Ten pyszny kotlet ma swoje kulinarne korzenie w Szwajcarii. Powstał prawdopodobnie w latach 40. XX wieku. Pierwsza wzmianka o tej potrawie znajduje się w książce kucharskiej wydanej w 1949 roku, a prestiżowy „The New York Times” pisał o jego drobiowej wersji już w 1967 roku. Warto nadmienić, że klasyczny cordon bleu to panierowany sznycel cielęcy nadziewany szynką i serem. Bardzo szybko powstały jednak jego wersje drobiowe.
Jak zrobić kotlet szwajcarski z piersi kurczaka?
W przygotowaniu kotleta szwajcarskiego bardzo ważne jest odpowiednie zabezpieczenie nadzienia, aby zapobiec wyciekowi sera. W tym celu dokładnie zaklej boki kotletów, delikatnie dociskając mięso podczas składania. Możesz też użyć wykałaczek do spięcia mięsa lub owinąć je dodatkowo folią spożywczą na chwilę przed panierowaniem, by nadać właściwy kształt.
Równie istotna jest temperatura oleju do smażenia. Aby panierka była idealnie złota i chrupiąca, olej powinien mieć odpowiednią temperaturę (ok. 170 stopni Celsjusza). Jeśli będzie zbyt zimny, panierka wchłonie olej, a jeśli zbyt gorący – spali się przed upieczeniem mięsa.
Porada: mój patent na wyśmienity drobiowy cordon bleu to przełożenie usmażonych kotletów do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, najlepiej na kilka minut. To daje pewność, że mięso będzie dobrze upieczone w środku.
Przepis: Kotlet szwajcarski z piersi kurczaka (drobiowe cordon bleu)
Połączenie chrupiącej panierki, delikatnego drobiowego mięsa oraz kremowego nadzienia z sera i szynki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 563 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż na cieńsze plastry (2 plastry z jednego fileta). Jeśli są grubsze, delikatnie je rozbij tłuczkiem, aby miały równą grubość (ok. 1 cm). Uważaj, żeby nie przedziurawić mięsa. Posól i popieprz każdą stronę.
- NadziewanieNa każdy plaster kurczaka połóż plaster szynki, a na to plaster sera. Zwiń filet w roladkę lub złóż na pół, dokładnie zakrywając ser i szynkę, aby nie wyciekły podczas smażenia.
- PanierowaniePrzygotuj trzy talerze: na jednym umieść mąkę, na drugim roztrzepane jajka, a na trzecim bułkę tartą. Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Dla lepszego efektu możesz powtórzyć panierowanie w jajku i bułce tartej.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej roślinny lub masło klarowane. Smaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu możesz przełożyć kotlety na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, aby mieć pewność, że mięso jest dobrze upieczone w środku.
Wskazówka: do nadzienia możesz dodać listki świeżej bazylii, plasterki pieczarek albo cienko pokrojoną paprykę, aby wzbogacić smak.
Nadziewane duety w drobiowym cordon bleu
Wybór nadzienia jest niezwykle istotny, ponieważ to jego skład nadje finalny smak potrawie. W przypadku serów możemy postawić na klasykę i tutaj sprawdzi się ementaler lub gouda. Jeśli szukasz bardziej wyrazistego smaku to znakomity będzie cheddar lub gruyère, zaś delikatną alternatywę stworzysz przez dodatek mozzarelli bądź serów pleśniowych – camembert albo brie. W przypadku wędlin klasycznym wyborem jest szynka gotowana lub parmeńska. Intensywny smak uzyskasz dzięki dodatkowi boczku, a lżejszą opcję stworzysz przez dodatek pierś z indyka lub polędwicy sopockiej.
Mój TOP 3 nadziewanych duetów:
- Gouda i szynka gotowana – klasyczny, subtelny smak.
- Gruyère i szynka parmeńska – intensywny smak
- Brie i prosciutto – mocno ciągnąca się konsystencja i wyjątkowy aromat.
Z czym podawać drobiowe cordon bleu?
To danie najlepiej smakuje na gorąco, z ziemniakami purée lub frytkami – klasycznymi albo nietypowymi, jak frytki z pasternaku lub topinamburu. Idealnym dodatkiem będzie również surówka lub lekka sałatka, np. surówka z ogórków i czerwonej cebuli, albo treściwsza sałatka ziemniaczana z boczkiem. W klasycznej wersji cordon bleu podaje się bez sosu, ale możesz dodać delikatny sos serowy, ziołowy lub czosnkowy, by wzbogacić smak potrawy.
Czytaj też:
Do mielonych dodaję serowe nadzienie. Zrób te soczyste kotlety i zaskocz rodzinę mistrzowskim smakiemCzytaj też:
Z piersi kurczaka robię chrupiące kotlety. Poznaj sekretny składnik genialnej panierki