Z jakiego warzywa zrobić zimą surówkę? Do wyboru mamy kilka smacznych, zdrowych i łatwo dostępnych składników. Należą do nich np. kapusta biała, czerwona, pekińska, a także por i warzywa korzeniowe. Spośród tych ostatnich najpopularniejsza jest marchewka, ale nie tylko ona nadaje się na dodatek do obiadu. Ja często sięgam po seler. W połączeniu z soczystym dodatkiem, zamienia się w pyszną surówkę.
Wartość odżywcza selera korzeniowego
Seler korzeniowy to warzywo mało wykorzystane w naszej kuchni. Zwykle dodaje się je do zupy i to wszystko. Jednak seler korzeniowy sam w sobie jest bardzo smaczny i wartościowy i można go zamienić w pyszny dodatek do obiadu. Zawiera dużo błonnika, który poprawia przemianę materii, a także witamin i soli mineralnych. Wśród nich warto wymienić witaminy: C, K, B6 i kwas foliowy, a także potas, fosfor, wapń i magnez.
Jak zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa?
Przygotowanie surówki z selera korzeniowego i ananasa zajmie wam co najwyżej 15 minut. Najwięcej czasu trzeba będzie poświęcić na starcie warzywa. Seler najlepiej zetrzeć na średnich oczkach. Dzięki temu zachowa chrupiącą strukturę, ale nie będzie zbyt twardy. Jeśli chodzi o ananasa, ja zwykle sięgam po tego z puszki, w krążkach. Po osączeniu, kroję je na małe kawałki i dodaję do warzywa. Można też jednak wykorzystać świeży owoc. Warto jednak zwrócić uwagę, by był dojrzały, słodki i soczysty.
Przepis: Surówka z selera i ananasa
Soczysta, łagodna surówka z selera korzeniowego i ananasa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni seler korzeniowy
- 3 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSeler obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Plastry ananasa osącz, pokrój w małą kostkę.
- Łączenie składnikówStartego selera i kawałki ananasa umieść w salaterce. Dodaj majonez i jogurt. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do czego pasuje surówka z selera, jabłka i orzechów?
Surówka z selera korzeniowego i ananasa jest łagodna w smaku i pasuje do wielu dań obiadowych. Najlepiej sprawdzi się, jako dodatek np. do pieczonego czy smażonego kurczaka, indyka czy wieprzowiny. Można ją też podać do kotletów mielonych albo schabowych. Podniesie też smak obiadów z kaszą jaglaną i ryżem.
Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiaduCzytaj też:
Tylko dwa zdrowe warzywa i trochę zieleniny. Poznaj mój patent na obłędną surówkę z pomidorów