Filety z piersi kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Dodatki są banalnie proste, a pyszne

Filety z piersi kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Dodatki są banalnie proste, a pyszne

Dodano: 
Filety z piersi z kurczaka z ananasem i serem
Filety z piersi z kurczaka z ananasem i serem Źródło: Shutterstock / Mixa74
Nie ma nic gorszego niż przesuszone filety z piersi z kurczaka. Dlatego dziś przychodzimy z pomysłem na idealnie soczyste mięso przykryte pysznym, ciągnącym się serem. Sekretem jest jeszcze jeden dodatek.

Jeśli lubisz połączenie mięsa i ananasa z puszki, jeśli lubisz soczystego kurczaka i dużo ciągnącego, apetycznie zrumienionego żółtego sera, to ten przepis jest dla ciebie. To kurczak z ananasem w bardzo prostej do przygotowania wersji. Jest idealny na obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić filety z piersi kurczaka z ananasem i serem?

Nasz przepis jest bardzo prosty: najpierw trzeba krótko zamarynować filety z kurczaka w oliwie z chili, przesmażyć z obu stron, a potem zapiec z plasterkami słodkiego ananasa z puszki i plasterkami żółtego sera.

Rada: filety przygotowane według przepisu są za sprawą płatków chili lekko pikantne, jeśli danie mają jeść dzieci lub osoby, które nie przepadają za ostrzejszymi smakami, zastąp płatki chili papryką słodką lub mieszanką papryki słodkiej i tylko niewielkiej ilości papryki ostrej.

Do zrobienia dania najprościej wykorzystać plasterki żółtego sera, ale jeśli masz ser w kawałku, lub np. resztki różnych serów w lodówce, to można je zetrzeć i po prostu nałożyć na mięso z plasterkiem ananasa. Nadaje się tu każdy ser, który ładnie topi się podczas pieczenia. My szczególnie polecamy goudę lub cheddar, ale może to być również mozzarella czy sery pleśniowe, które dodatkowo dodadzą wyrazistego smaku całemu daniu.

Przepis: Piersi z kurczaka z ananasem i serem

Pomysł na filety z piersi z kurczaka z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
594 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 8 plasterków ananasa
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka przekrój na płasko na dwie cieńsze części. Natrzyj mięso oliwą i płatkami chili, posól i odstaw na 15-20 minut. Tak przygotowane obsmaż z obu stron na patelni.
  2. Zapiekanie mięsaKawałki kurczaka połóż na blasze. Na każdej połóż plasterek ananasa i na to plaster sera. Zapiekaj około 15 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni.

Jak podawać kurczaka z ananasem i serem?

Upieczone w ten sposób filety z piersi kurczaka doskonale smakują podane z ryżem i lekką surówką. Idealnie sprawdzą się tu surówki na bazie kapusty pekińskiej czy sałaty rzymskiej. Dobre będą również surówki z marchewki czy świeżego ogórka. Mięso można podać również z ziemniaczkami z piekarnika czy patelni.

Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje zaserwowane od razu, kiedy ser jest jeszcze gorący i ciągnący.

Czytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sos
Czytaj też:
Z poweekendowych resztek przyrządzam obiad, jak marzenie. Ta zapiekanka to hit w moim domu

Źródło: smaki.pl