Soczystą polędwicę piekę z warzywami. Zrób bez wysiłku ten idealny obiad dla rodziny

Soczystą polędwicę piekę z warzywami. Zrób bez wysiłku ten idealny obiad dla rodziny

Dodano: 
Pieczona polędwica podana z warzywami
Pieczona polędwica podana z warzywami Źródło: Shutterstock
Polędwiczka wieprzowa to idealna propozycja na wyjątkowy obiad. W połączeniu z aromatycznymi warzywami i pieczonymi ziemniakami tworzy pyszne i sycące danie.

Polędwica wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych i najchudszych mięs wieprzowych. Jest idealna na eleganckie obiady, ponieważ po upieczeniu jest miękka i soczysta. Jest również szybka w przygotowaniu – w porównaniu do innych części wieprzowiny wymaga znacznie krótszego czasu pieczenia.

Jak zrobić pieczoną polędwicę z warzywami?

Przygotowanie potrawy rozpocznij od mięsa. Oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, posmaruj oliwą z oliwek, a następnie natrzyj przyprawami oraz musztardą. Jeśli chcesz, by polędwica była jeszcze bardziej aromatyczna, warto zamarynować ją przed pieczeniem. Możesz wykorzystać mieszankę oliwy z oliwek, czosnku, soku z cytryny, miodu, musztardy oraz świeżych ziół (np. rozmarynu i tymianku). Marynata sprawi, że mięso nabierze głębszego smaku i będzie jeszcze bardziej soczyste.

Porada: jeśli lubisz chrupiącą skórkę na polędwiczce, tuż przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C na 5 minut, aby mięso się zarumieniło. Pamiętaj, żeby nie zostawić polędwicy zbyt długo, ponieważ może się przesuszyć.

Jakie warzywa są najlepsze do polędwicy wieprzowej?

W moim przepisie postawiłam na czerwone papryki, pieczarki oraz ziemniaki, jednak warzywa możesz dostosować do swoich preferencji lub sezonu. Zamiast papryki i pieczarek spróbuj dodać marchewki, bataty, brukselki lub dynię. Każde z tych warzyw świetnie pasuje do wieprzowiny i wprowadza różnorodność smakową na talerzu.

Wskazówka: zioła są kluczowe w podkreślaniu smaku potrawy. Jeśli chcesz, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty, oprócz tymianku i rozmarynu możesz dodać zioła takie jak majeranek, szałwia, oregano czy bazylia. Warto je dodawać pod koniec pieczenia, by nie straciły swojego aromatu.

Przepis: Pieczona polędwica z warzywami

To pełne smaku i aromatu danie doskonale sprawdzi się w eleganckim zimowym menu. Możesz udekorować mięso świeżymi ziołami, np. gałązką rozmarynu, czerwonymi jagodami lub orzechami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

Na mięso:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Na pieczone ziemniaki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój na ćwiartki lub grubsze plastry. W misce wymieszaj je z oliwą z oliwek, papryką wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 30-35 minut, aż staną się złociste i chrupiące. W połowie czasu pieczenia przewróć je na drugą stronę.
  2. Przygotowanie pozostałych warzywPapryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Przygotowanie mięsaMięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu. Posmaruj je oliwą z oliwek, a następnie natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem oraz musztardą. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smaż polędwicę z każdej strony przez 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni.
  4. Pieczenie polędwicyPrzełóż polędwicę do naczynia żaroodpornego, wokół niej ułóż pokrojone warzywa i pieczarki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Warzywa również powinny być miękkie i lekko zrumienione.

Jak podawać pieczoną polędwicę z warzywami?

Po upieczeniu polędwiczkę odstaw na chwilę, by odpoczęła przynajmniej 5 minut, a następnie pokrój ją na plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Jeśli pieczesz mięso bez ziemniaków, możesz ugotować je i podać jako ziemniaki z wody lub w formie pureé.

Polędwiczkę możesz podać z sosem, który świetnie uzupełni danie. Przykładowo, sos musztardowy, pieprzowy lub sos z czerwonego wina doskonale komponują się z wieprzowiną. Możesz również spróbować przygotować szybki sos z pieczonych warzyw, które będą miały pełny smak po upieczeniu z mięsem.

Czytaj też:
Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu oka
Czytaj też:
Aromatyczny schab pieczony w rękawie. Odkryj mój sposób na soczyste mięso idealne nie tylko na święta