Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosi

Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosi

Dodano: 
Pieczony makaron spaghetti
Pieczony makaron spaghetti Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Zapiekane spaghetti z kiełbaskami to doskonały sposób na wykorzystanie ulubionych składników i stworzenie sycącego dania. Tani i szybki obiad we włoskim stylu.

Zapiekane dania makaronowe pochodzą głównie z Włoch, ale każdy region ma swoje wariacje. Klasyczna włoska lasagna jest najpopularniejszym przykładem zapiekanki makaronowej. Moją zapiekankę oparłam jednak na innym popularnym rodzaju makaronu – spaghetti.

Zapiekane makarony pierwotnie były sposobem na wykorzystanie resztek jedzenia, takich jak wczorajszy makaron czy pozostałe składniki z obiadu. I tak też jest w przypadku tej zapiekanki. Bardzo często wykorzystuję do jej przygotowania makaron, który został z poprzedniego dnia.

Jak zrobić pieczony makaron spaghetti?

Bazą zapiekanki jest makaron, który powinien być ugotowany o 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Dzięki temu nie rozgotuje się podczas pieczenia. Do zapiekanki dodaję kiełbaski, najczęściej wiejskie, ale sprawdzą się także drobiowe. Jeśli nie masz kiełbasek, możesz użyć mielonego mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny lub indyka), kawałków kurczaka, a nawet tofu dla wersji wegetariańskiej.

Smak zapiekanki wspaniale podbija dodatek ziół, czyli oregano, bazylii oraz świeżej natki pietruszki. Tę ostatnią dodaj już po upieczeniu zapiekanki, aby zachowała aromat.

Wskazówka: to danie możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 24 godzin przed zapieczeniem. To naprawdę idealne rozwiązanie na szybki obiad.

Przepis: Pieczony makaron spaghetti

Zapiekany makaron spaghetti w towarzystwie soczystych kiełbasek, aromatycznego sosu pomidorowego i ciągnącego się sera to wyjątkowa uczta.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
615 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g kiełbasek
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Kiełbaski pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie sosuW rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na oliwie. Następnie dodaj pokrojone w plasterki kiełbaski i smaż przez około 4-5 minut, aż się delikatnie zarumienią. Potem dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylią, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 8-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj makaron z sosem pomidorowym i kiełbaskami. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
  4. ZapiekanieNaczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (górna i dolna grzałka). Zapiekaj przez około 15-20 minut.
  5. DekorowanieWyjmij zapiekankę z piekarnika i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Co można dodać do pieczonego makaronu spaghetti?

To wyjątkowo uniwersalne danie. Możesz je przygotowywać z dowolnymi składnikami – od mięsa, przez owoce morza, aż po wersje wegetariańskie. Z sosem wspaniale komponują się także warzywa, np. papryka, bakłażan lub cukinia. Ich dodatek znakomicie wzbogaca smak i dodaje więcej składników odżywczych.

Wskazówka: jeśli chcesz nadać sosowi głębszego smaku, możesz dodać około 50 ml czerwonego wina podczas smażenia kiełbasek.

Czytaj też:
Ten ekspresowy obiad robię w 20 minut. Tylko makaron i dwa składniki, które masz w kuchni
Czytaj też:
Idealne penne z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie. Poznaj sekrety pysznego włoskiego obiadu