Ten regionalny przysmak z Podkarpacia podbił moje wielkopolskie serce. Mowa o haluszkach, nazywanych także hałuskami, gałuszkami czy kluskami scykanymi. Ich ojczyzną jest Słowacja, gdzie halušky mają status narodowej potrawy i doczekały się nawet swojego festiwalu. Podobne kluski pojawiają się także w Tyrolu, tam nazywane są szpeclami.
Tradycyjne haluszki przygotowywane są z ciasta składającego się z dwóch składników z dodatkiem soli: startych surowych ziemniaków i mąki pszennej. Gotuje się je we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie podaje z różnorodnymi dodatkami.
Jak zrobić ziemniaczane kluski z Podkarpacia z kapustą i boczkiem?
Przygotowanie haluszków jest bardzo proste. Ich bazą są starte surowe ziemniaki, które mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Do tych podkarpackich specjałów najlepiej sprawdzą się mniej wodniste odmiany ziemniaków. Przygotowanie haluszków rozpocznij od starcia ziemniaków na tarce o małych oczkach, następnie odciśnij z nich wodę, którą odstaw, aby później zebrać z niej skrobię. Możesz ją dodać do ziemniaczanej papki. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodaj więcej mąki.
Przepis: Ziemniaczane kluski z Podkarpacia (haluszki) z kapustą i boczkiem
Tradycyjne kluski ziemniaczane z dodatkiem kapusty i aromatycznego boczku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 603 w każdej porcji
Składniki
Na kluski:
- 750 g ziemniaków
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Na kapustę z boczkiem:
- 300 g kiszonej kapusty
- 150 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżki oleju lub masła
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Odciskaj nadmiar wody z masy ziemniaczanej przez czystą ściereczkę lub sitko. Wodę odstaw na chwilę, a osadzoną na dnie skrobię dodaj z powrotem do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Mieszaj, aż powstanie gęste, ale plastyczne ciasto.
- Formowanie i gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ciasto przeciskaj przez sito do klusek lub formuj małe kluski za pomocą dwóch łyżek, wrzucając je bezpośrednio do wrzącej wody. Możesz też używać małej łyżki maczanej w wodzie. Gotuj kluski, aż wypłyną na powierzchnię, następnie pogotuj je jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw.
- Przygotowanie kapusty i boczkuKiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją wodą) i drobno posiekaj. W garnku lub na patelni duś kapustę z odrobiną wody, aż będzie miękka (około 20 minut). Boczek pokrój w kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek podsmaż na patelni, aż stanie się chrupiący, następnie dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Do miękkiej kapusty dodaj boczek z cebulą (razem z tłuszczem z patelni). Dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Połączenie klusek z kapustą i boczkiemW dużej patelni lub garnku wymieszaj kluski z kapustą i boczkiem. Podgrzej wszystko razem, aby smaki się połączyły. Podawaj na ciepło, posypując posiekaną natką pietruszki dla dekoracji.
Wskazówka: kluski można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko wymieszać z kapustą i podsmażyć. Jeśli lubisz bardziej chrupiącą strukturę, kluski można delikatnie podsmażyć na patelni przed połączeniem z kapustą.
Jak podawać haluszki?
Na Podkarpaciu haluszki występują w różnych odmianach. W niektórych miejscach podawane są z dodatkiem twarogu, w innych z kiszoną kapustą, a jeszcze w innych – z sosem grzybowym. W Słowacji tradycyjnie podaje się bryndzowe haluszki, czyli kluski polane tłuszczem ze skwarkami i posypywane bryndzą. Można też spotkać wersje z samymi skwarkami lub samym serem. Haluszki świetnie pasują do gulaszu i sosów mięsnych.
Czytaj też:
Klasyk PRL-u wraca na stoły. Sprawdź prosty trik na chrupiący i soczysty bryzol w 20 minutCzytaj też:
Biorę jajka, mąkę i robię pyszne kluski. To mój niezawodny sposób na ekspresowy obiad z niczego