Widzisz w sklepach gotowe kopytka lub włoskie gnocchi, a nie do końca masz pomysł, jak je przygotować? Mogą być dodatkiem do mięs, świetnie smakują podsmażone z cebulką czy kiełbasą. Ale można je też zaserwować w mniej oczywisty sposób: kopytka z sosem curry wynoszą zwykłe ziemniaczane kluski na zupełnie nowy poziom. I co ważne: ten sos do kopytek robi się błyskawicznie, a wszystko jest bardzo łatwe. Oczywiście do przygotowania dania można wykorzystać własnoręcznie zrobione, domowe kopytka.
Jak zrobić kopytka z sosem curry?
To danie ładne, pyszne, pełne aromatów i przyjemnych smaków: to podsmażone na odrobinie masła, złociste kopytka, kremowy sos o żółtym kolorze i zielone dodatki, w tym zaskakująca dla wielu brukselka.
Sam sos to najprostszy sos na bazie śmietanki z dodatkiem curry oraz czosnku. Śmietankę można też zastąpić mlekiem kokosowym, aby nadać daniu jeszcze bardziej egzotyczny sznyt i zostać prawdziwym mistrzem kuchni fusion, łącząc smaki azjatyckie z tradycyjnymi, polskimi kopytkami lub włoskimi gnocchi.
Rada: jeśli lubisz pikantne potrawy, dorzuć na patelnię razem z curry i czosnkiem, płatki chilli. To doda potrawie ostrości, którą idealnie zrównoważy śmietana lub mleko kokosowe.
Przesmażone krótko na maśle liście brukselki to dodatek nieoczywisty, można go pominąć, ale to on jest jednym z tych elementów, który w całym daniu robi efekt wow. Ten patent możesz zapisać na później, bo takie listki brukselki mogą być ozdobą i dodatkiem również do innych potraw.
Przepis: Kopytka z sosem curry
Pomysł na szybki obiad z gotowych kopytek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
- 800 g gotowych kopytek
- 1 łyżka masła
na sos:
- 400 ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oliwy
- sól, kolorowy pieprz
dodatkowo:
- 2 łyżki natki kolendry
- 2 brukselki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Robienie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę i razem z curry przesmaż na oleju. Ważne, aby nie przypalić czosnku. Dodaj śmietankę lub mleko kokosowe, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, zagotuj krótko.
- Szykowanie daniaKopytka zrumień na patelni na maśle. Brukselkę porwij na listki i przesmaż je na maśle. Do talerzy nakładaj porcję sosu, kopytek, udekoruj kolendrą, listkami brukselki, dopraw kolorowym pieprzem.
Sos do kopytek w wersji z kurczakiem
Jeśli zależy ci na dodatku mięsa do obiadu, to podpowiadamy, że do dania świetnie pasuje przesmażona pierś z kurczaka. Pokrojone na kawałki mięso wymieszaj z curry i czosnkiem, wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż przez chwilę. Dodaj śmietankę, dopraw i gotuj wszystko, aż kawałki mięsa będą miękkie. Serwuj z kopytkami, jak w naszym przepisie.
Czytaj też:
Kopytka serowe smakują rewelacyjnie z tym prostym sosem. Pyszny i tani obiad robi się w kilka chwilCzytaj też:
Ciepłą kolację robię z ziemniaków z obiadu. Dodaję tylko dwa proste składniki