Do gotowych kopytek zrób kremowy sos. To ekspresowe danie smakuje i wygląda niczym z restauracji

Do gotowych kopytek zrób kremowy sos. To ekspresowe danie smakuje i wygląda niczym z restauracji

Dodano: 
Kopytka z sosem curry
Kopytka z sosem curry Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Gotowe kopytka to pomysł na szybki obiad bez wysiłku. A jeśli zrobisz do nich pyszny, aromatyczny sos, gwarantujemy: wszyscy będą prosić o dokładki.

Widzisz w sklepach gotowe kopytka lub włoskie gnocchi, a nie do końca masz pomysł, jak je przygotować? Mogą być dodatkiem do mięs, świetnie smakują podsmażone z cebulką czy kiełbasą. Ale można je też zaserwować w mniej oczywisty sposób: kopytka z sosem curry wynoszą zwykłe ziemniaczane kluski na zupełnie nowy poziom. I co ważne: ten sos do kopytek robi się błyskawicznie, a wszystko jest bardzo łatwe. Oczywiście do przygotowania dania można wykorzystać własnoręcznie zrobione, domowe kopytka.

Jak zrobić kopytka z sosem curry?

To danie ładne, pyszne, pełne aromatów i przyjemnych smaków: to podsmażone na odrobinie masła, złociste kopytka, kremowy sos o żółtym kolorze i zielone dodatki, w tym zaskakująca dla wielu brukselka.

Sam sos to najprostszy sos na bazie śmietanki z dodatkiem curry oraz czosnku. Śmietankę można też zastąpić mlekiem kokosowym, aby nadać daniu jeszcze bardziej egzotyczny sznyt i zostać prawdziwym mistrzem kuchni fusion, łącząc smaki azjatyckie z tradycyjnymi, polskimi kopytkami lub włoskimi gnocchi.

Rada: jeśli lubisz pikantne potrawy, dorzuć na patelnię razem z curry i czosnkiem, płatki chilli. To doda potrawie ostrości, którą idealnie zrównoważy śmietana lub mleko kokosowe.

Przesmażone krótko na maśle liście brukselki to dodatek nieoczywisty, można go pominąć, ale to on jest jednym z tych elementów, który w całym daniu robi efekt wow. Ten patent możesz zapisać na później, bo takie listki brukselki mogą być ozdobą i dodatkiem również do innych potraw.

Przepis: Kopytka z sosem curry

Pomysł na szybki obiad z gotowych kopytek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
575 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g gotowych kopytek
  • 1 łyżka masła

na sos:

  • 400 ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, kolorowy pieprz

dodatkowo:

  • 2 łyżki natki kolendry
  • 2 brukselki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę i razem z curry przesmaż na oleju. Ważne, aby nie przypalić czosnku. Dodaj śmietankę lub mleko kokosowe, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, zagotuj krótko.
  2. Szykowanie daniaKopytka zrumień na patelni na maśle. Brukselkę porwij na listki i przesmaż je na maśle. Do talerzy nakładaj porcję sosu, kopytek, udekoruj kolendrą, listkami brukselki, dopraw kolorowym pieprzem.

Sos do kopytek w wersji z kurczakiem

Jeśli zależy ci na dodatku mięsa do obiadu, to podpowiadamy, że do dania świetnie pasuje przesmażona pierś z kurczaka. Pokrojone na kawałki mięso wymieszaj z curry i czosnkiem, wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż przez chwilę. Dodaj śmietankę, dopraw i gotuj wszystko, aż kawałki mięsa będą miękkie. Serwuj z kopytkami, jak w naszym przepisie.

Czytaj też:
Kopytka serowe smakują rewelacyjnie z tym prostym sosem. Pyszny i tani obiad robi się w kilka chwil
Czytaj też:
Ciepłą kolację robię z ziemniaków z obiadu. Dodaję tylko dwa proste składniki