Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacja

Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacja

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Maria Tebriaeva
Dziś zachęcam zabieganych do sięgnięcia po przepis na aromatyczne ziemniaki. Są tak pyszne i sycące, że spokojnie wystarczą jako pełnowartościowy posiłek. W mojej rodzinie to prawdziwy hit!

Moim ostatnim odkryciem jest genialne połączenie delikatnych ziemniaków, kremowej śmietany i roztopionego żółtego sera. To wszystko w połączeniu z czosnkiem, rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje obłędnie, a ja nie muszę już przygotowywać żadnych dodatków. Ta zapiekanka jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, śmietany i sera?

Przepis na tę szybką zapiekankę jest tak prosty, że ogranicza się do pokrojenia ziemniaków, umieszczenia składników w jednej formie i upieczeniu. To naprawdę minimum pracy, a maksimum efektu. Nie można nie kochać tego prostego posiłku.

Porada: najlepiej wybierz ziemniaki mączyste, np. odmiany przeznaczone do pieczenia. Dzięki temu zapiekanka będzie delikatna i kremowa.

Przepis: Zapiekane ziemniaki ze śmietaną i serem

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i serem to bardzo uniwersalne danie. Świetnie smakuje samodzielnie, jak i komponuje się z różnymi dodatkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
599 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 150 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia
  • 1 ząbek czosnku do natarcia naczynia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówObierz ziemniaki i pokrój na cienkie plasterki (ok. 2 mm). Możesz użyć mandoliny kuchennej, aby uzyskać równą grubość. W rondelku wymieszaj śmietanę z mlekiem i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia). Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.
  2. WykonanieŻaroodporne naczynie nasmaruj oliwą z oliwek oraz natrzyj jego wnętrze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, aby nadać delikatny aromat. Na dno żaroodpornego naczynia ułóż równomierną warstwę ziemniaków. Polej je niewielką ilością śmietany i posyp startym serem. Powtarzaj warstwy, aż zużyjesz wszystkie ziemniaki. Ostatnią warstwę zalej śmietaną i posyp obficie serem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie odkryj zapiekankę i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż jej wierzch będzie złocisty, a ziemniaki miękkie (sprawdzaj nakłuwając widelcem).

Po wyjęciu z piekarnika odstaw zapiekankę na 5-10 minut, aby odpoczęła i łatwiej się kroiła.

Możesz też poeksperymentować – dorzuć do śmietany odrobinę gałki muszkatołowej, podsmażoną cebulkę albo szczyptę papryki. A jeśli lubisz ostre smaki, odrobina chili doda nieco pikanterii.

Czytaj też:
Najlepszą zapiekankę z mięsa mielonego robię z tanim warzywem. Jest soczysta i wszystkim smakuje
Czytaj też:
Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć