Ciasto francuskie i filet z piersi kurczaka to składniki lubiane przez większość osób. Jak się okazuje, można je połączyć w jednym, eleganckim daniu. Ja dorzucam jeszcze smaczne warzywo, które podnosi soczystość i wartość odżywczą tej efektownej potrawy. Przygotujcie ją krok po kroku według wskazówek, a będziecie zachwyceni.
Jak przygotować filet z kurczaka do pieczenia w cieście?
Filet z piersi kurczaka przeznaczony do pieczenia w cieście wymaga wstępnego przygotowania. Nie tylko trzeba go przyprawić, ale też zrumienić na patelni. Krótkie obsmażenie w dość wysokiej temperaturze sprawi, że mięso w czasie pieczenia zachowa więcej soków. To korzystnie wpłynie na jego smak i wartość odżywczą, ale też uchroni ciasto przed nawilgnięciem.
Jak upiec filet z piersi kurczaka w cieście francuskim?
Obsmażony filet z piersi kurczaka należy przestudzić i ułożyć na prostokącie ciasta francuskiego. Mięso trzeba obłożyć podduszonym szpinakiem, a boki ciasta ponacinane w paski należy zakładać na siebie na przemian, tak by powstała efektowna plecionka. Po upieczeniu możemy rozkoszować się chrupiącym ciastem i soczystym, delikatnym mięsem.
Przepis: Filet z kurczaka pieczony w cieście
Delikatne mięso z fileta z piersi kurczaka pieczone ze szpinakiem w cieście francuskim
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 230 g ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Szpinak opłucz, umieść na patelni z masłem. Podgrzewaj go do czasu, aż straci jędrność. Dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu i całość smaż kilka minut, aż odparuje nadmiar płynu. Szpinak odsącz, wystudź.
- Przygotowanie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, zrumień mięso ze wszystkich stron. Zdejmij je z patelni, lekko przestudź.
- Zawijanie mięsa w ciastoCiasto podziel na 4 prostokąty. Na środku każdego połóż obsmażoną pierś kurczaka, przykryj ją podduszonym szpinakiem. Wystające boki ciasta ponacinaj z ukosa w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Przykrywaj nimi mięso, sięgając raz po pasek z prawej, raz z lewej strony. W ten sposób powstanie nad mięsem plecionka.
- Pieczenie mięsa w cieścieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej mięso zawinięte w ciasto. Każdą porcję posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp siemieniem lnianym. Całość piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Inny dodatek do fileta z piersi kurczaka w cieście francuskim
Zamiast szpinakiem, obsmażony filet z piersi kurczaka można też obłożyć innym farszem. Doskonale sprawdzą się tu pieczarki, które wcześniej należy poddusić. Grzyby po oczyszczeniu trzeba pokroić w plasterki i dodać do cebuli, gdy będzie zeszklona. Cebula doda grzybom przyjemnego, słodkawego smaku. Teraz pozostanie tylko całość poddusić, po to by pieczarki zmiękły i aby odparował z nich nadmiar płynu.
Czytaj też:
Piersi z kurczaka z cebulą i serem zaskoczą smakiem. Zrób je na obiad, a oczarujesz wszystkichCzytaj też:
Zalej pierś z kurczaka aromatycznym sosem i wstaw do piekarnika. Ten szybki obiad smakuje każdemu