Największymi zaletami piersi z kurczaka są delikatność i szybkość przyrządzania. Mięso to doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i duszenia. Dziś zapraszam was na danie z patelni, które jest jednak lekkostrawne. A to dlatego, że mięsa wcale się nie smaży, tylko gotuje w aromatycznym, warzywnym sosie. Wychodzi soczyste i pełne smaku.
Z jakich warzyw zrobić sos do kurczaka?
Robiąc sos warzywny do kurczaka stawiam zwykle na pomidory. Latem sięgam po świeże, zimą zazwyczaj po krojone z puszki. Podduszone z cebulą i czosnkiem nabierają doskonałego smaku. Do sosu dorzucam też inne warzywa. Ich wybór zależy zwykle od tego, co akurat mam pod ręką. Z pomidorami dobrze komponuje się papryka, ale można też dodać marchewkę, cukinię, szpinak czy pieczarki. Ich dodatek nie powinien być zbyt duży, tak by nie stłumić smaku pomidorów.
Jak zrobić pierś z kurczaka w warzywnym sosie?
Pierś z kurczaka w warzywnym sosie wychodzi soczysta i lekkostrawna. To dlatego, że mięsa wcześniej nie obsmażam, a po prostu wkładam je do gorącego sosu. Po mniej więcej 20 minutach duszenia, mięso jest gotowe do spożycia, a sosem można polać obiadowy dodatek.
Przepis: Kurczak duszony w warzywnym sosie
Pierś kurczaka duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 4 małe, pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 2 garście świeżego szpinaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść, pokrój w paski lub dużą kostkę. Szpinak opłucz.
- Przygotowanie sosuNa patelni z oliwą zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj paprykę i smaż całość ok. 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki, bulion i przyprawy. Całość duś 5 minut.
- Duszenie mięsaDo gotującego się sosu włóż piersi z kurczaka. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodaj szpinak i duś całość jeszcze ok. 2 minuty. Danie dopraw do smaku.
Z czym podać pierś z kurczaka w warzywnym sosie?
Pierś z kurczaka duszoną w warzywnym sosie można podać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię ją z ugotowanym ryżem, ale doskonale będzie też smakować z kaszą jęczmienną drobną lub pęczak. Potrawę tę możecie też zaserwować z kaszą kuskus lub bulgur. Mimo, że danie zawiera warzywa, warto podać do niego surówkę. Podniesie ona wartość odżywczą potrawy, a także doda jej smaku i zróżnicowanej struktury.
Czytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątaniaCzytaj też:
Piersi z kurczaka robię w aromatycznej marynacie. Poznaj sekret ich wyjątkowego smaku