Sałatka z ogórka, czerwonej cebuli i natki pietruszki jest wyjątkowo zdrowa, ponieważ łączy składniki bogate w witaminy, minerały i błonnik. Ogórek zawiera dużo wody i pomaga nawadniać organizm, a także wspiera trawienie. Czerwona cebula ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Natka pietruszki jest źródłem witaminy C, A i K, które wspierają odporność oraz zdrowie skóry i kości. Połączenie tych składników sprzyja detoksykacji organizmu i poprawia pracę układu pokarmowego.
Jak zrobić surówkę z ogórków i czerwonej cebuli?
Przygotowanie surówki jest bardzo proste i szybkie. Jej bazą są trzy składniki ogórek, cebula i natka pietruszki. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na ich jakość, która szczególnie w okresie zimowym może być nienajlepsza. Zawsze wybieraj ogórki o gładkiej skórce, które są jędrne i nie mają widocznych plam ani zgnilizny. Jeśli obawiasz się goryczy ogórka w surówce, podczas krojenia, usuń końce tego warzywa. Uważaj także na marketowe natki. Pod folią, w którą są zawinięte, bardzo często pojawia się pleśń i zgnilizna, których nie widać na pierwszy rzut oka.
Porada: pamiętaj, żeby ogórka dokładnie umyć przed pokrojeniem, zwłaszcza jeśli nie masz pewności co do jego pochodzenia lub tego, czy i czym był pryskany.
Przepis: Surówka z ogórków i czerwonej cebuli
Trzyskładnikowa bomba witaminowa. Jest prosta do przygotowania i wyjątkowo zdrowa.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 56 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOgórek umyj dokładnie i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Ogórka nie obieraj, pokrój go w plasterki razem ze skórką. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
- Mieszanie składnikówWszystkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku.
Po przygotowaniu sałatki dobrze jest ją odstawić na 5-10 minut. Smaki się przegryzą i surówka będzie jeszcze smaczniejsza.
4 powody, dla których ogórka nie obieramy ze skórki
Ogórek gra w tej surówce pierwsze skrzypce. Warto dodać go do surówki bez obierania jego skórki. Dlaczego? Oto cztery najważniejsze powody:
- Wartości odżywcze – skórka ogórka zawiera błonnik, witaminy (zwłaszcza witaminę K i C) oraz antyoksydanty, które wspomagają trawienie i poprawiają odporność.
- Chrupkość i tekstura: skórka nadaje sałatce przyjemną chrupkość i strukturę.
- Estetyka: zielona skórka nadaje sałatce atrakcyjny wygląd.
- Mniej marnowania: obieranie ogórka to marnowanie części produktu, który można spożyć.
Czytaj też:
Spróbuj tej sałatki z awokado, kurczakiem i mango. To prosty i elegancki przepis na różne okazjeCzytaj też:
Najlepszą przekąskę w 10 minut robię z tych 3 składników. Zachwytom nie ma końca