Tylko dwa zdrowe warzywa i trochę zieleniny. Poznaj mój patent na obłędną surówkę z pomidorów

Tylko dwa zdrowe warzywa i trochę zieleniny. Poznaj mój patent na obłędną surówkę z pomidorów

Dodano: 
Surówka z pomidorów i cebuli
Surówka z pomidorów i cebuli 
Prosta i smaczna surówka do obiadu stała się hitem w moim domu. Sięgam po pomidory, cebulę i dodaję zieleninę. Poznaj mój sekret idealnego dodatku do wielu dań.

Zawsze przyrządzam surówki do obiadu, bo są nie tylko pyszne, ale zapewniają nam tak potrzebną porcję witamin. W jednym z najprostszych wariantów pomidory łączę z wcześniej odpowiednio przygotowaną cebulą. Jest lekkostrawna, smaczna i pasuje do tej prostej i obłędnej surówki z pomidorów i ulubionej zieleniny.

Dlaczego warto jeść surówki?

Surówki są bogate w witaminy, mikroelementy i błonnik. Często sięgam po pomidory, bo są źródłem witaminy A, C i K. Doskonale wspierają układ odpornościowy zimą i są polecane osobom, które dbają o zdrową dietę. Do pomidorów dodaję cebulę, która stanowi prawdziwą bombę witaminową. Nie brakuje w niej witamin: C, E, A, K oraz błonnika pokarmowego. Jedzenie cebuli łagodzi objawy przeziębienia i grypy. W zdrowej surówce nie może zabraknąć też natki pietruszki, która doda smaku i zapewni potrzebną porcję mikroelementów.

Jak zrobić surówkę z pomidorów, cebuli i zieleniny?

Przygotowanie surówki zaczynam od sparzenia cebuli pokrojonej w kostkę. Przekładam ją na sitko, zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie odcedzam i przepłukuję zimną wodą. Zabieg sprawia, że warzywo jest lekkostrawne i nie dominuje nad smakiem pomidorów. Podobny efekt daje moczenie cebuli w zimnej wodzie z cukrem przez co najmniej 15 minut.

Innym sposobem na lekkostrawną cebulę jest jej uduszenie na kilku łyżkach wody na patelni. Po chwili można dodać odrobinę tłuszczu, by przesmażyć cebulę. Tak przyrządzoną cebulę przekładam do miski i dodaję pokrojone w plastry pomidory. Doprawiam solą, pieprzem i posypuję natką pietruszki. Surówka od razu jest gotowa do podania.

Przepis: Surówka z pomidorów, cebuli i zieleniny

Zdrowa i smaczna surówka do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
25 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Sparzenie cebuliCebulę posiekaj przełóż na sitko i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut, odcedź i opłucz w zimnej wodzie.
  2. Krojenie pomidorówSparzoną cebulę przełóż do miski. Dodaj pomidory pokrojone w plastry, dopraw solą, pieprzem i posyp natką pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj. Surówkę podaj do obiadu.

Do jakich dań pasuje surówka z pomidorów i cebuli?

Surówka pasuje do dań kotletów schabowych i mięs duszonych w sosie. Można ją podać do pierogów, zapiekanek z mięsem i warzywami oraz pikantnych naleśników. Surówka z pomidorów i cebuli będzie smakować też z rukolą i listkami świeżej bazylii.

Czytaj też:
Weź dwa tanie warzywa i lekki sos. Ta prosta surówka do obiadu smakuje obłędnie
Czytaj też:
Z buraków robię zdrową sałatkę. Smakuje obłędnie, a sekretem są dodatki