przyrumienione mięso zdejmij z patelni.
- Smażenie cebuliNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj resztę masła klarowanego i zeszklij cebulę, a następnie zwiększ moc palnika i smaż, często mieszając, aż lekko się przyrumieni. Podsmażoną cebulę przełóż do miski.
- Gotowanie mięsaPrzełóż mięso na patelnię, podlej gorącym bulionem i gotuj 10 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę.
- PieczenieUmieść mięso i cebulę w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gdy mięso zmięknie, ułóż na każdym kawałku plaster sera i zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.
Jak podawać piersi z kurczaka z cebulą i serem?
Piersi z kurczaka z cebulą i serem podaję na ciepło. Smak mięsa i karmelizowanej cebuli świetnie komponuje się z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, różnymi kaszami oraz białym, brązowym i kolorowym ryżem. Do mięsa podaję wyraziste w smaku surówki.
Aromatyczne mięso z cebulką podaję również jako dodatek do świeżego pieczywa i grzanek oraz serwowanych na ciepło kanapek i frytek. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki i wymieszaniu z karmelizowaną cebulą nadziewam nim wydrążone bagietki i zapiekam z dodatkiem większej ilości żółtego sera.
Czytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątaniaCzytaj też:
To danie z patelni jest pyszne i szybkie do zrobienia. Przygotowuję je z warzyw i piersi z kurczaka