Piersi z kurczaka z cebulą i serem zaskoczą smakiem. Zrób je na obiad, a oczarujesz wszystkich

Piersi z kurczaka z cebulą i serem zaskoczą smakiem. Zrób je na obiad, a oczarujesz wszystkich

Dodano: 
Piersi z kurczaka z cebulą i serem
Piersi z kurczaka z cebulą i serem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Nie wiesz, co zrobić z piersi z kurczaka? Mój przepis na aromatyczny drób z karmelizowaną cebulą łączy proste składniki, nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem. To miła odmiana od kotletów z piersi kurczaka.

Piersi z kurczaka z cebulą i serem to proste i smaczne danie na codzienny i odświętny obiad. Potrawa robi się niemal sama – najpierw na patelni, a później w piekarniku.

Jak zrobić piersi z kurczaka z cebulą i serem?

Połączenie mięsa drobiowego, karmelizowanej cebuli i ciągnącego się sera zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Do potrawy wybieram niezbyt duże piersi z kurczaka. Zwracam uwagę, czy nie są poprzerastane żyłkami tłuszczu – takie mięso pochodzi od kur hodowanych w klatkach i nie zachwyca smakiem oraz konsystencją – jest gumowate, szybko się rozgotowuje i rozpada na pojedyncze włókna.

Piersi z kurczaka i cebulę obsmażam, a następnie krótko gotuję mięso podlane bulionem. Poddane wstępnej obróbce termicznej składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika, żeby doszły. Podczas pieczenia mięso przechodzi aromatem cebuli, zyskując wyjątkowy smak.

Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do cebuli dodać odrobinę czerwonego lub białego wina, a także np. pokrojoną w paseczki paprykę, pieczarki, rydze lub kurki. Smak potrawy możesz zmienić, dodając zioła i przyprawy np. tymianek, oregano, słodką, ostrą i wędzoną paprykę oraz czosnek.

Przepis: Pierś z kurczaka z cebulą i serem

Mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
445 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 średnie cebule
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • gałązka rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMięso oczyść, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Smażenie mięsaRozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła i obsmaż na nim mięso z obu stron. Przyrumienione mięso zdejmij z patelni.
  3. Smażenie cebuliNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj resztę masła klarowanego i zeszklij cebulę, a następnie zwiększ moc palnika i smaż, często mieszając, aż lekko się przyrumieni. Podsmażoną cebulę przełóż do miski.
  4. Gotowanie mięsaPrzełóż mięso na patelnię, podlej gorącym bulionem i gotuj 10 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę.
  5. PieczenieUmieść mięso i cebulę w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gdy mięso zmięknie, ułóż na każdym kawałku plaster sera i zapiekaj, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni.

Jak podawać piersi z kurczaka z cebulą i serem?

Piersi z kurczaka z cebulą i serem podaję na ciepło. Smak mięsa i karmelizowanej cebuli świetnie komponuje się z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, różnymi kaszami oraz białym, brązowym i kolorowym ryżem. Do mięsa podaję wyraziste w smaku surówki.

Aromatyczne mięso z cebulką podaję również jako dodatek do świeżego pieczywa i grzanek oraz serwowanych na ciepło kanapek i frytek. Po pokrojeniu na mniejsze kawałki i wymieszaniu z karmelizowaną cebulą nadziewam nim wydrążone bagietki i zapiekam z dodatkiem większej ilości żółtego sera.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania
Czytaj też:
To danie z patelni jest pyszne i szybkie do zrobienia. Przygotowuję je z warzyw i piersi z kurczaka